Logar odgovarja Janši in pojasnjuje, zakaj ni podpisal izjave zvestobe SDS

Slovenija 14. Feb 202416:11 12 komentarjev
Anže Logar, Janez Janša
Foto: PROFIMEDIA

Trije poslanci SDS do konca sedemdnevnega roka niso podpisali izjave zvestobe stranki SDS, to so Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh. Logar, ki je sicer do nedavnega predsedoval svetu SDS, je v odzivu zapisal, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, "ne zahteva podpisovanja nobenih izjav". S tem se je odzval na besede predsednika SDS Janeza Janše, ki je v intervjuju ekskluzivno za N1 dejal, da ne gre za nobeno presenečenje in da je Logarjeva Platforma Sodelovanja enak projektu liste Gregorja Viranta.

Iztekel se je sedemdnevni rok, ki ga je na predlog vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec določil izvršilni odbor stranke. Do polnoči naj bi vsi poslanci SDS podpisali izjavo, s katero bi se zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora ostali člani oziroma članice SDS in njene poslanske skupine. A sledilo je presenečenje.

Izjave namreč niso podpisali kar trije poslanci. Po pričakovanjih tega nista storila Anže Logar, sicer do nedavnega predsednik sveta stranke SDS, in Eva Irgl, ki sta ustanovna člana Logarjeve Platforme Sodelovanja. A izjave zvestobe ni podpisal tudi poslanec Dejan Kaloh, ki pa svoje odločitve ne želi komentirati. Kot je mogoče slišati od virov iz SDS, naj bi bil Kaloh nezadovoljen z odločitvijo stranke, da je vodenje mestnega odbora SDS v Mariboru od njega prevzel Franc Kangler, ki se je lani s svojo stranko NLS pridružil SDS.

Anže Logar je v svojem odzivu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih, zapisal, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, “ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, temveč iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti in razumevanje ter spoštovanje drug drugega, brez nepotrebnega etiketiranja”.

Logar, poslanska SDS
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Logar odrekanje sodelovanja vidi tudi v zadnjem dogajanju znotraj koalicijskih vrst. Po njegovem mnenju koalicijskim partnerjem, ki so podpisali koalicijsko pogodbo, “sodelovanje ne gre od rok”. Ocenjuje tudi, da so stranke aktualne koalicije svojo politično večino utemeljile na platformi delitev in ne sodelovanja.

Dodal je, da ga je predsedniška kampanja spremenila, saj je na terenu srečal številne ljudi različnih političnih prepričanj, ki pa so imeli enako željo: boljšo in spravnejšo prihodnost. “To raznolikost, ki nas bogati, moramo spodbujati, ne pa da postane osrednji kriterij delitev med ‘naše’ in ‘vaše’,” je zapisal Anže Logar.

Napovedal je, da bo še naprej krepil civilnodružbeno udejstvovanje njegove Platforme Sodelovanja, ki da je z vsakim novim članom močnejše. “In tega mi verjetno nihče ne more zameriti,” je še dodal poslanec SDS Logar.

Janez Janša za N1: Gre za projekt Virant številka dve

V intervjuju, ki smo ga z Janezom Janšo posneli danes, v celoti pa ga bomo na N1 objavili v soboto, je predsednik SDS v odzivu na zavrnitev podpisov izjave zvestobe dejal, da bo “očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili”.

A je Janša šel še korak dlje in dejal, da je želja Logarjeve Platforme Sodelovanja, da onemogoči zmago SDS na naslednjih državnozborskih volitvah. “Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa poleg poslancev SDS ni nobenega drugega poslanca iz drugih strank, zelo težko blefiraš, da gre za karkoli drugega kot za projekt Virant številka dve,” je v intervjuju za N1 še poudaril prvak SDS.

Ob tem Janša pravi, da zaradi tega, ker trije poslanci SDS niso podpisali omenjenih izjav, njihova poslanska skupina ne razpada, prav tako sam tega ne vidi kot veliko presenečenje. Kot je dejal v intervjuju, je ključno, da politična slika v stranki postane jasna dovolj zgodaj in da se ne bo dva meseca pred volitvami pojavila nova lista, kot se je to zgodilo v primeru liste Gregorja Viranta, ki je, tako Janša, škodila SDS.

O čem v intervjuju za N1 še govori predsednik SDS Janez Janša?

V intervjuju za N1, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, predsednik SDS Janez Janša govori tudi o tem, kaj se je v času njegove tretje vlade dogajalo na uradu za preprečevanje pranja denarja. V aferi sodna stavba Janša namreč premierju Robertu Golobu očita, da bi moral vsak premier, ki obvlada svoj posel, vedeti za podrobnosti skoraj osemmilijonskega posla z davkoplačevalskim denarjem. Če predsednik vlade, ki obvlada svoj posel, torej ve za vse večje in ključne stvari, je potemtakem on v času svoje tretje vlade vedel za največje brskanje po bančnih računih v zgodovini Slovenije, ko je urad za preprečevanje pranja denarja brskal po bančnih računih številnih Slovencev, med katerimi so bili tudi medijski direktorji in uredniki? Je to brskanje tudi usmerjal? V aferi sodna stavba je Janša močno obremenil stranko SD, a kaj je povedal o kadrih svoje stranke, ki so pri tem poslu prav tako operativno sodelovali? Zakaj vztraja, da bodo predčasne volitve najkasneje prihodnjo pomlad? Je kupil obveznice, ki jih je izdala država? Kaj pričakuje od davčne reforme? Na kaj opozarja pri stavki zdravnikov, ki traja že rekordno dolgo? In ali bo tudi letos v ameriški predsedniški tekmi podprl Donalda Trumpa, najverjetnejšega kandidata republikancev?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje