Inšpektorji za stanovanja v nadzor: preverjali bodo tudi najemne pogodbe

Nepremičnine 12. Apr 202416:15 5 komentarjev
Odprtje soseske Bellevue Living
Foto: N1

Inšpektorat bo pod drobnogled vzel upravnike večstanovanjskih stavb ter oglaševanje prodaje novih stanovanj in najemnih pogodb. Kako bo potekal nadzor?

Inšpektorat za stanovanja bo letos izvedel tri usmerjene akcije nadzora, in sicer na področju preverjanja upravnikov večstanovanjskih stavb, oglaševanja prodaje novih stanovanj in najemnih pogodb.

Kot pravijo na resornem ministrstvu, so se v preteklih letih inšpekcijske akcije izkazale kot uspešne zlasti z vidika preventivnega delovanja.

Kot je danes objavilo ministrstvo za solidarno prihodnost, bodo inšpektorji preverjali, ali so upravniki večstanovanjskih stavb odprli ločene fiduciarne račune za rezervne sklade. Na področju oglaševanja prodaje novih stanovanj bodo tudi letos nadzirali, ali prodajalci izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za začetek oglaševanja.

Inšpektorat ugotavlja, da imajo akcije nadzora preventivne učinke, saj da je kršitev zakonodaje vedno manj, prodajalci se začnejo ob inšpekcijskih nadzorih medsebojno obveščati glede zakonskih obveznosti pri oglaševanju.

Na področju najemnih stanovanj bodo inšpektorji tako kot lani preverjali, ali imata najemodajalec in najemnik sklenjeno najemno pogodbo, bodo pa letos akcijo razširili še na področje opuščenega vzdrževanja najemnih stanovanj, saj opažajo porast prijav na tem področju.

Stanovanjski zakon najemodajalcu in najemniku nalaga obvezno sklenitev najemne pogodbe ter tudi obveznost tako najemodajalca kot tudi najemnika, da vzdržuje stanovanje v stanju, ki omogoča normalno rabo.

“Na inšpektoratu najemodajalce in najemnike že sedaj pozivajo, naj sklepajo pisne najemne pogodbe in takoj obvestijo upravnika o sklenitvi ali spremembi pogodbe. To prispeva k večji varnosti najemnikov in lastnikov, pravilnemu upravljanju večstanovanjskih stavb in pravilnih obračunih stroškov upravljanja,” pravi ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje