SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado. Kaj očitajo ekipi Roberta Goloba?

Janša Golob
N1

Stranka SDS je vložila interpelacijo zoper celotno vladno ekipo Roberta Goloba. Povod zanjo je bila ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ukinitev vladnega urada za demografijo ter drugih ravnanj, ki so v nasprotju z določili slovenske ustave.

Stranka SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti celotne vlade Roberta Goloba. Pod interpelacijo je kot prva podpisana vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Povod za interpelacijo je bila ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše, Golobova pa je nato Muzej slovenske osamosvojitve združila z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. V SDS pa kot razlog za interpelacijo celotne vlade navajajo tudi ukinitev urada vlade za demografijo in drugih ravnanj, ki so v nasprotju z določili slovenske ustave.

“Vse od decembra 1991, ko je bila sprejeta ustava, imamo Slovenci temeljne vrednote, ki predstavljajo vrednotno središče slovenskega naroda, opredeljene v najvišjem pravnem aktu republike. Temeljne vrednote, ki predstavljajo vrednotno središče naroda, so hkrati vrednote slovenske osamosvojitve. Vsi državotvorni narodi, ki so si skozi zgodovino pridobili lastno državnost, spomin na ta osamosvojitveni državotvorni proces ohranjajo na različne načine, med katere obvezno spada tudi osrednji muzej, posvečen osamosvojitvi,” je zapisano v danes vloženi interpelaciji.

Ob tem so v SDS še dodali, da je v večini držav takšen muzej po navadi ustanovljen že v prvem desetletju po vzpostavitvi državnosti, medtem ko se je to v Sloveniji zgodilo šele ob 30. obletnici osamosvojitve.

Kasneje je prvak stranke SDS Janez Janša v Planici poudaril, da pri vloženi interpelaciji ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi, ampak da si želijo le razprave o nekaterih njenih spornih potezah.

Preberite še: Janez Janša v Planici: Interpelacija celotne vladne ekipe je klic k razumu

Vlada Janeza Janše je v začetku oktobra 2020 v Mariboru ustanovila urad za demografijo zaradi drastičnega upada števila rojstev v Sloveniji. Kot so zapisali v interpelaciji, so z uradom želeli obrniti trend staranja prebivalstva in zagotoviti bolj ugodno razmerje med aktivnim in upokojenim delom prebivalstva, saj trend staranja prebivalstva “ogroža naš obstoj in preživetje kot naroda in države”.

Urad za demografijo je po besedah SDS izoblikoval vrsto predlogov za sistemsko reševanje ključnega problema Slovenije, ki jih je vlada Janeza Janše sproti vključevala v sprejemanje konkretnih ukrepov. “Toda vlada Roberta Goloba je že na eni od svojih prvih sej sprejela odlok o ukinitvi urada za demografijo, zaposlene pa prenesla večinoma na urad za migracije, sredstva urada pa z rebalansom proračuna prav tako večinsko prenesla na urad za oskrbo migrantov,” so zapisali.

Na vloženo interpelacijo so se že odzvali v vladni koaliciji in poudarili, da je njena vsebina povsem ideološka in popolnoma nepotrebna. SDS so med drugim sporočili, da je vlada trdna in bo taka ostala tudi do konca tega mandata.

Preberite še: Bešič Loredan: Predsednik SDS je šel preko meja zdravega razuma

V interpelaciji so v stranki SDS krivdo posredno naprtili stranki Levica. “Odločitev vlade za ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo ima skupni imenovalec v programu najbolj skrajne stranke vladne koalicije, ki ga je deloma s koalicijsko pogodbo, predvsem pa s praktičnimi ukrepi, posvojila celotna vladna koalicija,” še piše v interpelaciji.

NSi želela interpelirati ministrico, SDS celotno vlado

Opozicijska NSi je po združitvi muzejev pripravila interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ampak interpelacije niso mogli vložiti, saj ima NSi sama za to premalo poslancev, SDS pa svojih podpisov ni prispevala. SDS je takrat v zameno pričakovala, da “bodo vsi poslanci Nove Slovenije posredovali podpise zoper interpelacijo celotne vlade Roberta Goloba.”

Da je v igri interpelacija celotne vlade, je Janša dal vedeti že takoj po združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše slovenske zgodovine. Takrat je na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve dejal, da bi bila interpelacija zoper ministrico Vrečko sicer upravičena, vprašanje pa je, ali tudi zadostna, saj je sklep o združitvi muzejev sklep vlade. Povedal je tudi, da “brez te enotnosti Slovenije danes ne bi bilo, in če si kakšen dogodek zasluži neko dostojno obeležitev, potem je to zagotovo dogodek, v katerem smo bili Slovenci enotni.”

Lojze Peterle, Janez Janša
Husmir Deljanin/N1

Za interpelacijo zoper celotno vlado se zavzema tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je odgovorila, da je retorika, da gre za ukinitev muzeja, manipulacija. “Gre za združevanje dveh javnih zavodov, vsi programi ostanejo enaki, enak ostane tudi načrt dela in število zaposlenih,” je pojasnila. Po njenih besedah na ministrstvu sledijo “strokovnim pomislekom, ki so bili izrečeni že takrat, ko se je Muzej slovenske osamosvojitve ustanovil.” Med njimi je naštela pomislek, da muzej nima ustreznega prostora niti ustanovne zbirke. Artefakti so namreč v različnih muzejih, je dejala, najpomembnejši pa prav v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Interpelacija celotne vlade je redek politični manever

Interpelacija zoper celotno vlado je sicer redka. Postopek pa lahko poteka v dveh fazah. Prva je, da poslanci po razpravi z glasovanjem podajo le oceno dela vlade. Če pa niso predlagani sklepi, pa poslanci o delu vlade niti ne glasujejo.

A tudi če ocenijo, da je bilo delo vlade slabo, za to pa potrebujejo glasove večine navzočih poslancev, vlada zaradi tega ne pade. Pade pa v primeru, če skupina poslancev predlaga novega mandatarja in ta v državnem zboru dobi absolutno večino 46 poslanskih glasov. S tem je izvoljen nov mandatar, ki sestavi novo vlado.

Ne samo, da v sedanjem razmerju politične moči ni verjetno, da bi Golobova vlada padla, pričakovati ni mogoče niti tega, da bi večina poslancev delo Golobove ministrske ekipe ocenila kot nezadostno oziroma slabo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.