Kakšne izgovore ponudijo gostinci, ko inšpektor ugotovi kršitve PCT

Slovenija 29. Okt 202119:32 > 19:40 2 komentarja

Inšpektorji Finančne uprave (Furs) so od 18. do 26. oktobra zaradi pogoja PCT opravili nadzore na 131 lokacijah pri 1.607 subjektih. V večini primerov so ugotovili nepravilnosti pri ponudnikih gostinske dejavnosti, v vseh primerih pa so bila izrečena opozorila. A v prihodnje lahko inšpektorji izrečejo astronomske globe ali lokal celo zapečatijo. Najpogostejši izgovori ob ugotovljenih kršitvah pa niso prav izvirni.

Zaradi slabe epidemiološke slike v državi so inšpektorji ta teden poostrili nadzor nad pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani, op. a.) na terenu. Poleg napovedanih inšpekcijskih nadzorov zdravstvenega in tržnega inšpektorata ter inšpektoratov za delo in infrastrukturo so okrepljen nadzor napovedali tudi na Finančni upravi (Furs).

Inšpektorji Fursa so od 18. do 26. oktobra opravili nadzore na 131 lokacijah pri 1.607 subjektih. Pri tem so v 35 nadzorih v zvezi s spoštovanjem pogoja PCT zaznali 38 nepravilnosti — 16 na področju nošenja mask in 22 na področju izpolnjevanja PCT. Od 38 zaznanih nepravilnosti jih je bila velika večina ugotovljenih pri tistih, ki opravljajo dejavnost gostinstva. V vseh primerih so izrekli opozorila, saj so bile nepravilnosti odpravljene že med nadzorom.

Najstrožje sankcije niso bile potrebne

Najpogostejši izgovori gostincev pri ugotovljenih kršitvah so druge delovne obveznosti. “Pogost primer je, ko inšpektor v civilu pred vstopom v sam gostinski lokal najprej pogleda, ali se na vhodu preverja pogoj PCT. Če se ne preverja, stopi do lastnika in ga povpraša, zakaj na vhodu nimajo nikogar, ki bi preverjal pogoj PCT,” je za N1 pojasnil Stojan Glavač, predstavnik za odnose z javnostmi na Fursu.

Kot je povedal, zaposleni nato velikokrat povedo, da so za trenutek pomagali ostalim kolegom in inšpektorju potem celo pokažejo, da imajo v rokah mobilni telefon z aplikacijo za preverjanje. Če pogoja PCT ne preverijo pri vhodu, pa to storijo naknadno pri sami mizi. “Gre za manjšo kršitev, a kljub temu izrečemo opozorilo in pozovemo, naj se v prihodnje kaj takega ne dogaja več,” je dejal Glavač.

Skrajni ukrep prepoved opravljanja dejavnosti

Glob zaenkrat inšpektorji Fursa še niso izrekli, višina teh pa je odvisna od davčnega zavezanca in tipa ponudnika storitve. “Na podlagi zakona o nalezljivih boleznih globa za samostojne podjetnike znaša od 2 tisoč evrov do 50 tisoč evrov, za pravne osebe pa od 4 do 100 tisoč evrov,” je pojasnil predstavnik Fursa. Poleg neizrečenih glob prav tako niso bile potrebne najstrožje sankcije. Bi pa to po besedah Glavača storili v primerih periodičnih kršitev.

“Denimo, če bi se kršitve dogajale kljub našim opozorilom ali pa če bi bil obseg kršitev tako velik, da predstavljajo resno tveganje za širjenje epidemije,” je izpostavil Glavač. Skrajni ukrep je sicer prepoved opravljanja dejavnosti oz. zapečatenje objekta.

Furs bo poostril nadzor

Inšpektorji Fursa so sicer v omenjenem obdobju na območju celotne države opravili za 234 odstotkov več nadzorov kot v tednu pred tem — torej v obdobju od 11. do 17. oktobra. Najbolj občutno povečanje nadzorov so zaznali na območju Kopra (400 odstotkov) in Nove Gorice (367 odstotkov). Furs ob tem napoveduje, da bo delo na terenu na območju celotne države še okrepil.

“V okviru poostrenih nadzornih aktivnosti bomo še enkrat obiskali tudi zavezance, ki smo jih v preteklosti že preverjali. V primeru ponovno ugotovljenih kršitev bodo zavezanci ustrezno sankcionirani z globami,” so opozorili na finančni upravi. Že v torek bi bila tako lahko statistika povsem drugačna kot danes.

Grafika Grafika
N1
Grafika Grafika
N1
Grafika Grafika
N1

Inšpektorat za delo opravil 446 nadzorov

Za podatke o številu inšpekcijskih nadzorov v javnem potniškem prometu smo zaprosili tudi Inšpektorat za infrastrukturo, ki je poostren nadzor napovedal že v ponedeljek. Kot so nam sporočili, podatke zbirajo obdobno, torej v začetku tedna za preteklo obdobje, zato bo več statističnih podatkov znanih prihodnjo sredo. Z inšpektorata za delo pa so nam sporočili, da so od 25. do 29. oktobra opravili 446 nadzorov glede spoštovanja pogoja PCT na delovnih mestih. Izrekli so 22 opozoril. “Glede izrečenih glob pa pojasnjujemo, da podatka o tem še nimamo, saj inšpektorji poročajo v začetku tedna za pretekli teden,” so pojasnili za N1.

Za osvežene podatke smo zaprosili tudi Zdravstveni inšpektorat, ki je sicer v obdobju od 18. do 24. oktobra v zvezi z izpolnjevanjem pogoja PCT opravil 535 nadzorov, pri tem so pogoj PCT preverili pri 1.908 osebah. Izrekli so eno globo v vrednosti 400 evrov in eno opozorilo po zakonu o prekrških in 5 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru. Kot so nam sporočili danes, bodo zadnji podatki o izvedenih nadzorih med počitnicami v prihodnjem tednu najprej predstavljeni na seji vlade, nato pa tudi javnosti.

Ministra napovedala strožje nadzore

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je sicer inšpektorje pred prazniki znova pozval k poostrenemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT na terenu. “Glede na trenutno epidemiološko situacijo smo ponovno izpostavljeni tveganju zapiranja države in družbenega življenja. Zaradi tega sem člane inšpekcijskega sveta ponovno pozval k skrajnemu intenziviranju nadzorov nad izpolnjevanjem pogoja PCT na terenu, tudi in še posebej med prihajajočimi prazniki,” je prek Twitterja sporočil minister.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je v sredo posvaril pred ponovnim zaprtjem države, če se PCT ne bo dosledno upošteval. “Nimamo resursov, da si privoščimo še eno zaprtje. Ukrepov, ki smo jih sprejeli, se moramo držati. V ta namen sem imel sestanek z vsemi inšpekcijskimi službami, ki so odgovorne za nadzor nad dejavnostmi. Dogovorili smo se, da bodo pospešeno nadzirale preverjanje pogoja PCT,” pa je v oddaji N1 STUDIO dejal minister. Sam to vidi kot zadnjo možnost pred skrajnimi ukrepi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje