SDS želi interpelirati celotno Golobovo vlado, NSi podpore ne izključuje

Slovenija 02. Feb 202310:48 > 14:54 22 komentarjev
Zaprisega novih ministrov v vlado RS
Žiga Živulović Jr./Bobo

Opozicijska stranka NSi potrebuje za vložitev interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko najmanj deset poslanskih podpisov, stranka pa ima le osem poslancev. Zaradi tega v Novi Sloveniji računajo na pomoč največje opozicijske stranke SDS, kjer trdijo, da bodo svoje podpise prispevali, če bodo vsi poslanci NSi posredovali podpise za interpelacijo celotne vlade Roberta Goloba. V NSi morebitne podpore interpelaciji celotne vlade ne izključujejo, a besedila interpelacije še niso videli.

Kot smo poročali, želi stranka Nova Slovenija vložiti interpelacijo zoper kulturno ministrico Asto Vrečko zaradi združitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Ministrici očitajo delovanje v nasprotju s temeljno ustavno listino in ustavo, kršenje zakona, strategije in resolucije s področja kulture, vodenja kulturne politike brez strokovnih analiz, javne razprave in dialoga z zaposlenimi ter uničevanje vrednost slovenske osamosvojitve.

Besedilo interpelacije je opozicijska stranka NSi že pripravila, kaj točno so v njem zapisali, pa si lahko preberete tukaj. Za vložitev interpelacije opozicija potrebuje deset poslanskih podpisov, NSi pa jih ima osem. Tako interpelacije brez podpisov poslancev SDS ne more vložiti v parlamentarno proceduro. Podpise poslancev SDS po naših informacijah pričakujejo do petka.

Iz stranke SDS so danes sporočili, da so predsedniku NSi Mateju Toninu in generalnemu sekretarju NSi Robertu Ilcu na sestanku pojasnili, da bodo svoje podpise pod interpelacijo ministrice za kulturo posredovali sočasno, ko bodo vsi poslanci Nove Slovenije posredovali podpise zoper interpelacijo celotne vlade Roberta Goloba.

Iz stranke NSi so nam neuradno sporočili, da razumejo potezo stranke SDS kot neke vrste ultimat. Kasneje pa so v uradnem sporočilu zapisali, da v NSi besedila interpelacije o delu vlade niso prejeli, zato se do predloga ne morejo opredeliti. “Podpore predlogu ne izključujemo, pomembno pa bo, koga bodo v SDS predlagali kot kandidata za novega predsednika vlade ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici aktualni vladi,” so zapisali v Novi Sloveniji.

Na morebitno vložitev interpelacije zoper celotno vlado se je po seji vlade odzvala tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je dejala, da je interpelacija demokratično in legitimno orodje opozicije. “To je odločitev opozicije. Če bodo zbrali dovolj glasov, se ta vlada napovedane interpelacije na noben način ne boji. Vzeli jo bomo kot priložnost, da predstavimo do sedaj opravljeno delo in rezultate,” je dejala Švarc Pipan.

Odnosi med opozicijskima strankama SDS in NSi so napeti že nekaj časa, čeprav sta stranki že trikrat sodelovali pri vodenju vlade. Spor je vrelišče dosegel, ko SDS ni želel imenovati svojih članov v dve državnozborski komisiji: komisijo za nadzor javnih financ in komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

NSi je v sodelovanju s koalicijo dosegla dogovor, da naj ji pripade eno predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ (Knjf), ki naj bi praviloma pripadlo največji opozicijski stranki. Ta poteza je razjezila SDS, ki zaradi te poteze ni želela imenovati svojih članov v Knovs. NSi je v Knovs nato imenoval takšno število lastnih poslancev, da je komisija lahko začela delo, ko pa bo SDS imenovala svoje člane, se bodo poslanci NSi umaknili.

Predsednik SDS Janez Janša je sicer danes na Twitterju zapisal, da je SDS pripravljena NSi odstopiti vodenje Knovs poslancu NSi, kot je to v preteklosti že storila. “Tudi interpelacijo zoper ministrico za kulturo in Vlado Republike Slovenije lahko vložimo skupaj,” je še zapisal Janša.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je sicer pred slabim tednom članom stranke v pismu zatrdil, da NSi ostaja “trdna in neizprosna opozicijska stranka”, ki ne bo vstopila v Golobovo vlado, čeprav za vstop sploh ni dobila povabila. V NSi so po porazih na jesenskih porazih na predsedniških volitvah in zakonodajnih referendumih tudi dejali, da v vlado, ki jo bo vodil Janez Janša, več ne nameravajo vstopiti.

Prvaka Nove Slovenije – Krščanskih demokratov Mateja Tonina smo pred tedni gostili tudi v oddaji N1 STUDIO, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje