Protest v Ljubljani: ”Ukrajina, s tabo smo!”

Slovenija 25. Feb 202215:55 > 18:25

V središču Ljubljane je se kljub slabemu vremenu okoli 16. ure zbralo več kot 100 protestnikov, ki so nasprotovali ruski agresiji nad Ukrajino. Udeleženci so vzklikali različne slogane in peli ukrajinske pesmi. Čeprav bi moral protestni shod potekati pred ruskim veleposlaništvom, to ni bilo mogoče, saj je policija po informacijah N1 območje varovala, postavljene pa so bile tudi varnostne ograje. Protestniki so zato svoje nestrinjanje najprej izražali pred Moderno galerijo, pozneje pa so se odpravili na shod proti Prešernovemu trgu, kjer se je protest po dobri uri tudi zaključil.

Od 16. ure dalje se se pred Moderno galerijo v Ljubljani začeli zbirati protestniki, ki so nasprotovali vojaški invaziji Rusije na Ukrajino. Po neuradnih ocenah se je zbralo okoli 100 ljudi, protest pa je potekal mirno, brez incidentov. Protestniki so vzklikali slogane v podporo Ukrajini, peli pa so tudi ukrajinske pesmi. Nekateri niso mogli zadrževati čustev in so tudi jokali.

Čeprav je bil protestni shod sprva načrtovan pred ruskim veleposlaništvom, pa jim po informacijah N1, policija to ni dovolila. Območje je bilo namreč varovano z ograjo. Na ograji pred ruskim veleposlaništvom so sicer napisi ‘Ukrajina s tabo smo’, ‘Ukrajina verjamem v tebe’, ‘Draga Ukrajina, jočemo s teboj in molimo zate. Ostani močna’. Poleg napisov je ob ograji tudi nekaj rož in pogrebnih sveč za žrtve, ki so izgubile življenja.

”Nespoštljiva poteza ruskega veleposlaništva”

Organizator protesta, ki se je leta 2014 po evakuaciji iz Luganska preselil v Slovenijo, je za N1 povedal, da je bila postavitev ograje pred ruskim veleposlaništvom zelo nespoštljiva poteza do Ukrajine. Ne razumem, to je zelo neumno od njih,” je dejal in dodal, da so se pred Moderno galerijo zbrali, saj da druge lokacije za protest niso imeli. “Celotna situacija je zelo grda. Ne vem, kako naj se izrazim brez uporabe grdih besed,” je še v izjavi povedal organizator protesta.

“Sramota. To je resna sramota,” je dejal eden izmed protestnikov. “Rusi nas ne želijo ne videti, ne slišati. Strah jih je, saj vedo, kako so oni krivi,” je dejal eden izmed protestnikov in dodal, da se ruska stran dobro zaveda, da “v tem trenutku ruska vojska strelja na mirna ukrajinska mesta. Krasno vedo, da je bilo od začetka ruske ofenzive ubitih že 100 ukrajinskih civilistov,” je povedal protestnik in dodal, da bodo pokazali, da Ukrajine ni strah.

Po vzklikanju in petju ukrajinskih pesmi so se nato protestniki podali na sprehod po Ljubljani, do Prešernovega trga, kjer so tudi peli ukrajinske pesmi in vzklikali različne slogane v ukrajinskem jeziku. Protest se je na trgu po dobri uri zaključil. Podporo Ukrajincem bo danes izkazalo tudi mesto Ljubljana. Zvečer bo v barvah ukrajinske zastave osvetljen ljubljanski grad.

Ruske vojaške enote so davi vstopile tudi v Kijev, v prestolnici je odjeknilo več eksplozij. Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bilo do zdaj ubitih 137 oseb, 316 pa je ranjenih. Več o aktualnem dogajanju v Ukrajini preberite v prispevku Ruska vojska znova prevzela nadzor nad letališčem v bližini Kijeva. Nestrinjanje z vojaško agresijo Rusije so sicer že včeraj izražali protestniki z različnih koncev sveta, med drugim tudi v Rusiji, kjer so potekali protesti v 53 mestih, tamkajšnje oblasti pa so pridržale več kot 1.600 ljudi. 

Protest Ljubljana Protest Ljubljana
N1
Protest Ljubljana Protest Ljubljana
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
Protest v Ljubljani Protest v Ljubljani
N1