Po naših razkritjih ministrstvo podalo kazensko ovadbo, sledi sistemski nadzor

Novice 06. Jun 202305:00 2 komentarja
psihiatrija
N1

Potem ko smo minuli teden v rubriki Poglobljeno na N1 razkrili pričevanja o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana, se je ministrstvo za zdravje odločilo za sistemski nadzor na kliniki in podalo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.

V sinočnji oddaji 24ur zvečer na POP TV je direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder dejal, da bodo “v nadaljevanju izvedli sistemski nadzor na psihiatrični kliniki, zadevo smo naznanili tudi policiji, danes smo podali tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca”.

Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar pa je v tej oddaji povedal, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na sestanku, ki sta ga imela, ni zahteval njegovega odstopa, ampak da je minister dejal, da se bo zgodila zamenjava, če bo sistemski nadzor pokazal kakšne pomanjkljivosti. Zalar je rekel še, da je, če je kdo videl nasilna dejanja do pacientov, pa tega ni prijavil, sam v kazenskem postopku in “bomo mi te kazenske ovadbe dali”.

psihiatrična klinika ljubljana
Denis Sadiković/N1

Kot smo poročali na N1, so bili mnogi naši viri – tako pacienti kot zaposleni in nekdanji zaposleni; torej tako tisti, ki so nasilje doživeli, kot tisti, ki so mu bili priča – močno prestrašeni, saj so se bali maščevanja. Njihova pričevanja o nasilju, razmerah na kliniki in strahu si lahko podrobneje preberete v naši široki preiskovalni zgodbi Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana. V prejšnjih tednih smo se namreč o razmerah na kliniki pogovarjali s številnimi sogovorniki. Govorili smo s pacienti, ki so bili hospitalizirani na sprejemnih oddelkih, z njihovimi svojci, z več zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi, ki so zasedali ali še vedno zasedajo različna delovna mesta na kliniki, s predstavniki uporabnikov in drugimi. Več sogovornikov je potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe o nasilju kategorično zavrnilo.

Po Šabedrovih besedah v oddaji na POP TV sistemski nadzori običajno trajajo dva do tri mesece. Na vprašanje, ali je možno, da bi preiskavo opravil tuj strokovnjak, kar je včeraj predlagala Zveza organizacij pacientov Slovenije, pa je Šabeder dejal, da je za ministrstvo sprejemljiva vsaka strokovna pot preiskave, ki bi obtožbe razčistila, in da sprejemajo tudi pomoč morebitnih tujih strokovnjakov in mednarodni nadzor. Napoveduje sistemske ukrepe ministrstva.

Za danes je napovedana tiskovna konferenca na ministrstvu za zdravje. Predsednik vlade Robert Golob je včeraj komentiral, da bo odziv ministra “čisto dovolj hiter in bo tudi dovolj poveden, ker bo odločen”.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer pretekli teden, po naših razkritjih pričevanj o nasilju nad nekaterimi pacienti na ljubljanski psihiatrični kliniki, zavrnil izjavo za N1. Prav tako je brez pojasnila izjavo za N1 prejšnji teden zavrnil tudi direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder. Na ministrstvu so v petek kategorično zanikali, da ob sumu nasilja na ljubljanski psihiatrični kliniki niso ustrezno ukrepali. Spraševali smo namreč, zakaj še vedno ni bil uveden sistemski nadzor, saj so bili s sumi nasilja seznanjeni že marca. Po naših informacijah je ministrstvo k resnejšemu ukvarjanju s to problematiko spodbudil šele naš članek.

Za jutri je napovedana izredna seja sveta zavoda ljubljanske psihiatrične klinike.

Preberete lahko tudi naš celotni dosje o pričevanjih o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Našo preiskovalno zgodbo, ki smo jo objavili v rubriki Poglobljeno, pa preberite v članku: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje