Izjemno nevarno vedenje na avtocesti: “Koliko všečkov je dobila?”

Slovenija 18. Jan 202306:31 2 komentarja
Selfie na avtocesti
@ResevalniPas/TWITTER

V okolici Celja sta ženski na odstavnem pasu avtoceste ustavili avtomobil in se fotografirali na snegu. Fotografijo nevarnega početja je na družbenih omrežjih delil Zavod Reševalni pas, ki že leta opozarja na pomen ustvarjanja reševalnega pasu ob nesrečah, ob nedavnem prizoru pa je zgrožen.

“Že deset let ozaveščamo, predstavljamo take in drugačne zgodbe, ki jih piše avtocesta, tudi tragične, videli in dobili smo že ogromno fotografij in posnetkov nevarnih situacij, vsaka posebej strašljiva, mislili smo, da smo videli že vse … Pa smo se spet zmotili …”

Tako je najnovejši “podvig”, ki smo mu bili priča ta teden, na Facebooku komentiral Zavod Reševalni pas. Ženski sta se v okolici Celja namreč ustavili na odstavnem pasu. Za to nepremišljeno in nevarno dejanje sta se odločili, ker sta se želeli fotografirati na zasneženi klančini.

Ustavljanje na odstavnem pasu je zelo nevarno, pa tudi prepovedano. Policija opozarja, da so vožnja, parkiranje in ustavljanje, razen v sili in zaradi nudenja pomoči, na odstavnem pasu prepovedani. Ustavljanje na odstavnem pasu so policisti uvrstili med “sedem smrtnih grehov” na avtocesti.

Neupravičeno ustavljanje, kot ga prikazuje zgornja fotografija, je nevladnike pri reševalnem pasu pustilo zgrožene.

Številne primere nevarne vožnje so v tem tednu posnele tudi Darsove nadzorne kamere. V ponedeljek, ko je bil na cestah kaos, je eden od voznikov avtomobil ustavil kar v avtocestnem predoru in začel čistiti sneg z vetrobranskega stekla.

Preberite še: Kaj vse so ujele Darsove kamere? Ustavil v predoru in očistil sneg (VIDEO)

Na primere neprimernega ustavljanja na avtocesti v zavodu opozarjajo že deset let. Kot so zapisali na spletni strani, je bil Zavod Reševalni pas ustanovljen z namenom ozaveščanja vseh voznikov in voznic, kako se pravilno odzvati in se razvrstiti ob zaustavljanju ali zaustavitvi vozila na hitrih cestah in avtocestah. Idejo zanjo so dobili zaradi zelo slabih izkušenj s terena. Ustanovitelj zavoda in gasilec Anže Albreht je moral med intervencijo na avtocesti zaradi neustreznega ustvarjanja reševalnega pasu teči pred gasilskim vozilom, da se je lahko prebil do kraja nesreče.

Preberite še: Kaos tudi v javnem prevozu: kaj so nam povedali potniki

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje