Janša in Poklukar s predstavniki mladih zdravnikov in Fidesa o plačah

Slovenija 29. Nov 202118:27 0 komentarjev
Covid-19: stetoskop
Žiga Živulović jr./BOBO

Predstavniki vlade in zdravnikov so danes na dveh srečanjih govorili o novonastalih plačnih nesorazmerjih. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je dejal, da ni bilo še nobenih zaključkov glede korigiranja plačnega sistema.

Premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar sta se danes srečala s predstavniki mladih zdravnikov, nato pa še s predsednikom sindikata Fides Konradom Kuštrinom. Slednji je za STA pojasnil, da so iskali “možnosti glede korigiranja plačnega sistema”, po navedbah mladih zdravnikov pa so govorili o novonastalih plačnih nesorazmerjih.

Srečanja s predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije se je udeležila tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade za področje zdravstva Jelka Godec. Kot so na kratko zapisali na spletnih straneh vlade, sta bili srečanji namenjeni pogovoru o stanju v zdravstvu in delovanju zdravstva v razmerah, ki jih zaznamuje covid-19.

Več o vsebini srečanja ni želel povedati niti predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Kuštrin. Po njegovih besedah ni bilo še nobenih zaključkov glede korigiranja plačnega sistema, stvar bo bolj jasna v naslednjih dneh, je napovedal. Na vprašanje, ali je bil to začetek pogajanj, je Kuštrin odgovoril, da je bil to najprej začetek pogovorov.

Srečanje so potrdili tudi mladi zdravniki in za STA pojasnili, da so govorili o novonastalih plačnih nesorazmerjih. “Kljub odgovornosti, ki je na naših plečih, imamo po novem nižje plače od svojih sodelavk in sodelavcev – tem sicer dvig plač od srca privoščimo in menimo, da bi si zlasti srednje medicinske sestre zaslužile tudi več,” so zapisali.

Mladi zdravniki opozarjajo na rušenje plačnih razmerij

Po nedavnem dogovoru vlade ter sindikatov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki bo okoli 35.000 zaposlenim prinesel višje plače, v zdravniških vrstah namreč opozarjajo, da se pomembno rušijo razmerja predvsem med (mladimi) zdravniki v zdravstvu in socialnem varstvu ter zaposlenimi v zdravstveni negi.

Po tistem, ko je več deset mladih zdravnikov na zdravniško zbornico naslovilo prošenje za potrdilo o dobrem imenu, kot razlog za izdajo pa so navajali odhod v tujino, je srečanje z njimi napovedal zdravstveni minister Poklukar. Napovedal je, da bodo zanje skušali najti čim boljše rešitve.

Iz Fidesa pa so medtem sporočili, da pričakujejo nadaljevanje začrtanega dela pri pripravi nove plačne zakonodaje, ki bi vključevala vse zaposlene v zdravstvu. V okviru delovne skupine, ki je zadnjega pol leta pod okriljem ministrstva s predstavniki Fidesa pripravljala nov zakon o plačah v zdravstvu, je vsebina predloga novega zakona praktično usklajena, so navedli pred dobrim tednom.

Poklukar je na novinarski konferenci konec minulega tedna pojasnil, da se je v prvi polovici leta sestala delovna skupina, ki je obravnavala možnost izstopa zdravstva iz javnega plačnega sistema. Končna odločitev glede izstopa mora biti po njegovih besedah sprejeta skupaj z več deležniki in želi si, da v prihodnje najdejo rešitev tudi za to.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!