Janez Janša za N1 o tem, ali mu razpada poslanska skupina (VIDEO)

Intervjuji 14. Feb 202414:42 37 komentarjev

Potem ko so Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, torej trije poslanci SDS, zavrnili podpis izjave, s katero bi se zavezali, da bodo do konca mandata ostali člani stranke in njene poslanske skupine, objavljamo prvi odziv predsednika SDS Janeza Janše. "Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili," je Janša dejal v intervjuju za N1, ki smo ga posneli danes dopoldan, v celoti pa ga bomo na N1 objavili v soboto. Še več: Janša je prepričan, da je želja Logarjeve Platforme Sodelovanja onemogočiti zmago SDS na naslednjih volitvah. "Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa poleg poslancev SDS ni nobenega drugega poslanca iz drugih strank, zelo težko blefiraš, da gre za karkoli drugega kot za projekt Virant številka dve," še pravi Janša.  

Potem ko se je v torek opolnoči iztekel sedemdnevni rok, do katerega so morali poslanci SDS podpisati izjavo, da bodo do konca tega mandata ostali člani stranke in poslanske skupine SDS, je iz največje opozicijske stranke prišlo veliko presenečenje. Ne le, da te izjave nista podpisala Anže Logar in Eva Irgl, ki sta aktivna v Logarjevi Platformi Sodelovanja, izjave zvestobe stranki ni podpisal še en poslanec, in sicer Dejan Kaloh.

Predsednik SDS Janez Janša je v intervjuju za N1, ki smo ga posneli danes dopoldan, v celoti pa ga bomo na N1 objavili v soboto, dejal: “Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili.”

Na vprašanje, ali poslanska skupina SDS razpada, je odgovoril: “Ne gre za razpad niti za presenečenje. Gre pa zato, da skladno z odločitvami sveta in izvršilnega odbora SDS politična slika postane jasna dovolj zgodaj. Ne pa tako, da se neka lista pač pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je Virantova lista, in to potem prinese škodo predvsem nam.”

Če pa Logar, Irgl in Kaloh ne bodo ustanovili svoje poslanske skupine, ampak ostali v poslanski skupini SDS – Janša namreč zatrjuje, da izključevali ne bodo nikogar – se bo poslanska skupina SDS odločila, “kako je z logistiko, ki pripada poslancem”. Eva Irgl je namreč predsednica parlamentarne komisije za peticije, Logar in Kaloh pa poleg poslanske funkcije opravljata tudi funkcijo podpredsednika parlamentarnega odbora.

Kako se je odzval Logar

Kako se je na navedbe Janeza Janše odzval Anže Logar, preberite v članku Logar odgovarja Janši in pojasnjuje, zakaj ni podpisal izjave zvestobe SDS.

Janša je v intervjuju za N1 dejal tudi, da je poslanska skupina SDS dovolj velika, da lahko normalno deluje naprej. Poslancev SDS je 27. Če bi Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh oblikovali svojo poslansko skupino, bi jih imela SDS 24. “Ali je ta številka 24, 25, 26 ali 27, je to lahko strateškega pomena, če si v koaliciji, če si v opoziciji, pa to niti ni strateškega pomena.”

Na vprašanje, ali je to, da so trije poslanci SDS zavrnili izjavo zvestobe stranki, zanj zdaj dokončni in odločilni znak, da bo Anže Logar res ustanovil stranko in da se mu bosta pridružila tudi Irgl in Kaloh, pa je Janša dejal, da ni. “Odločilni znak je bila že ustanovitev Platforme, ki je bila na neki način pojasnjena kot prva stopnica do stranke oziroma liste.”

“Želja Platforme je preprečiti zmago SDS”

Janša je v intervjuju za N1 tudi potrdil, da je iz SDS od rojstva Logarjeve Platforme maja lani sedem članov stranke že izstopilo. “Nekateri prej, nekateri kasneje, šlo pa je za notranji krog gospoda Anžeta Logarja.”

A bistveno vprašanje je to: ali morebitna Logarjeva stranka nastaja kontrolirano in v tesnem dogovoru med Logarjem in Janšo in so vse napetosti med njima zgolj igra?

Janša za N1 odgovarja: “Lahko prikličem v spomin dogajanje, ko je stranko oziroma listo nekaj tednov pred volitvami ustanavljal Gregor Virant. Mi smo z njim še v petek sedeli, ko so že krožile neke govorice, a zatrjeval je, da tega ne dela, potem pa je v ponedeljek najavil stranko. To je bil velik šok za naše volilno telo, za našo notranjo javnost. Bil je član naše vlade, član strokovnega sveta, skupaj smo predstavili program za naslednji mandat. Potem pa je tudi zaradi medijske slike v Sloveniji, ki lahko zelo poudari nekatere stvari, nekatere pa zamolči, na koncu Lista Gregorja Viranta pobirala glasove in tudi dobila poslance zgolj v okrajih, kjer je bila sicer močna SDS. Virant je takrat stranki SDS preprečil zmago na volitvah.”

Podoben motiv Janša vidi tudi pri Anžetu Logarju. “Ves čas poudarja, da je desnosredinski politik. Tudi Eva Irgl govori, da je desnosredinska političarka. A želja Platforme ni, da zajema glasove na sredini, ampak na desni sredini, in s tem prepreči zmago SDS. V nasprotnem primeru bi poudarjali, da so sredinski politiki in realno povezovalni, ne pa tako, kot je pred nekaj dnevi dejal Jernej Pikalo (član SD in član Logarjeve Platforme, op. a.), da v vlado, ki bi jo vodil Janša, ne bi šel. Gospoda Pikala poznamo. Ko so moji poslanski kolegi na ustanovitvi Platforme videli ta obraz, je bilo bolj ali manj jasno, za kaj tukaj gre. Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa poleg poslancev SDS ni nobenega drugega poslanca iz drugih strank, zelo težko blefiraš, da gre za karkoli drugega kot za projekt Virant številka dve.”

O čem v intervjuju za N1 še govori predsednik SDS Janez Janša?

V intervjuju za N1, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, predsednik SDS Janez Janša govori tudi o tem, kaj se je v času njegove tretje vlade dogajalo na uradu za preprečevanje pranja denarja. V aferi sodna stavba Janša namreč premierju Robertu Golobu očita, da bi moral vsak premier, ki obvlada svoj posel, vedeti za podrobnosti skoraj osemmilijonskega posla z davkoplačevalskim denarjem. Če predsednik vlade, ki obvlada svoj posel, torej ve za vse večje in ključne stvari, je potemtakem on v času svoje tretje vlade vedel za največje brskanje po bančnih računih v zgodovini Slovenije, ko je urad za preprečevanje pranja denarja brskal po bančnih računih številnih Slovencev, med katerimi so bili tudi medijski direktorji in uredniki? Je to brskanje tudi usmerjal? V aferi sodna stavba je Janša močno obremenil stranko SD, a kaj je povedal o kadrih svoje stranke, ki so pri tem poslu prav tako operativno sodelovali? Zakaj vztraja, da bodo predčasne volitve najkasneje prihodnjo pomlad? Je kupil obveznice, ki jih je izdala država? Kaj pričakuje od davčne reforme? Na kaj opozarja pri stavki zdravnikov, ki traja že rekordno dolgo? In ali bo tudi letos v ameriški predsedniški tekmi podprl Donalda Trumpa, najverjetnejšega kandidata republikancev? 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje