Izjemno topel petek: v Črnomlju je padel celo rekord

Slovenija 21. Okt 202317:14 0 komentarjev
Presegli smo oktobrski temperaturni rekord
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji smo včeraj zabeležili izjemno topel dan za ta del leta. Kot so sporočili meteorologi agencije za okolje, smo v Dobličah pri Črnomlju celo presegli dosedanji oktobrski rekord povprečne dnevne temperature.

Včeraj so se številni Slovenci zbudili v zelo toplo jutro. Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so denimo na merilni postaji Dobliče izmerili skoraj 23 stopinj Celzija. Medtem se je živo srebro v Kopru povzpelo čez 22, v Tolminu, Ljubljani in Murski Soboti pa več kot 20 stopinj Celzija.

Meteorologi so včeraj pregledali tudi najvišje povprečne dnevne temperature v zadnjem primerjalnem tridesetletnem obdobju, torej med letoma 1991 in 2020. “Zajeli smo dneve med 15. in 25. oktobrom in preverili odklone današnjih najvišjih temperatur od povprečja,” so zapisali.

Primerjalno so ugotovili, da gre za zares “impresivne odklone”, na nekaterih postajah so bile najvišje temperature namreč več kot deset stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja.

Presegli smo oktobrski temperaturni rekord
Foto: PROFIMEDIA

Padel tudi oktobrski rekord

Danes pa so z agencije za okolje sporočili, da smo v Dobličah pri Črnomlju v petek celo presegli dosedanji oktobrski rekord povprečne dnevne temperature.

“Po prvem pregledu podatkov je bil vsaj na dvajsetih meteoroloških postajah včeraj dosežen rekord v povprečni dnevni temperaturi,” so navedli meteorologi in dodali, da so odkloni od dolgoletnega povprečja presegli 10 stopinj Celzija na večini postaj.

Odklon v Dobličah je bil presežen kar za 14,5 stopinje Celzija.

Zvečer so dele države sicer zajele nevihte z močnim vetrom. Kot so zapisali na agenciji za okolje, so včerajšnji nočni prehod nevihtne linije spremljali še močni sunki vetra po nižinah, ki so marsikje povzročili več nevšečnosti.

Najmočnejši sunek vetra so zabeležili na merilni postaji Vrhnika, kjer je veter dosegel hitrost skoraj 90 kilometrov na uro.

Kot smo poročali, je vetrolom nekaj težav povzročal na Gorenjskem. Sunkovit veter je ruval drevesa tudi v Ljubljani, kjer je bilo poškodovanih več avtomobilov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!