Ta teden napovedana dva shoda: na enega vabijo nevladniki, na drugega Janša

Slovenija 28. Feb 202209:46 > 20:05 17 komentarjev
Ukrajina
PROFIMEDIA

Nevladne organizacije pozivajo k protestu v podporo Ukrajini, ki bo v torek ob 17. uri na Trgu republike. Na shod proti ruski agresiji v Ukrajini je na Twitterju povabil tudi predsednik vlade Janez Janša. Ta naj bi potekal v sredo ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V nekaterih evropskih in svetovnih mestih je v nedeljo potekalo več shodov v podporo Ukrajini, ki se spopada z rusko agresijo. V Berlinu se je protestov udeležilo sto tisoč ljudi, po nekaterih podatkih celo pol milijona. Velik protest se je odvil tudi v Pragi, kjer se je zbralo 70 tisoč ljudi, in v Amsterdamu, kjer se je shoda udeležilo 15 tisoč ljudi.

Manjši protest proti vojaškemu posegu Rusije se je v petek odvil tudi v Ljubljani. Popoldne se je v bližini ruskega veleposlaništva zbralo okoli sto ljudi, ki so vzklikali različne slogane in peli ukrajinske pesmi. Protest bi moral potekati pred ruskim veleposlaništvom, a to ni bilo mogoče, saj je policija območje zavarovala in postavila varnostne ograje.

Ta teden sta tudi v Ljubljani napovedana dva večja shoda proti ruskemu napadu Ukrajine. Prvega v torek ob 17. uri na Trgu republike organizirajo nevladne organizacije, med drugim Inštitut 8. marec, Protestna ljudska skupščina, Amnesty International, Mirovni inštitut, Danes je nov dan in številni drugi.

Kot so ob tem zapisali na Facebooku, najostreje obsojajo ruske napade na Ukrajino in “izražamo solidarnost z vsemi, ki se te dni bojijo za svoja življenja, so izgubili bližnje in so razseljeni”. “Prepričani smo, da si ljudje na vseh straneh meje ne želijo vojne. Želijo živeti v miru, drug ob drugem,” so dodali. Pozivajo k takojšnji prekinitvi ognja, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. “Nasprotujemo tudi vsem političnim zlorabam vojne in stopnjevanju militarizacije tako doma kot v tujini. Za mir,” so še zapisali.

Janša shod organizira v sredo

Na drug shod v podporo Ukrajini pa je včeraj na družbenem omrežju Twitter z objavo na svojem profilu povabil predsednik vlade Janez Janša. Protest bo v sredo ob 17. uri potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Janševi podporniki so objavo predsednika vlade pozdravili in napovedali, da se bodo tudi sami udeležili shoda. Njegovi nasprotniki pa so premierju očitali, da je v le nekaj dneh spremenil mnenje. Kot so zapisali, je Janša še pred dnevi opozarjal na epidemijo covida-19 in shodom nasprotoval zaradi možnosti širjenja virusa. Nekateri pa tudi menijo, da je nekoliko nenavadno, da k protestom v podporo Ukrajini vabi prav predsednik vlade.

Janša je medtem spregovoril tudi za vseevropsko medijsko mrežo Euractiv in opozoril, da Zahod mora ustaviti ruskega predsednika Vladimirja Putina zdaj, saj bo, če bo padel Kijev, to imelo posledice za celoten vzhod Evrope. “Stoodstotno sem prepričan, da bosta, če Rusija v Ukrajini ne bo ustavljena in če Kijev pade, naslednja cilja Moldavija, Gruzija, nato se bodo težave razširile na Zahodnem Balkanu, zatem bodo naslednja tarča baltske države,” je dejal Janša.

Če bo Rusiji uspelo s svojo invazijo, bo sledil “domino učinek”, je prepričan slovenski premier. Dejal je tudi, da bi se morala “Evropa naučiti kaj iz svoje zgodovine”, in namignil na politiko pomirjanja pred drugo svetovno vojno in vojnami v Jugoslaviji. Putina pa je primerjal z nevarnimi osebnostmi iz evropske zgodovine – “ni formule za sodelovanje z ljudmi, ki razmišljajo kot Hitler ali Stalin. Ustaviti jih je treba že na začetku,” je dejal.

To bo zaradi sankcij, vojaške pomoči in tudi žrtev drago. “Vendar pa bo cena za to, da se ga ustavi zdaj, tisočkrat nižja od cene, če mu bomo pustili vzeti Ukrajino,” je še dodal Janša. V pogovoru za Euractiv je spregovoril tudi o pobudi, da bi Ukrajini omogočili članstvo v EU do leta 2030, kar je predlagal skupaj s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim. Menil je, da je zdaj pravi čas za razmislek o strateških spremembah, saj se javno mnenje v Zahodni Evropi spreminja. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje