Janez Janša dvomi, da je Goznikar podpornik vlade

Slovenija 03. Feb 202212:50 > 16:47 0 komentarjev

Na neuradne informacije, da naj bi vidnim članom vlade grozilna pisma z naboji pošiljal član SNS in podpornik vlade, se je odzval premier Janez Janša. Zapisal je, da "oseba, ki bi bila hkrati podpornik vlade in Mladine, v realnem svetu ne obstaja". Na družbenih omrežjih je domnevni storilec sicer večkrat javno podprl aktualno vlado. Obrambni minister Matej Tonin upa, da policija najde osumljenca in proti njemu ustrezno ukrepa. Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca pa je napovedal, da bodo v primeru, če se izkaže, da je grozilna pisma res pošiljala oseba, ki se jo neuradno omenja v medijih, odvzeli plaketo državnega sveta na področju prostovoljstva.

Policija je po neuradnih informacijah portalov Siol in 24ur.com identificirala pošiljatelja grozilnih pisem z naboji, ki jih je oktobra prejelo več predstavnikov vladajoče koalicije ter njenih podpornikov. Šlo naj bi za Teodorja Goznikarja, vidnega člana stranke SNS iz Celja.

Goznikar je za Večer danes potrdil, da ga je policija res zaslišala, pošiljanje grozilnih pisem pa je zanikal. Iz SNS so medtem medijem že poslali sporočilo, da je Goznikarju z včerajšnjim dnem prenehalo članstvo v stranki.

Na navedbe v medijih se je danes odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, na katerega je bilo prav tako naslovljeno eno od grozilnih pisem. “Težko boste tole zlepili skupaj. Oseba, ki bi bila hkrati podpornik vlade in Mladine, v realnem svetu pač ne obstaja,” je zapisal v objavi na družbenih omrežjih, ob tem pa priložil posnetek zaslona, kjer je videti, da je Goznikar 31. avgusta 2019 na svojem Facebookovem profilu delil povezavo do Mladinine novice.

V drugem zapisu pa je Janša opozoril, da je Goznikar 27. maja 2019 pod objavo Tanje Fajon po evropskih volitvah zapisal: “Dobro ste oddelali. Pošteno!”

Janša na podlagi teh objav sklepa, da nekdo, ki deli objavo na Mladinin članek ali čestita Tanji Fajon, ne more biti hkrati tudi podpornik vlade.

Goznikar na družbenih omrežjih delil tudi objave predsednika vlade

Goznikar je na družbenih omrežjih večkrat objavil vsebine, s katerimi je izražal naklonjenost do vlade. Med drugim je 22. avgusta letos na Facebooku delil objavo premierja Janeza Janše z naslovom “Nobenih koridorjev za Afganistan”, 18. oktobra 2020 pa tudi vladno objavo z Janševim nagovorom državljanom.

Goznikar je aktiven tudi na Twitterju, januarja je predsedniku NSi zaželel hitro okrevanje po okužbi s koronavirusom, poslanca Levice Miho Kordiša pa je vprašal, ali zavida Žanu Mahniču in Mateju Toninu, da opravljata tako odgovorni funkciji. “Nikoli jima ne boš segel niti do prvega prsta na nogi,” je ob tem zapisal Kordišu.

Hojs in Tonin čestitala policiji

Na ugotovitve policije se je včeraj odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. “Glede na poročanje medijev (sem v tujini) lahko le čestitam policiji za odlično opravljeno delo pri preiskavi, in kot kaže, tudi odkritju storilca pošiljanja pisemskih pošiljk z naboji. Nov dokaz, da v nasprotju z natolcevanjem opozicije in medijev dela strokovno in nepolitično,” je zapisal po Twitterju.

Odzval se je tudi predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin. “Vse grožnje je treba jemati resno in do njih imeti ničelno toleranco. Pohvale policiji za strokovno vodenje preiskave v zvezi z nedavnimi pisemskimi pošiljkami. Čas za zaključke pa bo po koncu postopkov pristojnih organov,” je zapisal.

Kasneje je Tonin izrazil upanje, da posameznika, ki je odgovoren za pošiljanje grozilnih pisem, policija najde in proti njemu ustrezno ukrepa.

“Generalni direktor policije Anton Olaj je bil danes tudi na vladi, kot poročevalec. Neposredno sem ga vprašal, če držijo poročanja medijev. Dejal je, da tega ne more potrdili, da pa bo policija v prihodnjih dneh zaključila preiskavo in vse podrobnosti predstavila javnosti,” je dejal Tonin.

Tonin je dodal, da bo ustrezno sankcioniranje kršitelja “pravo sporočilo pravne države, da za takšne obstajajo ustrezne sankcije.”

Kovšca: To prestopa meje zdravega razuma

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je v prvem odzivu dejal, da je zgrožen, saj naj bi bila osumljena oseba tudi prejemnica plakete državnega sveta na področju prostovoljstva.

“Po nekaterih informacijah, ki so zakrožile po javnosti, če je to res oseba, za katero ima policija podatke, da je to počela, in če je ta oseba res prejemnik plakete državnega sveta za prostovoljstvo, sem zgrožen. O imenih ne bi, dokler ni uradno. Se mi pa zdi zelo nenavadno, da človek, ki ga imenitna organizacija predlaga za prejem plakete za prostovoljno delo, kot vzor drugim državljanom, in se na koncu izkaže kot ustrahovalec in tisti, ki grozi drugim s smrtjo. To prestopa meje zdravega razuma,” je dejal Kovšca.

Dodal je, da se po njegovem mnenju politika v Sloveniji “spušča na nivo političnega piromanstva”.

“Če bi nekdo grozil drugim s smrtjo z orožjem, je to zavržno dejanje. Če pa nekdo grožnje s smrtjo z orožjem izvaja tako, da podtika drugim, je pa to še bolj zavržno,” je še dejal Kovšca. Osumljene osebe Kovšca ne pozna. “Če pa bi ga, bi mu zdaj povedal nekaj krepkih,” je dodal v odzivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!