Igor Kadunc s koncem oktobra prevzema vodenje STA

Slovenija 18. Okt 202117:38 > 20:42 2 komentarja
Igor Kadunc
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Nadzorniki Slovenske tiskovne agencije (STA) so odločili, da Igor Kadunc s koncem oktobra prevzema vodenje STA kot v. d. direktorja. Polni mandat bo nastopil z novim letom. Odločitev je bila sprejeta z večino glasov nadzornikov, je povedal predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj.

Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) se je v začetku oktobra seznanil z odstopom direktorja Bojana Veselinoviča. Razlog za njegov odstop so bila neuspešna pogajanja z direktorjem Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo o pogodbi za opravljanje javne službe.

Danes so nadzorniki STA odločili, da bo vodenje agencije s koncem oktobra kot v. d. direktorja prevzel Igor Kadunc, nekdanji direktor Radiotelevizije Slovenija. Takrat se izteče Veselinovičev odpovedni rok. Polni mandat bo Kadunc nastopil z novim letom. Odločitev je bila sprejeta z večino glasov nadzornikov, je za STA povedal predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj. Terčelj je ob tem ocenil še, da bo novi direktor prišel na to mesto s svežimi močmi in bo lahko nadaljeval pogovore z vlado, za katere pa upa, da bodo konstruktivni.

Predstavniki zaposlenih na STA so po seji zapisali, da upajo na tvorno sodelovanje z novim direktorjem, od katerega v prvi vrsti pričakujejo ureditev finančnih razmer agencije in hkrati zagotavljanje uredniške avtonomije ob ohranjanju zaposlenosti. “Enako pričakujemo tudi od predstavnika lastnika STA, torej vlade Republike Slovenije,” so dodali. Zaznali so namreč, da so bili z vladne strani izraženi pomisleki do bodočega direktorja, kljub temu pa pričakujejo, “da to ne bo izgovor za nadaljnje finančno izčrpavanje agencije in iskanje izgovorov za nespoštovanje dveh zakonov in tudi vladne uredbe”.

Kadunc je nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največji javni medijski zavod je vodil v letih 2017–2021. Bil pa je tudi pomočnik direktorja od 1996 do 2001.

Kadunc o medijih, ki so hrbtenica demokracije

Kadunc se je na imenovanje odzval na Facebooku. Kot je zapisal, imenovanja ne jemlje kot kakršnokoli zmage, “kajti ne jaz ne STA nisva in ne smeva biti v vojni ali biti bitk s komerkoli”. STA je tu, da opravlja odgovorno funkcijo, je menil in dodal, da bo naredil vse, da bo pri tem uspešna.

Slovenska tiskovna agencija
BOBO

“Hvala članom nadzornega sveta STA, ki verjamete, da lahko prispevam k delovanju ene od ključnih ustanov za dobro delovanje medijev v Sloveniji. Ravno v teh dneh smo slišali, da so dobro delujoči mediji nujni pogoj za dobro delovanje demokracije. In STA je ena od hrbtenic tega,” je zapisal Kadunc po tistem, ko so ga na današnji seji nadzorniki z večino glasov imenovali za novega direktorja STA.

Kadunc je v dodatni izjavi spregovoril tudi o reševanju finančnih težav STA. Ocenil je, “da je prav, da bi obrnili nov list” in se lotili reševanja zadev s stališča, da se bliža konec leta, da je treba to leto urediti financiranje na najboljši možen način in se predvsem posvetiti pogodbi za vladno financiranje za novo leto. Ob tem je opozoril, da je pomembno, da se nakazuje skorajšnja odločitev sodišča v postopku, v katerem STA terja vlado za neizplačana sredstva, “ki bo nakazala smer, kako urediti to financiranje za letos in morda v prihodnje”.

Vladnega predloga pogodbe o financiranju javne službe ne pozna podrobno, glede na to, kar je o njej slišal, pa je “očitno, da je ta trenutek ni moč podpisati”, je še dejal.

Trenutno, ko še ni seznanjen s podrobnostmi, tudi ne vidi razlogov, da bi kot bodoči direktor ustavil katerega od sodnih postopkov, s katerimi STA poleg izterjave plačila za javno službo med drugim spodbija tudi vladno uredbo o izvajanju javne službe STA. “Če bi prišli do soglasja pri temeljih za normalno delovanje, pa bi bil premislek verjetno na mestu. Bistveno je, da se zagotovi ne le stabilno financiranje javne službe, ampak tudi da se omogoči STA, da lahko deluje na trgu in pridobi dovolj tržnih prihodkov,” je še dejal Kadunc.

STA že 291 dni brez plačila

Slovenska tiskovna agencija medtem že 291 dni ostaja brez plačila za opravljeno javno službo. Premier Janez Janša je ob robu vrha EU in držav Zahodnega Balkana 6. oktobra dejal, da bo STA dobila plačilo za opravljeno javno službo isti dan, ko bo direktor podpisal pogodbo. “Vlada ne more izplačati denarja, ki je rezerviran, dokler ni podpisana pogodba, ker tako določa zakon. Ta situacija je nastala iz političnih razlogov. Ko bo nov direktor, upam, da se bo situacija rešila v najkrajšem možnem času,” je takrat dejal.

Delovanje STA sicer ureja zakon o Slovenski tiskovni agenciji, ki določa, da se financiranje zagotovi na podlagi letnega poslovnega načrta. Poleg tega o financiranju STA govori še sedmi protikoronski zakon. Vanj so poslanci prav zaradi zapletov pri financiranju agencije vnesli določilo, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplačajo vse zaostale obveznosti do STA, in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje