Bešič Loredan: Predsednik SDS je šel preko meja zdravega razuma

Slovenija 03. Mar 202318:21 36 komentarjev
Odziv koalicije na interpelacijo
N1

Stranka SDS je v državni zbor vložila interpelacijo celotne vladne ekipe Roberta Goloba. Očita ji številne sporne poteze, ki so v nasprotju z ustavo, med njimi sta tudi ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve in urada vlade za demografijo. Predsednik SDS Janez Janša je vloženo interpelacijo komentiral z besedami, da gre za "klic k razumu", podpredsednik vlade in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa je dejal, da se k razumu ne poziva z interpelacijo vlade.

Stranka SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti celotne vlade Roberta Goloba. Pod interpelacijo je kot prva podpisana vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, svoje podpise so prispevali vsi poslanci največje opozicijske stranke.

Povod za interpelacijo je bila ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše, Golobova pa je nato Muzej slovenske osamosvojitve združila z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. V SDS kot razlog za interpelacijo celotne vlade navajajo tudi ukinitev urada vlade za demografijo in drugih ravnanj, ki so v nasprotju z določili slovenske ustave.

Podpredsednik vlade in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je v odzivu dejal, da je vlada kljub vloženi interpelaciji enotna in se bo nanjo tudi enotno odzvala. Poudaril je, da se je vlada šele pred nekaj tedni dokončno konstituirala in da je vsebina vložene interpelacije povsem ideološka in popolnoma nepotrebna.

Preberite še: SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado. Kaj očitajo ekipi Roberta Goloba?

“V naslednjih dveh tednih bomo iskali politični konsenz med vsemi parlamentarnimi strankami za zdravstveno reformo in to, kar počne stranka SDS, je popolnoma destruktivno in nepotrebno. Upam si tudi trditi, da je predsednik SDS Janez Janša šel preko meja zdravega razuma,” je dejal Bešič Loredan. Ob tem je dodal, da v SDS nimajo dovolj moči, da bi vladno koalicijo s takšnimi manevri utrudili, in zatrdil, da bodo pripravili vse, kar od njih SDS z interpelacijo zahteva.

Vlada bo še naprej delovala enotno v skladu z zavezami iz koalicijske pogodbe. “Gibanje Svoboda je zmagovalka lanskih volitev, naši volilci pa so dali takrat jasno vedeti, da si želijo nekaj novega in drugačnega. Osebno lahko rečem, tudi v imenu predsednika vlade Roberta Goloba, da se takšnih podlih manevrov ne bomo posluževali. Gre za zlorabo demokracije, čeprav je interpelacija legitimno demokratično orodje,” je dejal podpredsednik vlade.

Mesec: To, kar nam očitajo, ni kaj več od domišljijskega spisa

Luka Mesec, minister za delo in podpredsednik vlade, je dejal, da je opoziciji spodletelo pri namenu, da bi z vloženo interpelacijo vnesla razdor med koalicijske partnerje. Poudaril je, da je ta vlada na oblasti zato, da izpelje reforme, ki so bistvene, da Slovenija postane uspešna, solidarna in v prihodnost uprta država. “Pri tem nas razni manevri ne bodo zmotili,” je dodal.

Pojasnil je, da ta vlada ne uničuje družinske politike, ne razgrajuje javnega zdravstva in za razliko od vlade Janeza Janše, ki je za 14 mesecev prekinila socialni dialog, prav tega postavlja v središče svojega delovanja. “To, kar nam očitajo, ni kaj več od domišljijskega spisa, namen katerega je vnašati razdor. Mi se na to ne bomo odzvali, ne bomo napadali nazaj, ampak bomo vse parlamentarne stranke povabili, da se pridružijo našim reformam.”

“SDS sporočamo: Vlada je trdna in bo taka ostala tudi do konca tega mandata”

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v odzivu naštel nekaj negativnih mejnikov stranke SDS, odkar je vlada Roberta Goloba prevzela mandat. Med drugim je spomnil na vložitev več kot 30 zakonskih predlogov, s katerimi je največja opozicijska stranka za nekaj časa popolnoma zablokirala delovanje državnega zbora, kasneje je z razpisom zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi Golobu za več mesecev preprečila, da si je sestavil vladno ekipo, kot si jo je zamislil.

“Prvič se je zgodilo, da je po devetih mesecih vladanja največja opozicijska stranka vložila interpelacijo zoper celotno vlado. Kot vlada in vladna koalicija na to gledamo pozitivno, vlada dela dobro, imeli pa smo že več koalicijskih vrhov, kjer smo na mizo dali vse težave, ki so se v Sloveniji nakopičile v zadnjih desetletjih, prav tako smo pripravili iztočnice za številne reforme. Verjamem, da gre SDS to tudi malo na živce, kajti mi smo vladna koalicija, ki bo premaknila določene stvari naprej,” je poudaril Prednik.

Dodal je, da vloženo interpelacijo jemljejo kot dobro, saj bo to dobra priložnost, da širši javnosti predstavijo vse dosedanje dosežke vlade in vse tiste projekte, ki ji bodo še izpeljali. “Verjamem, da se bo stranka SDS s to interpelacijo opekla, tako kot se je tudi na zakonodajnih referendumih, ko je želela vlado oslabiti, ampak jo je dejansko okrepila. SDS sporočamo, da je vlada trdna in bo taka ostala tudi do konca tega mandata,” je poudaril vodja poslancev SD.

Diskreditacije, manipulacije, grožnje in hujskaštvo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ponovno pojasnila, da je bila odločitev o združitvi dveh muzejev strokovna in da so pri njej upoštevali tudi vse polemike, ki so nastale od odločitve o ustanovitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. “Odločitev o ustanovitvi muzeja je bila povsem netransparentna in brez javne razprave. Muzej je nastal na hitro, brez razmisleka, ni imel ne podlage, niti zbirke niti prostora,” je poudarila.

Po njenem mnenju je projekt združitve obeh muzejev postala tista ideološka platforma stranke SDS, na kateri gradi nasprotovanje delu te vlade. Ministrica je ob tem dodala, da gre za velike diskreditacije, manipulacije, ki so ob odločitvi o združitvi muzejev prerasle v grožnje z akcijskim načrtom in hujskaštvo, uperjeno proti delu vlade, ministrstvu za kulturo in stranki Levica.

“Kot smo povedali takrat, ko so meni grozili z interpelacijo, tudi sedaj ne dvomim, da bomo pokazali, da je združitev muzejev edina možnost, da se ta čas osamosvojitve jasno in objektivno obravnava v strokovnih institucijah. Za to so pristojni kustosi, zgodovinarji in dokumentalisti,” je dejala ministrica za kulturo.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janša je ob obisku tekme smučarskih skakalcev na svetovnem prvenstvu v Planici dejal, da je vložena interpelacija “klic k razumu”, ob tem pa poudaril, da ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi. “Interpelacija je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade, ki se zajedajo v same temelje, na katerih stojimo,” je dejal.

Preberite še: Janez Janša v Planici: Interpelacija celotne vladne ekipe je klic k razumu

Na Janševe besede se je odzval tudi podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan, ki trdi, da se k razumu na poziva z vložitvijo z interpelacijo vlade. “K razumu se pozove tako, da se vse parlamentarne stranke vsedemo za mizo v državnem zboru in ovrednotimo tisto, kar je najpomembnejše za slovensko družbo. V kolikor nekdo poziva z interpelacijo vlade, ki se je končno konstituirala po vseh ‘demokratičnih manevrih’ opozicije, je to vsekakor vse drugo kot poziv k razumu. Poziv k razumu dajemo mi,” je poudaril Bešič Loredan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje