Inšpektor po pregledu posnetkov iz klavnice v Račah: “Vsekakor gre za kršitve”

Slovenija 16. Dec 202212:48 > 14:10 1 komentar

"Vsekakor gre za kršitve," je po pregledu posnetkov skritih kamer iz klavnice v Račah, pri katerih se je pojavil sum mučenja živali, dejal direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan. Je pa poudaril, da bi bilo treba razmisliti o spremembi zakonodaje, saj je vprašanje, ali bo sodišče upoštevalo dokaze, ki so bili pridobljeni s skritimi kamerami. "Ni pričakovati, da bi se kršitve dogajale v prisotnosti uradnega veterinarja," so prepričani inšpektorji. Pooblaščenci za zaščito živali, ki morajo po zakonodaji skrbeti za dobrobit živali, pa so uslužbenci podjetja in očitno niso dovolj neodvisni in samostojni, da bi ukrepali v primeru kršitev.

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project oziroma Projekt transparentnosti živalskih obratov) je v začetku tedna objavilo pretresljive posnetke skritih kamer iz klavnice Kmetijske zadruge (KZ) Rače. Na njih je videti prašiče in bike, ki po besedah društva niso bili dovolj omamljeni, ko so jih zaklali. “Te živali so bile podvržene veliki verjetnosti, da so klanje doživele telesno paralizirane, a hkrati pri zavesti,” so dejali v društvu.

Posnetke je po prijavi pregledala Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in uvedla izredni inšpekcijski nadzor, ki še traja. Kot je dejal direktor inšpekcije Branko Podpečan, pri nadzoru na terenu niso ugotovili nepravilnosti. “V prisotnosti uradnega veterinarja takšnih dejanj ne izvajajo. Ko so sami, pa se očitno to dogaja,” pravi vodja inšpektorjev.

Nepravilnosti so na posnetkih zaznali pri preganjanju živali, omamljanju živali, omejevanju gibanja. “Tudi tista dejanja, po tem ko je že končan proces omamljanja in zakola, to metanje … Kaže na res neprimeren odnos do živali,” poudarja Podpečan. V enem delu posnetka je tudi jasno videti, da hoče žival pobegniti. “Taki primeri se zgodijo, a je jasno v zakonodaji zapisano, kaj je treba v takem primeru storiti. Ta žival ni primerna za zakol. Vrniti jo morajo nazaj v hlev, da se umiri in jo pozneje vrniti v postopek. To mora izvesti uslužbenec, ki izvaja klanje. Za to so usposobljeni,” je poudaril.

Prvi izsledki po besedah vodje inšpektorjev kažejo, da ni bilo nič narobe z opremo ali pripomočki. “Na voljo so vsa navodila za delo za delavce, ki izvajajo ta dela, vsi so šli skozi ustrezna izobraževanja, imenovan je bil pooblaščenec za zagotavljanja varstva živali pri zakolu. Vendar se je izkazalo na podlagi teh posnetkov, da teh postopkov ne izvajajo tako, kot so si zapisali,” je dejal Podpečan.

Zagrožene kazni po Zakonu o zaščiti živali je za fizično osebo, ki to izvaja 1000 do 2000 evrov, za odgovorno osebo od 2000 do 5000 evrov, za podjetje pa od 5 do 100 tisoč evrov.

“Uprava za varno hrano ne more sama podtikati kamer”

Vendar pa, je poudaril Podpečan, ima pri nadzoru klavnic inšpekcija za varno hrano problem. “Mi na ta način (s skrito kamero, op. p.) dokazov za to ravnanje ne moremo dobiti, ker to ni zakonit način.” Dodal je, da postopkov izvajanja klanja ne morejo spremljati ves čas. “Osnovna naloga uradnega veterinarja, ki je prisoten pri klanju, je pregled pred in po zakolu. Uradni veterinar mora v klavnici pregledati vsako žival, ali je primerna za zakol in ali so meso in organi primerni za prehrano. Uradni veterinar tako zagotavlja varna živila in izvaja ukrepe za preprečevanje širjenja kužnih bolezni. Inšpekcija ne bo mogla zagotoviti, da bi nekdo 8 ur nadziral načina izvajanja teh postopkov,” je poudaril vodja inšpekcije.

Zato bi bilo po njegovih besedah treba razmisliti o spremembi zakonodaje na tem področju. “Ali da se bodo ti postopki izvajali pod kamero ali da se bo določil neodvisen opazovalec teh postopkov. Kot zdaj ugotavljamo, so pooblaščenci pri zakolu uslužbenci podjetja in očitno niso dovolj neodvisni in samostojni, da bi lahko učinkovito preprečevali takšna dejanja. Tudi ni pričakovati, da bi se to dogajalo v prisotnosti veterinarja. Očitno pa se dogaja,” je poudaril.

Zakonodaja je prav zato, ker veterinar ne more ves čas nadzirati postopkov v klavnici, predvidela imenovanje pooblaščenca za zaščito živali. V primeru KZ Rače ta – glede na posnetke- očitno ni opravil svojega dela, je dejal vodja inšpekcije.

Uradni veterinar se v primeru KZ Rače še odloča, ali bo uvedel prekrškovni postopek ali bo naznanil kaznivo dejanje. “Še posebej zato, da ugotovimo, kako sodna veja smatra tako pridobljene posnetke,” pravi Podpečan.

Nadzor nad klavnicami

Podoben primer kršitev se je lani zgodil v klavnici Košaki, prav tako so ga s skritimi kamerami posneli aktivisti omenjenega društva. Tudi zato je po besedah Podpečana inšpekcija imenovala posebno komisijo treh izkušenih veterinarjev, ki od poletja izvaja nenapovedane nadzore klavnic. Vendar pa je v Sloveniji 97 klavnic. “Postopoma bodo vsi prišli na vrsto,” je zagotovil.

V primeru Košakov so inšpektorji izvedli postopek in odgovornim izdali globe. Odgovorni v klavnici najprej kršitve priznali, potem so se pa na vse izdane dokumente pritožili, saj so bili po njihovem mnenju dokazi pridobljeni na nezakonit način in jih zato sodišče ne bi smelo upoštevati. Postopek še ni pravnomočno zaključen.

Iz KZ Rače so sicer po objavi posnetkov v medijih v ponedeljek sporočili, da razlago aktivistov iz društva AETP ostro zavračajo in protestirajo proti nepooblaščenim vdorom v njihov obrat. Napovedali pa so, da bodo v primeru odkritja kršenja pravil, načel dobrobiti živali in morebitnega kršenja zakonodaje ostro ukrepali.

Po današnji izjavi direktorja inšpekcije pa so še enkrat poudarili, da v okviru klavnice delujeta še dve službi, ki sta nenehno prisotni v objektu ter skrbita za varnost živali ter hrane, in sicer Veterinarska služba in Bureau Veritas. Veterinarska služba ima v objektu nenehno veterinarje, ki skrbijo, da se vse delo v klavnici vrši skladno s predpisi ter zagotavlja varnost živil. Bureau Veritas skrbi za sledljivost dela ter kvalitativno oceno živali. Podvrženi so tudi nenehnim pregledom inšpektorjev Evropske unije, so zapisali. “To dejstvo pozdravljamo, saj se zavedamo pomena varne in kakovostne hrane ter pomena pravilne in humane izvedbe zakonodaje, ki se tiče zakola. V vseh letih naše dejavnosti vsi ti nadzori niso pokazali večjih nepravilnosti. Ugotovljene pomanjkljivosti smo nemudoma odpravili. Tako bo tudi tokrat. Nemudoma bomo odpravljali vse nepravilnosti ali pomanjkljivosti, če jih ugotovimo sami, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastli (UVHVVR) ali katerakoli druga za to pristojna organizacija. Podpiramo tudi vse morebitne spremembe zakonodaje, ki jih je danes omenila UVHVVR, saj si prizadevamo za stroge standarde na področju varnosti živali in naše hrane,” so zapisali v klavnici KZ Rače.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje