Imam covid, gripo ali prehlad? Kakšna je razlika v simptomih

Slovenija 27. Jan 202419:25 6 komentarjev
gripa, prehlad, covid
Foto: Profimedia

Zimski meseci prinašajo vrhunec sezone prehladnih obolenj. Krožijo virus gripe, koronavirus in drugi virusi, ki povzročajo okužbe dihal. Simptomi vseh teh obolenj so podobni, so pa na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ) objavili preglednico, kako se razlikujejo.

Sezona prehladnih obolenj in gripe je na vrhuncu, prav tako so še vedno pogoste okužbe s koronavirusom.

Na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ), ki spremlja pogostost gripe in drugih akutnih okužb dihal, so zapisali, da se je v drugem tednu tega leta (za katero so zadnji podatki) precej povečalo število obiskov pri zdravnikih zaradi okužb dihal in gripe, in to v vseh starostnih skupinah.

Kot je videti iz spodnjega prikaza, se število primerov gripe povečuje, kar je pričakovano. Sezona gripe se namreč običajno začenja oktobra ali novembra, vrh doseže konec januarja ali februarja in potem počasi izzveneva, ko se bližajo spomladanski meseci. V primerjavi z lanskim letom (modra krivulja) je letos potrjenih primerov manj (oranžna krivulja).

graf gripa
N1

NIJZ sicer ta obolenja spremlja na vzorcu populacije in tako sklepa, kakšno je stanje v populaciji (na grafu incidenčna stopnja na 100.000 prebivalcev). Mreža ambulant in bolnišnic po Sloveniji tedensko poroča o številu bolnikov, ki imajo gripi podobne bolezni in okužbe dihal. Kadar to število močno naraste, imajo zdravniki navodilo, da odvzemajo brise zgornjih dihal in jih pošiljajo na testiranje. Virološki podatki kažejo, da se gripa pojavlja v vseh regijah. V sezoni 2023/24 so doslej laboratorijsko potrdili 1.315 primerov influence tipa A in 11 primerov influence B. Kot rečeno, je primerov veliko več, saj testirajo le manjši del.

Delež okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 je po novem letu nekoliko upadel, kažejo podatki NIJZ. Poleg gripe je med virusnimi povzročitelji okužb najpogostejši respiratorni sincicijski virus (RSV), obe obolenji sta lahko nevarni za dojenčke in majhne otroke, so opozorili pediatri. V ljubljanskem kliničnem centru je v zadnjih tednih zato hospitaliziranih precej malčkov, nekateri tudi na intenzivni enoti. “Zdravila proti RSV ni, zdravimo lahko samo zaplete,” je nedavno opozoril strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike dr. Marko Pokorn. “Najbolje je, če je okužba z RSV otroku v prvem letu v največji možni meri prihranjena,” je poudaril in družinam z majhnimi otroki odsvetoval pretirano druženje.

Kaj pomeni, če kihate?

Akutne okužbe dihal so si po simptomih precej podobne, nekaj razlik pa med njimi vseeno je. NIJZ je objavil preglednico, kako se razlikujejo covid-19, prehlad in gripa.

Povišana temperatura, izčrpanost, kašelj, bolečine, izcedek iz nosu, boleče grlo in glavobol so značilni za vsa tri obolenja. Povišana temperatura in glavobol sta sicer intenzivnejša in pogostejša pri gripi in covidu-19. Kihanje pa je zelo pogost simptom prehlada, medtem ko pri gripi in covidu ni značilen. Je pa tipičen znak covida-19 zadihanost, medtem ko pri gripi in prehladu ni običajna.

COVID, GRIPA, PREHLAD
NIJZ

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) spremljajo, katere (pod)različice koronavirusa krožijo v populaciji. V vseh vzorcih je prisotna ena od podrazličic omikrona, najpogostejša je trenutno JN.1. Podobno kot vse podrazličice omikrona tudi ta ne povzroča hude oblike bolezni, je pa zelo nalezljiva.

Pri okužbi s koronavirusom lahko bolnik zazna tudi spremembe v zaznavanju okusov in vonjev ali celo začasno izgubi ta dva čuta. To je bil sicer bolj značilen simptom covida-19 v prvem in drugem letu epidemije. Toda nekateri ga občutijo tudi zdaj. Spremembe ali izguba okusa in voha so sicer možni tudi pri navadnem prehladu in gripi kot posledica zamašenega nosa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje