Vse, kar morate vedeti o Vizjakovi aferi

Slovenija 19. Okt 202120:00 > 21:25 5 komentarjev
andrej Vizjak
Žiga Živulović jr./BOBO

V informativni oddaji 24UR ZVEČER so sinoči objavili posnetke, ki naj bi nakazovali, kako je leta 2007 takratni minister za gospodarstvo in današnji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podjetniku in nekdanjemu član LDS Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka. Vizjak avtentičnost posnetkov zavrača, opozicija zahteva njegov odstop. Na enem mestu smo zbrali vse, kar morate vedeti o Vizjakovi aferi.

Kaj se je dogajalo s Termami Čatež v času, ko naj bi nastal sporni posnetek

Posnetki, ki so jih včeraj objavili v 24UR ZVEČER, ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka prikazujejo v nenavadni luči. Stopnja Vizjakove zavzetosti za razplet dogodkov v Termah Čatež je očitno presegala raven, ki bi jo pričakovali od ministra. To bi lahko potrjevalo nekatera takratna neuradna poročila o Vizjakovih interesih.

O čem sta govorila Andrej Vizjak in Bojan Petan na domnevnih posnetkih? V kaj naj bi želel takratni minister za gospodarstvo prepričati podjetnika, ki ga njegova stranka označuje za tajkuna? In kaj pomenijo številke, ki sta jih omenjala?

Bojan Petan
Borut Živulović/BOBO

5 OB 5: Vizjak prst uperil proti “odpadkovni mafiji”

Minister Andrej Vizjak trdi, da posnetek pogovora s podjetnikom in nekdanjim članom LDS Bojanom Petanom ni avtentičen; da gre za lepljenko in manipulacijo. S prstom je pokazal na “odpadkovno mafijo”, ki da ga želi odstraniti s položaja.

Afera Vizjak že pod drobnogledom tožilcev

Na vrhovnem državnem tožilstvu so za N1 povedali, da so danes prejeli vlogo, ki bo odstopljena pristojnemu državnemu tožilstvu v obravnavo. “Razen tega vaše vprašanje štejemo kot glas o kaznivem dejanju, ki se preganja po uradni dolžnosti in bomo zadevo prav tako odstopili pristojnemu državnemu tožilstvu,” so še zapisali v odgovoru.

Z generalne policijske uprave pa so sporočili, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovora.

KPK zaradi časovne oddaljenosti Vizjakove afere ne more več obravnavati

“Čeprav gre za dogodek izpred več kot deset let, ki ga Komisija zaradi časovne oddaljenosti v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ne more več obravnavati, pa ravnanje, kot je prikazano v objavljenem prispevku, terja odziv. Če so objavljeni posnetki pristni, je namreč takšno ravnanje javnega funkcionarja absolutno nesprejemljivo, in sicer iz več razlogov,” je Komisija za preprečevanje korupcije navedla v odzivu na razkritje.

Kot so sporočili iz KPK, je kakršno koli napeljevanje h kršitvi zakonskih določb ali drugih veljavnih pravnih aktov za javnega funkcionarja nedopustno.

“Smetarski lobi” in kupi odpadne embalaže: kaj predvideva novi zakon?

Okoljski minister Andrej Vizjak je v odzivu na posnetke, na katerih tajkunu Bojanu Petanu domnevno svetuje, kako se izogniti plačilu davkov, dejal, da gre za poskus njegove likvidacije s položaja ministra za okolje v povezavi z zakonom o varstvu okolja.

“Doslej je še vedno odpadkovna mafija likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza. Ta zmanipulirana lepljenka je tudi plod sodelovanja Odlazka in njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi,” je dejal. Preverili smo, kaj piše v novem zakonu.

odpadki, odpadna embalaža
Miloš Vujinović/BOBO

Tonin čaka na Vizjakova pojasnila, Počivalšek: Kar se objavi na TV, ni nujno res

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin posnetkov nista želela obširneje komentirati. Počivalšek bo počakal na dokazilo o avtentičnosti posnetkov, medtem ko bo Tonin najprej počakal na pojasnilo ministra za okolje Vizjaka.

“Z izkušnjami sem prišel do tega, da kar se objavi na televiziji, ni nujno res. Teh medijskih umorov, takšnih in drugačnih, sem navajen, tako da počakajmo,” je navedel minister Počivalšek. Tudi v stranki NSi bodo počakali na pojasnila, je dejal minister za obrambo Tonin. “Od Vizjaka pričakujemo natančna in podrobna pojasnila, na podlagi katerih bomo v NSi sprejeli konkretne odločitve,” je dejal obrambni minister.

Odzivi opozicije na Vizjaka: nujen odstop, sicer nova interpelacija

Na posnetek so se odzvali tudi v opoziciji. Ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka pozivajo k odstopu, v nasprotnem primeru pa napovedujejo novo interpelacijo.

V objavi na Twitterju so zapisali, da razkritje kaže na niz kaznivih dejanj: zlorabo položaja, oškodovanje javnih sredstev, nevestno delo, goljufijo, protipravno omejevanje konkurence in davčno zatajitev. “Minister mora iti. Vlada mora iti.”

Vizjak: Posnetek ni avtentičen, cilj je moja odstranitev

Kot je ob robu vladnega obiska v Kopru dejal minister Andrej Vizjak, z njegove strani obstaja utemeljen sum, da ne gre za avtentične posnetke. “Po moji oceni gre za neko lepljenko, neko prirejeno zvočno kompozicijo, da me diskreditira,” je dejal. Na vprašanje o ugotavljanju pristnosti pa je povedal, da mora na to odgovoriti tisti, ki je ta posnetek objavil.

Dodal je, da se s Petanom nikoli ni dogovarjal o poslu. Kot je povedal, je cilj tega njegova odstranitev s položaja.

Hojs pravi, da je za “prisluh ministra Vizjaka” vedel že dlje časa

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitterju zapisal, da mu je bil več let star “prisluh ministra Vizjaka” predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade. Hojsov tvit so poobjavili tudi na uradnem profilu slovenske vlade na Twitterju.

Kakšna bo usoda ministra Vizjaka?

Vlada je bila na obisku v obalno-kraški regiji. Tam je bil poleg predsednika vlade Janeza Janše tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki se je po jutranjem srečanju vlade v Kopru odzval na razkritje afere.

Na vprašanje, ali hiter odziv ministra pomeni, da Vizjak po razkritju z ministrskega položaja odstopa, jasnega odgovora še ni, so pa ocene, da je v vladajoči stranki “prevelik in premočan, da bi padel.” Vizjak je bil po informacijah N1 v nemilosti enega dela stranke SDS po letošnjem referendumu o zakonu o vodah, ki so ga volilci zavrnili z dobrimi 86 odstotki. Že tedaj so po informacijah N1 nekateri v vladajoči stranki zagovarjali, da mora minister Vizjak oditi.

Vizjak v vojni za Terme Čatež Petanu predlagal, kako se lahko izogne davku

V informativni oddaji 24UR ZVEČER so objavili posnetke pogovora, ki se je zgodil v času prve Janševe vlade leta 2007. Na objavljenem posnetku se pogovarjata tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak in podjetnik, nekdanji član LDS, Bojan Petan.

Pogovarjata se v času, ko je tedanji premier Janez Janša napovedal vojno proti tajkunom in v času, ko se je odvijal srdit spopad za prevzem Term Čatež. Vizjak na posnetku tajkunu Petanu po poročanju POP TV svetuje opustitev plačila davka in ponuja, da bo država skozi nadzorni svet kooperativna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje