Golob o računu v Romuniji: Če banka ne bo dala podatkov, jo bom tožil

Slovenija 21. Apr 202218:30 > 18:38

Robert Golob je v finalnem N1 SOOČENJU pred nedeljskimi volitvami vztrajal, da bančni račun v Romuniji ni njegov in da je posledica tega, da so mu ukradi identiteto. Zakaj tega še vedno prijavil policiji, če pa je kraja identitete kaznivo dejanje? In kako komentira dejstvo, da je z ukradeno identiteto v članicah EU takorekoč nemogoče odpreti bančni račun, saj je bančni trg strogo reguliran?

Nekdanji direktor Gen-I in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je v finanalnem N1 SOOČENJU odgovarjal tudi na vprašanja o bančnem računu v romunski podružnici avstrijske banke Raiffeisen.

“Tudi jaz sem mislil, da je to nemogoče,” je dejal, ko mu je voditelj Miha Orešnik rekel, da je bančni trg v EU tako reguliran, da je odpreti bančni račun z ukradeno identiteto praktično nemogoče. In dodal, da je ta zgodba “nekoliko daljša.” Kakšna, si lahko pogledate v spodnjem videu.

Golob pravi, da je za račun izvedel, ker naj bi decembra lani, ko se je odločil za vstop v politiko, od finančne uprave (FURS) preventivno zahteval potrdilo, da v tujini nima bančnih računov. “Nakar me iz FURS obvestijo: ’Gospod Golob, imate račun v Romuniji, sicer na njem nikoli niste imeli nobenega stanja, a račun imate’,” je dejal v današnjem pogovoru.

Na FURS so nam včeraj pojasnili, da si finančne uprave različnih držav izmenjujejo podatke na podlagi zaprosil, spontano in avtomatično. Več držav, med njimi sta tudi Slovenija in Romunija, si podatke o bančnih računih izmenjujejo avtomatično enkrat letno.

Ko finančna uprava izve, da ima zavezanec bančni račun v tujini, ki pa ga ni prijavil v Sloveniji, zavezanca pozove, da se o tem izjasni in račun prijavi. Vendar je iz pojasnil FURS razumeti, da ne zahtevajo pojasnil in prijave vsakega neprijavljenega tujega računa. “Zadnjih nekaj let masovnih pozivov zavezancem nismo pošiljali, ampak smo primere obravnavali individualno v sklopu pozivanj, običajno zaradi nenapovedanih dohodkov,” so pojasnili.

Iz tega je mogoče sklepati, da finančna uprava ne bi obveščala Goloba o romunskem računu, če na njem ni bilo nič denarja oziroma nič obdavčljivega denarja.

Predstavniki in podporniki vlade so sicer namigovali in trdili, da ta romunski račun ni bil neaktiven. “Nekdo ti odpre račun v drugi evropski državi in tja se ti steka denar, ne da bi ti to vedel. To so čudeži, ki bi jih zavidal celo Jezus,” je na volilni konvenciji SDS dejal premier Janez Janša, ki je po raziskavah javnega mnenja poleg Goloba edini resen kandidat za mandatarski položaj po nedeljskih volitvah.

Dokazov za očitek, da je bil denar na “Golobovem” romunskem računu, pa doslej v javnosti ni bilo.

Raiffeisen banka
Profimedia

Kljub temu se zdi zgodba o zlorabi identitete precej neverjetna, saj bi morala po pravilih Evropske unije banka ob odprtju računa od stranko natančno preveriti. Golob se s tem strinja. “Gre za zlorabo vseh pravil bančnega poslovanja,” je dejal.

V avstrijski banki Raiffeisen so za N1 potrdili, da so prejeli pritožbo, ki jo trenutno preiskujejo. “Prosimo vas za razumevanje, da do zaključka preiskave komentarjev ne moremo podati,” so sporočili.

Zatrdili pa so, da v banki račun odprejo šele po strogem postopku. Oseba, ki odpira račun, mora biti fizično prisotna v banki in mora pokazati ustrezne dokumente. Račune v državah, kjer stranka nima davčne številke, pa sploh odprejo samo v izrednih primerih. “Običajno zahtevamo prepričljivo povezavo med stranko in državo, kjer odpira račun,” so pojasnili v banki Raiffeisen.

Ko je Golob izvedel za račun, je, kot je pojasnil danes, poklical banko in odgovorili so mu, da se mora oglasiti pri njih, saj ne morejo komunicirati na daljavo. To se mu je zdelo razumljivo, vendar v Romunijo ni hodil. Namesto tega je, kot pravi, notarsko pooblastil odvetnike, ki so nato 22. decembra lani banki poslali dopis s prošnjo za pojasnila o tem računu.

10. januarja so prejeli odgovor, da je banka sama zaprla račun, saj je bil neaktiven, je povedal. “Banka ni hotela sprejeti odvetnikov ali dati pojasnil. Jaz še nisem slišal za banko, ki račun zapre zaradi neaktivnosti, ko se pojavi imetnik,” se čudi.

“Najprej smo debelo gledali. Od februarja pa moji odvetniki vsakih 14 dni sprašujejo banko, kdo je odprl račun in katere dokumente je predložil. Banka se ves čas izmika. Zadnji odgovor smo dobili včeraj. Prosili so nas za potrpežljivost, ker nimajo informacijsko tehnoloških zmogljivosti in hranijo arhiv ne vem kje. Zadeva je skrajno nenavadna,” pravi.

Na vprašanje, zakaj suma kaznivega dejanja kraje identitete še ni prijavil, je odgovoril, da so mu tako svetovali policisti. “Na policiji so rekli, da nimam zadostnih dokazov, dokler ne dobim končnih odgovorov od banke,” pojasnjuje, “Vztrajajte, so mi rekli. In mi vztrajamo. Raiffeisen se na tej točki ne more izmakniti”.

Zatrdil je, da bo banko zagotovo tožil, če mu ne da podatkov, ki jih zahteva. “Morda bomo dosegli, da se bo banka Raiffeisen zamislila o delovanju svojih podružnic in sprejela kakšne notranje ukrepe,” je dodal.

“Mislim, da so odpirali račune na slepo”

Golob sicer meni, da je tarča goljufov postal po naključju. “Mislim, da je šlo za nekaj podobnega kot pri ameriški banki Wells Fargo, ko so odpirali račune na slepo, s podatki, ki so jih pobrali z interneta. Ampak bomo videli, počakajmo na banko,” je povedal.

S FURS so nam sporočili, da ima trenutno 512 slovenskih davčnih zavezancev v Romuniji odprtih skupno 613 bančnih računov. Od tega je 330 pravnih oseb (s 377 računi), 181 fizičnih oseb (z 235 računi), en račun pa pripada samostojnemu podjetniku.

Podkast: Oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.