Janša brez besed, Tonin pa: “Socialistične eksperimente bomo preprečevali”

Slovenija 25. Maj 202217:49 > 21:14 10 komentarjev

Poslanci so na položaj novega predsednika vlade izvolili Roberta Goloba. Napovedanih je bilo dobrih pet ur razprave, v kateri pa se dosedanji predsednik vlade in poslej vodja največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) ni oglašal. Kot edini predsednik opozicijske stranke (od dveh, ki sta v državnem zboru) je za govornico stopil Matej Tonin (NSi) in med drugim Robertu Golobu sporočil, da bo Nova Slovenija konstruktivna opozicija, a da bo branila tisto, v kar verjame, ter preprečevala "socialistične eksperimente."

Univerzalno upanje ljudi, da bo prihodnost lepša, dostojanstvo vsakega človeka in veselje do življenja so med drugim poudarki iz mandatarskega govora Roberta Goloba v državnem zboru, ki si ga lahko podrobneje preberete in ogledate TUKAJ. Kot tri programske teme je izpostavil pravično državo, solidarno družbo in družbo znanja.

Izboljšati je treba javni zdravstveni sistem, ki ga bo testiral, kot je dejal Golob, z zgodovinskim eksperimentom in na tak način, z neke vrste stresnim testom, preveril vzdržnost sistema; napoveduje namreč, da želi postaviti takšnega, ki bo zdržal “naslednjih 20 let.” Golob je dejal tudi, da je eden glavnih problemov tudi draginja oziroma negotovost ljudi, ki ne vedo, kaj bo jutri in kako dolgo bo zaostrene razmere, ki vplivaj tudi na cene, trajale. Golob se je zavezal, da bo to negotovost odpravil do jeseni, tudi tako, da bodo podrobneje preverili, kako cene energentov in hrane rastejo, katere podražitve so upravičene in katere ne. Če bo potrebno, pa bodo cene energentov in hrane tudi regulirali.

Poslanci nove koalicije v državnem zboru so usmeritve prihodnje vlade v svojih nastopih pozdravljali, več o tem si lahko preberete TUKAJ. Na drugi strani pa opozicija Goloba med drugim svari, da je “najboljša socialna politika dobro delujoče gospodarstvo.”

Janša brez besed, Golob o lažeh SDS

Janez Janša, predsednik SDS, se na seji, na kateri so poslanci izvolili njegovega naslednika, ni prijavil k besedi in tako ni razpravljal. Je pa po izvolitvi Robertu Golobu čestital na Twitterju. Je pa vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec Golobu med drugim očitala, da se bo na ministrstvih, ki jih bo, ko bo imel tudi zakonsko podlago, sestavljal na novo, s sistemizacijo delovnih mest “znebil kadrov SDS.” Dejala je tudi, da želi “kandidat za mandatarja doseči širši konsenz s civilno družbo, predvsem s tistimi, ki so proti sedanji vladi na Trgu republike v Ljubljani brali sovražno nastrojene pamflete, recitirali pesmi, vzklikali smrt janšizmu.” Obregnila se je tudi ob bančni račun na njegovo ime v Romuniji, za katerega Golob trdi, da je posledica ukradene identitete in dejala, da je “kosovski parlament odredil preiskovalno komisijo o domnevnih nezakonitostih posla GEN-I.” Tudi Žan Mahnič (SDS) je dotaknil tega in povedal, da gre za mednarodno finančno preiskavo. “To potrjujejo informacije, ki jih imam,” je dejal Mahnič. Robert Golob pa je to, da naj bi potekala mednarodna finančna preiskava, ponovno označil za laž.

Kot edini predsednik opozicijske stranke (od dveh, ki sta v državnem zboru) je za govornico v parlamentu stopil Matej Tonin (NSi), ki je napovedal, da bo NSi sicer konstruktivna opozicija, kar pa ne pomeni, da ne bo vztrajala pri konceptih, v katere verjame oziroma da bo, kot je Tonin parafraziral Luko Mesca, “tiha in pridna” opozicija.

“Če kaj, potem lahko rečemo, da je v Sloveniji obremenitev dela enostavno previsoka. Ljudem se danes velikokrat ne splača delati. Povem vnaprej, da ne boste presenečeni, NSi bo za ohranitev zakona o dohodnini, ki prinaša razbremenitev plač in višje neto plače vsem bo uporabila vse zakonske in poslovniške možnosti. Tudi uvedba razvojne kapice je nujna, zato bo NSI vložila tudi ta zakon. Predlagali bomo tudi pet letno dohodninsko olajšavo za visoko kvalificirane strokovnjake, ki se v Sloveniji preselijo iz tujine pa tudi za Slovence, ki se iz tujine vrnejo nazaj domov. Je pa NSi že vložila paket socialne zakonodaje, s katerim želimo predvsem spodbuditi vse delovne ljudi, da se čim prej vključijo v trg delovne sile, zmanjšati zlorabe na področju socialnih transferjev. Zdrav in za delo spodoben človek naj ima delo ne pa socialno pomoč. Ostro bomo nasprotovali tudi vsem socialističnim eksperimentom, ki jemljejo predvsem tistim, ki dan za dan trdo delajo. Vem pa, kako težko se je hkrati boriti proti koronavirisu in opoziciji. Lahko vam zagotovim, da se vam proti opoziciji na temo covida ne bo potrebno boriti. Podpirali bomo vse ukrepe, ki jih bo podprla tudi stroka,” je med drugim napovedal Tonin.

Kaj je povedal bodoči vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

Iz razprav opozicije pa veje tudi nezaupanje v dejstvo, da se tokrat prvič v vlado podaja Levica, tudi zaradi vsebine koalicijske pogodbe. Za konec je Tonin še povedal, da glede koalicijske pogodbe delijo “številne pomisleke gospodarstva, zdravnikov, sindikatov in navadnih ljudi”. Po oceni NSi koalicijska pogodba v preveliki meri sledi idejam stranke Levice, zato Golob danes ne more računati na podporo poslancev Nove Slovenije. Obljubil pa je, da bo NSi v državnem zboru delovala kot konstruktivna opozicija. “Dobre rešitve bomo podprli. In če bomo povabljeni, bomo pri njihovem sooblikovanju tudi tvorno sodelovali. Uporabili pa bomo vse demokratične možnosti, da preprečimo različne socialistične eksperimente, tihe nacionalizacije in dodatne obdavčitve tistih, ki danes delajo in ustvarjajo,” je zaključil Tonin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje