Janez Janša znova v Kijevu

Slovenija 27. Mar 202320:19 34 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša/TWITTER

Nekdanji slovenski premier Janez Janša je znova obiskal Kijev. Informacijo o obisku je delil na družbenem omrežju Twitter, kjer se je med drugim obregnil ob po njegovem mnenju neustrezno pomoč Ukrajini.

“Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom,” je s tvitom danes zvečer presenetil nekdanji slovenski premier Janez Janša, ki je po lastnih navedbah znova obiskal ukrajinsko prestolnico.

Janša je, spomnimo, v Kijev skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim, češkim premierjem Petrom Fialo in podpredsednikom poljske vlade Jaroslawom Kaczynskim odpotoval že 15. marca lani. V ukrajinsko prestolnico so odpotovali kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije. Ukrajino je nato julija lani obiskala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, novembra pa še obrambni minister Marjan Šarec.

Janša je na Twitterju objavil fotografijo s Šmihalom, ob njej pa je zapisal še, da je “Ukrajina danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji”. Ob tem je kritiziral pomoč, ki jo Ukrajini namenjajo zavezniki, češ da je “mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji”. “Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše,” je še dodal Janša.

Aktualni premier Robert Golob se medtem pripravlja na obisk v Kijev, kamor ga je povabil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Zelenski je Slovenijo kot eno redkih držav omenil v svojem zadnjem govoru v Bruslju. Osebno se je zahvalil predsedniku vlade Golobu za vso dosedanjo pomoč, ker se zavedajo, da smo majhna država. Smo pa v vrhu držav, ki so dale največ vojaške pomoči, zelo konkretne. In ga je osebno povabil, da pride v Kijev. Ta obisk zdaj pripravljamo,” je pred dobrim mesecem dni povedal državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje