Inšpektorji Fursa v prvem tednu novembra izdali za skoraj 63 tisoč evrov glob

Slovenija 08. Nov 202119:04 > 19:13 0 komentarjev
Pogoj PCT
Žiga Živulovič jr./Bobo

V prvem tednu novembra so inšpektorji Finančne uprave (FURS) opravili 563 nadzorov in ugotovili 153 nepravilnosti. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 17 plačilnih nalogov v skupni višini 62.600 evrov.

Po številnih pozivih tako politike in stroke so v preteklih dneh pristojne inštitucije močno okrepile nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), pri katerem od danes naprej velja, da mora posameznik ob izkazovanju potrdila priložiti tudi osebni dokument, s katerim dokazuje, da je potrdilo res njegovo. 

Od 1. do 7. novembra so inšpektorji Finančne uprave (FURS) na terenu opravili 563 nadzorov in ugotovili 153 nepravilnosti. Pri tem so v 145 nadzorih v zvezi s spoštovanjem Odloka o načinu izpolnjevanja pogojev PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom koronavirus zaznali 153 nepravilnosti, in sicer 119 na področju izpolnjevanja PCT pogojev, 32 na področju nošenja mask in 2 na področju razkužil.

Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 17 plačilnih nalogov v skupni višini glob 62.600 evrov. Izrekli so tudi dva opomina in 134 opozoril. Opozorila zaradi ugotovljenih nepravilnosti na področju izpolnjevanja PCT pogojev so bila izrečena, ker je bil nadzor pri teh zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena že med nadzorom. Na podlagi navedenega je bilo izrečeno opozorilo zadosten ukrep.

Konec oktobra napovedali poostren nadzor nad pogojem PCT

Od 153 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 119 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva, 10 pri zavezancih, ki opravljajo ostale storitvene dejavnosti, 7 pri zavezancih, ki opravljajo trgovsko dejavnost, 5 pri zavezancih, ki opravljajo druge dejavnosti, 4 pri bencinskih servisih, 4 pri pekarnah, 3 pri zavezancih, ki opravljajo kozmetično dejavnost in 1 pri zavezancu, ki opravlja finančno dejavnost.

Spomnimo sicer, da so na Fursu že konec oktobra napovedali poostren nadzor nad spoštovanjem vladnih odlokov. Od 18. do 26. oktobra so tako opravili nadzore na 131 lokacijah pri 1.607 subjektih. Takrat so inšpektorji v večini primerov ugotovili nepravilnosti pri ponudnikih gostinske dejavnosti, v vseh primerih pa so bila izrečena opozorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!