Izjemno draga, dobiti jo je nemogoče. Zakaj je torbica Birkin tako posebna?

Slovenija 18. Jul 202306:10 1 komentar
Torbica Birkin
Izklicna cena Birkin torbice na fotografiji je bila med 33 in 37 tisoč evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Ikonično usnjeno torbico Hermès Birkin želi imeti vsak modni navdušenec, a do nje se dokopljejo le redki. Kupiti jo je praktično nemogoče, razen če pri Hermèsu osebno stopijo v stik z vami, cena pa za najbolj klasični model znaša najmanj 9.000 evrov. Vrednost torbic Birkin se je v zadnjih 35 letih povečala za 500 odstotkov, kar pomeni, da je nakup Birkina boljša naložba kot nakup zlata.

V nedeljo je umrla igralka in pevka Jane Birkin. Številni jo najprej povezujejo s pesmijo Je t’aime, a velik pečat je pustila tudi v modni industriji. Navdihnila je namreč zdaj kultno torbico Hermès Birkin.

Kako je nastala torba Birkin?

Jane Birkin je bila znana tudi po tem, da je stvari prenašala v slamnatem cekru – takšno torbico je nosila povsod: na tržnico, v nočne klube, pa tudi na slavnostne dogodke. Ko ji ga je režiser Jacques Doillon ponesreči povozil z avtom in uničil, se je pač znašla drugače, a vedno je imela težave, ker ni mogla najti torbice, ki bi ji bila všeč in bi hkrati lahko vanjo spravila vse stvari, ki jih potrebuje.

Za prelomen trenutek je poskrbel let iz Pariza v London. Jane je namreč na letu sedela poleg direktorja podjetja Hermès Jean-Louisa Dumaja. Svojo takratno torbo je skušala spraviti v prostor nad sedežem, a so se ji vse stvari raztresle po tleh. Takrat je direktorju Hermèsa potožila, da preprosto ne najde torbice zase. Že na letalu je tako nastala prva skica torbice, ki se je sčasoma razvila v zdaj legendarno torbico Birkin.

V 90. letih je torba postala priljubljena med modnimi poznavalci, status ikonične torbice pa si je, kot piše ameriška modna revija Harper’s Bazaar, dodatno utrdila leta 2001 s stavkom v nanizanki Seks v mestu: “To ni torbica. To je Birkin.” Torbico Birkin je, kakor je v nanizanki izvedela tudi Samantha – povedali so ji namreč, da je čakalna doba za torbico pet let – praktično nemogoče dobiti.

Zakaj je tako ekskluzivna?

Podrobnosti, kako jo kupiti neposredno od modne hiše Hermès, niso znane – po pisanju tujih medijev naj bi jo lahko dobili le tisti, ki jim jo modna hiša neposredno ponudi. Prav tako naj bi bili potencialni kupci le stalne stranke, ki morajo torbico dodati na svoj t. i. seznam želja, kot piše Vogue, pa jo lahko dobijo šele po tem, ko pri Hermèsu zapravijo precejšnjo vsoto denarja. “Klasičen” čakalni seznam za torbico ne obstaja, v vsak modni butik pa jih dostavijo le omejeno število, piše Harper’s Bazaar.

Torbice Birkin so redke, ker jih izdelujejo ročno, za kar je potrebnih več let izkušenj. Izdelava vsake torbice traja med 12 in 18 ur, izdelujejo pa jih obrtniki, ki so se posebej za to urili od dve pa do celo šest let.

Začetna cena nove torbice je po navedbah Reutersa od 9.000 evrov in več ter lahko doseže tudi pet- ali šestmestno število.

Tisti, ki Birkina ne morejo dobiti po običajni poti, se lahko zatečejo tudi k preprodajalcem, pri katerih pa so cene, ker je torbico že v osnovi tako težko dobiti, vsaj dvakrat višje. Dobro ohranjena rabljena klasična torbica tako stane vsaj 17 tisoč evrov, za kaj bolj posebnega pa je treba odšteti še veliko več. Leta 2021 so za več kot 466 tisoč evrov na dražbi prodali z diamanti okrašen Birkin iz krokodiljega usnja, še piše Harper’s Bazaar.

Torbica Birkin
PROFIMEDIA

Podobna torbica, prav tako iz krokodiljega usnja, se na eni od spletnih strani za prodajo prestižnih modnih dodatkov prodaja za malce več kot pol milijona evrov.

Za tiste, ki si jo lahko privoščijo, Birkin torej ni le modni dodatek, temveč tudi dobra finančna naložba. Po podatkih iz leta 2017, ki jih navaja Harper’s Bazaar, se je vrednost torb Birkin v zadnjih 35 letih povečala za 500 odstotkov – kupiti torbo Birkin je tako boljša naložba kot nakup delnic ali zlata, je leta 2020 v svojem poročilu zapisala angleška nepremičninska agencija Knight Frank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje