Iz Petrolovega skladišča v Račah izteklo več tisoč litrov dizelskega goriva

Slovenija 16. Mar 202315:51 > 17:42
razlitje dizelskega goriva, rače
Občina Rače - Fram

V Petrolovem skladišču naftnih derivatov v Račah se je v sredo popoldne razlila velika količina dizelskega goriva, ki je nato po kanalizacijskem sistemu odtekla v čistilno napravo. Tam so ga danes zjutraj opazili delavci, ki so takoj obvestili nadrejene in začeli čistiti oljne madeže. Gorivo je k sreči ostalo ujeto v čistilni napravi in ni odteklo v okolico. Petrolovo skladišče so po dogodku obiskali tudi okoljski inšpektor in policisti, ki vodijo postopek v smeri kaznivega dejanja obremenjevanja okolja.

V Račah se že od jutra ukvarjajo z veliko količino dizelskega goriva, ki je odtekla v kanalizacijski sistem. V sredo popoldne se je gorivo namreč razlilo v tamkajšnjem Petrolovem skladišču. Da je do razlitja, o katerem je prvi poročal Večer, res prišlo, so v Petrolu potrdili tudi za N1 in zagotovili, da so takoj po nesreči začeli s sanacijo.

“O dogodku smo obvestili tudi regijski center za obveščanje in pristojne inšpekcije. Na lokaciji so pristojne vse zunanje in notranje pristojne službe,” so sporočili s Petrola. Po njihovih zagotovilih skladišče normalno deluje. Po prvih ocenah policije je iz skladišča izteklo okoli 16 kubičnih metrov goriva, kar pomeni okoli 16.000 litrov dizelskega goriva.

Danes zjutraj so sicer ugotovili, da se je razlito dizelsko gorivo razširilo tudi izven območja skladišča. Po kanalizacijskem sistemu za odvajanje meteorne vode je gorivo odteklo v centralno čistilno napravo v Račah, kjer je močan vonj zmotil zaposlene. “Ker so v bazenih videli tudi oljne madeže, so poklicali nadrejene in obvestili občino,” je za N1 povedal podžupan občine Rače – Fram Sebastjan Soršak, ki po smrti Branka Ledineka opravlja funkcijo župana.

Na občini so po Soršakovih besedah takoj poklicali na številko 112, kjer so aktivirali gasilce, policiste, okoljske inšpektorje in upravljalce vodotokov. Pri čistilni napravi so takoj začeli loviti razlito gorivo. “Intervencijske službe s površine lovijo oljne madeže in jih s pomočjo separatorjev odstranjujejo iz bazenov. Gasilci so preventivno s pregradami zajezili tudi vodotok ob izteku iz čistilne naprave,” je intervencijo opisal Soršak.

Gorivo se je po trenutnih analizah zadržalo v čistilni napravi in ni izteklo v okolico, bo pa po intervenciji sledilo dolgotrajno čiščenje in saniranje čistilne naprave.

V Petrolu so zatrdili, da so o razlitju zjutraj takoj obvestili predstavnike občine. To je potrdil tudi Soršak, ki je dejal, da je klic s Petrola prispel takrat, ko so razlitega goriva že začeli omejevati. “Ponudili so nam vozilo za separacijo oljnih madežev, ki je takoj začelo delo,” je povedal podžupan v funkciji župana.

Petrolovo skladišče, kjer je do razlitja prišlo, pa sta obiskala tudi okoljski inšpektor in policija. Kot so nam sporočili z mariborske policijske uprave, so bili o dogodku obveščeni zjutraj. Trenutno pa zbirajo obvestila in vodijo postopek v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanja okolja. “Po vseh zbranih obvestilih in drugih ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo,” so še sporočili s PU Maribor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.