Janković o incidentu pred koncertom Halida Bešlića: Krivi so neodgovorni vozniki

Slovenija 25. Apr 202313:50 17 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

"Spor je nastal zaradi neodgovornih voznikov," se je na incident s parkiranjem na zasebnem zemljišču pred koncertom v Stožicah odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Dodal je, da so bila v bližini še prazna mestna parkirišča in da parkiranja na zasebnem zemljišču ne odobrava.

Razprodan koncert bosanskega zvezdnika Halida Bešlića v Stožicah je poskrbel za gnečo na okoliških cestah in številna nepravilno parkirana vozila.

Med iskanjem parkirnih mest se je pred koncertom zgodil incident, v katerega so bili vpleteni lastnik zasebnega zemljišča in obiskovalci koncerta, ki so želeli svoja vozila parkirati čim bližje dvorani. Posredovali so redarji in policisti.

Ljubljanski župan Zoran Janković je za spor okrivil neodgovorne voznike in dejal, da takšnih dejanj ne odobrava, vendar se jih po njegovih besedah ne da preprečiti. “Če si nekdo vzame pravico, da uravnava promet, mora prevzeti tudi kazen, ki jo dobi,” je odvrnil. O dogodku je Janković sicer le bral, čaka pa na poročilo redarske službe.

“V bližini te njive, kjer so parkirali, samo do naslednjega krožnega krožišča, so bila naša parkirišča še prazna,” je odvrnil Janković. Dodal je, da “na svetu ni garaže pod dvorano, ki bi lahko sprejela 6.000 avtomobilov”.

“Kdor pride 15 minut pred koncertom, si je sam kriv”

Janković je še izpostavil, da se je že pred dvema oziroma tremi dnevi vedelo, da je koncert razprodan. “Kdor pride na koncert 15 minut prej, si je sam kriv,” je dejal.

V času dogodkov v prestolnici običajno uredijo možnost brezplačne vožnje z avtobusom in izpostavljajo možnost parkiranja na parkiriščih P+R.

Na vprašanje, ali se mu zdi komuniciranje ob večjih dogodkih v Stožicah primerno in ali so dovolj razložene vse možnosti, ki jih lahko obiskovalci izkoristijo, je ljubljanski župan odgovoril, da ne bodo ničesar spreminjali.

“Imamo ljudi, ki parkirajo sredi avtoceste in delajo selfije. Takim ne pomaga nič. Vzemimo za primer Dunaj oziroma katerokoli evropsko mesto. Če gremo na koncert na Dunaj, se odpravimo pravi čas. In ne parkiramo na pločniku. Vsak, ki je kupil vstopnico za koncert, ni kupil prostora za parkiranje,” je jasen Janković.

Parkiranje, parkirišče
Srdjan Živulović/BOBO

Trenutno pod dvorano na voljo 700 parkirnih mest

V času dogodkov imajo sicer redarji dogovor, da “počistijo” pločnike in zelenice – redarji izdajo kazni, nato pa se vozila lahko tudi odpeljejo.

Janković se je za konec še vprašal, kako bi se odzvali tisti, ki so parkirali na zasebnem zemljišču, če bi kdo pakiral pri njih doma.

Pod stožensko dvorano ima sicer občina trenutno v uporabi okrog 700 parkirnih mest, kjer lahko v času koncerta parkirajo obiskovalci. Ko bodo Stožice dokončane, je v garažni hiši predvidenih 3.800 parkirnih mest. 1.300 jih bo od občine, 2.500 pa od lastnika zasebnega dela Stožice, poslovneža z eksotičnim sadjem Izeta Rastoderja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje