Zunanje ministrstvo slovenskim državljanom priporoča, naj zapustijo Ukrajino

Ukrajina
PROFIMEDIA

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo "brez odlašanja na varen način zapustijo", so sporočili z ministrstva.

Razmere v Ukrajini se vse bolj zaostrujejo, vse več držav pa poziva svoje državljane k umiku iz države, ob tem pa številni umikajo tudi svoje diplomatsko osebje. Včeraj so ZDA opozorile, da bi lahko do ruskega napada na Ukrajino prišlo že prihodnji teden, Rusija pa je te napovedi označila za dezinformacije.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes državljanom priporočilo takojšen umik iz Ukrajine. Slovenski državljani lahko Ukrajino “zapustijo s komercialnimi leti ali z osebnimi vozili”, so zapisali na ministrstvu. Prebivalcem potovanja v to državo odsvetujejo.

Po njihovih informacijah je v Ukrajini med 70 in 80 slovenskih državljanov. “Večinoma gre za osebe, ki so v zakonski zvezi z osebami ukrajinskega državljanstva, zato vsi verjetno ne bodo zapustili Ukrajine,” so ocenili.

Prav tako ministrstvo odsvetuje vsa potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo ter na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk.

Slovenija se je tako pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. V petek sta svoje državljane k umiku pozvali ZDA in Velika Britanija, danes pa so k umiku med drugim pozvale Nemčija, Italija, Belgija in Španija. Z zunanjega ministrstva so sicer še dopoldne sporočili, da Slovenija pozorno spremlja razmere na območju Ukrajine, vendar se zaenkrat še ni odločila za umik svojih državljanov iz te države.