Janez Janša v Planici: Interpelacija celotne vladne ekipe je klic k razumu

Slovenija 03. Mar 202318:01 > 20:08 31 komentarjev
Janez Janša
N1

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je v Planici razložil, zakaj so se v največji opozicijski stranki odločili za interpelacijo celotne vladne ekipe Roberta Goloba. Janša je poudaril, da pri vloženi interpelaciji ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi, ampak da si želijo le razprave o nekaterih njenih spornih potezah.

Stranka SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti celotne vlade Roberta Goloba. Ključni točki interpelacije sta ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve in ukinitev urada vlade za demografijo ter drugih spornih ravnanj, ki so po mnenju največje opozicijske stranke v nasprotju z določili slovenske ustave.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je ob obisku tekme smučarskih skakalcev na svetovnem prvenstvu v Planici dejal, da je vložena interpelacija “klic k razumu”, ob tem pa je poudaril, da ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi. “Interpelacija je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade, ki se zajedajo v same temelje, na katerih stojimo,” je dejal.

Z razpravo želijo v stranki SDS vladi nekatere stvari razložiti, saj menijo, da prav vsi člani vlade in poslanci vladne koalicije vlečejo poteze na podlagi ideologij in negativnih vzgibov. “Verjamemo, da marsikatera njihova odločitev temelji na nepoznavanju dejstev in napačnih ocenah. Pričakujemo, da ko bomo dobili pisni odgovor vlade in ko bomo opravili to razpravo, se bo marsikaj razjasnilo in razčistilo. Morda bo vlada nekatere sporne poteze preklicala oziroma jih bo umaknila,” je dodal.

Preberite še: SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado. Kaj očitajo ekipi Roberta Goloba?

Na vprašanje, zakaj pri vloženi interpelaciji ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi in čemu v SDS niso predlagali lastnega mandatarja za sestavo vlade, je prvak SDS odgovoril, da za to obstaja več razlogov. Eden od njih je, da je vlada Roberta Goloba na oblasti šele devet mesecev, po besedah Janeza Janše pa bi bilo to “na neki način preveč dobronamerno, da bi se vlada rešila odgovornosti, ki jo je prevzela po lanskih državnozborskih volitvah”. Ob tem je dodal, da pričakujejo, da bo vlada vendarle še nekaj naredila.

Janša je dejal, da v največji opozicijski stranki ne verjamejo, da poslanci vladne koalicije strank Gibanja Svoboda, SD in Levice v državnem zboru ne glasujejo za nekatere ukrepe in zakone zgolj zato, ker bi želeli škoditi Sloveniji, temveč zaradi “velikega neznanja in naivnosti”. Po Janševih besedah bodo v državnozborski razpravi predstavili močne argumente, na podlagi katerih bo lahko vlada nekatere svoje ukrepe spremenila.

“Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je napad na vrednotni sistem, na katerem temelji Republika Slovenija in okoli katerega je spisana slovenska ustava. Ukinitev urada za demografijo v državi, ki ima eno najstarejših prebivalstev na svetu, pa je napad na bistvo našega obstoja. Če ne bo Slovencev, ne bo več Slovenije,” je poudaril Janša.

SDS je interpelacijo zoper celotno vladno ekipo vložila sama, brez podpisov poslancev druge opozicijske stranke NSi. Janša je razložil, da lahko poslanci Nove Slovenije še vedno prispevajo podpise k interpelaciji, saj ponudba SDS “še vedno velja”.

Na vloženo interpelacijo so se že odzvali v vladni koaliciji in poudarili, da je njena vsebina povsem ideološka in popolnoma nepotrebna. SDS so med drugim sporočili, da je vlada trdna in bo taka ostala tudi do konca tega mandata.

Preberite še: Bešič Loredan: Predsednik SDS je šel preko meja zdravega razuma

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje