Lahko telefonski pogovor Bidna in Putina umiri izjemno visoko napetost?

Svet 12. Feb 202208:32 > 16:27 4 komentarji
Joe Biden Vladimir Putin
Denis Balibouse/REUTERS

Rusija se je odzvala na opozorila ZDA, da bi lahko že prihodnji teden napadla Ukrajino. Navedbe so označili za dezinformacije in ZDA obtožile, da želijo s takšnimi informacijami odvrniti pozornost od lastnih agresivnih dejanj. Danes naj bi se po telefonu slišala tudi predsednika ZDA in Rusije Joe Biden in Vladimir Putin. Ruska državna tiskovna agencija je po objavi omilila novico, da naj bi ruski diplomati začeli zapuščati Ukrajino. Umaknili bodo le del diplomatskega osebja.

V petek so ZDA zahodne zaveznice opozorile, da bi lahko Rusija že v sredo napadla Ukrajino. Novica je preplavila svetovne medije, hitro pa je sledil odgovor ruskega zunanjega ministrstva. Napovedi ZDA so označili za del obsežne kampanje dezinformacij, poroča CNN.

“Konec leta 2021 in v začetku 2022 smo priča veliki medijski kampanji brez primere, s katero želijo prepričati svetovno javnost, da Rusija pripravlja napad na Ukrajino,” so v izjavi zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino se bosta danes po napovedih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po telefonu ločeno pogovarjala predsednika ZDA in Francije, Joe Biden in Emmanuel Macron. Po poročanju Reutersa, naj bi se Putin želel slišati v ponedeljek, vendar so iz Bele hiše pritiskali, da se predsednika pogovorita čim prej.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v telefonskem pogovoru ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu dejal, da diplomatska pot k preprečitvi konflikta v Ukrajini ostaja odprta, vendar mora Moskva zmanjšati pritisk in “začeti pogovore v dobri veri”. V nasprotnem primeru, torej če se odloči izvesti invazijo na Ukrajino, bi Rusija bo besedah Američanov prejela odločen, močan in enoten transatlantski odgovor. Z ruskega zunanjega ministrstva pa so po pogovoru sporočili, da je Lavrov obtožil ZDA netenja konflikta v Ukrajini.

Antony Blinken, Sergei Lavrov
Alex Brandon/Pool/ REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da ameriška opozorila o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino vzbujajo paniko in Ukrajincem ne pomagajo. “Trenutno je v naši državi največji sovražnik ljudi panika,” je povedal in zahteval trdne dokaze za trditve o skorajšnji invaziji.

Zunanje ministrstvo državljanom priporoča, naj zapustijo Ukrajino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo brez odlašanja zapustijo.

Slovenski premier Janez Janša je napovedal, da bo do konca meseca obiskal Ukrajino. Do odločitve sta z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom v današnjem telefonskem pogovoru prišla soglasno.

Več držav poziva državljane k umiku iz Ukrajine

Po tem, ko je več držav svoje državljane pozvalo, naj zapustijo Ukrajino, je o umikanju ruskih diplomatov poročala tudi ruska državna tiskovna agencija Ria Novosti. Sklicevala se je na neimenovan obveščevalni vir, vendar so kasneje novico omilili. Po besedah uradne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marije Zaharove bodo le umaknili del diplomatskega osebja, vseeno pa bodo osnovne dejavnosti na veleposlaništvu in konzulatih v Ukrajini še naprej potekale.

“Zaradi možnih provokacij režima v Kijevu ali drugih držav smo se dejansko odločili optimizirati kadre na ruskih predstavništvih v Ukrajini,” je na novinarsko vprašanje odgovorila.

Seznam držav, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane k odhodu iz Ukrajine, je vse daljši. Pozivu ZDA, Velike Britanije, Latvije, Estonije in Nizozemske, naj njihovi državljani čim prej zapustijo Ukrajino, so se danes pridružile tudi Nemčija, Belgija, Danska, Avstralija in Nova Zelandija.

Izrael je izdal opozorilo svojim državljanom pred potovanjem v Ukrajino. Kot je v petek zvečer sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, bodo iz Ukrajine evakuirali sorodnike diplomatov.

Pred tem je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sulivan zahodne zaveznice opozoril, da bi lahko Rusija kmalu sprožila napad na Ukrajino, vključno z uporabo bomb in raket. Sulivan je tudi vsem Američanom svetoval, naj zaradi lastne varnostni čim prej zapustijo Ukrajino.

Sulivan je sicer dejal, da ni povsem jasno, ali je Putin že prižgal zeleno luč za napad, vendar pa dodal, da za to obstaja “zelo izrazita možnost.”

ZDA bo umaknila osebje, ki dela za Ovse

Po navedbah diplomatskih virov tiskovne agencije Reuters so se ZDA prav tako odločile, da bo Ukrajino nemudoma zapustilo ameriško osebje, ki dela za Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Poleg urada projektnega koordinatorja Ovse v Ukrajini na območju države deluje tudi Posebna opazovalna misija Ovse (SMM). Opazovalci misije so prisotni tudi v dveh samooklicanih ljudskih republikah (Doneck in Lugansk), kjer od leta 2014 vladajo proruski separatisti. SMM, sicer civilna, neoborožena misija, dnevno poroča o dogajanju v regiji in beleži kršitve premirja. Sklicujoč se na vire tiskovna agencija Reuters poroča še, da se je za podoben ukrep odločila tudi Velika Britanija – London naj bi svojemu osebju, ki dela za Ovse, ukazal premik iz separatističnih regij na območje, ki ga nadzoruje ukrajinska vlada.

Kot smo pisali že v petek, je možno napoved ZDA razumeti tudi kot del pogajalske igre. Pogajanja med Zahodom, Ukrajino in Rusijo se ne odvijajo le na javnih obiskih voditeljev in predstavnikov držav, temveč tudi za zaprtimi vrati.

Napoved o ruski invaziji, ki naj bi se zgodila že prihodnji teden, ni prva. Prvič naj bi ZDA napovedale, da se bo napad zgodil sredi januarja. Po nekaterih informacijah sicer v primeru napada Rusijo zanimala “le” regija Donbas na vzhodu Ukrajine, kjer na območju Donecka in Luganska od leta 2014 vladajo proruski separatisti.

Rusija naj bi na mejo z Ukrajino nakopičila 100.000 vojakov

Po podatkih Zahoda je na območjih blizu meje z Ukrajino Rusija nakopičila približno 100.000 vojakov. Ker Ukrajina ni članica zahodnega vojaškega zavezništva, se na avtomatsko pomoč Nata v primeru napada ne more zanesti, bi se pa za pomoč Ukrajini lahko odločile posamezne države Zahoda.

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje