Novinarka RTVS izzvala Janšo z vprašanjem o Ukomovih analizah

Slovenija 25. Mar 202212:56 > 13:51 12 komentarjev
Janez Janša, EU
Profimedia

Premier Janez Janša se je ob robu vrha EU dotaknil Ukomovih analiz prispevkov in dela novinarjev ter drugih ustvarjalcev RTV Slovenija, ki jih je včeraj za N1 komentiral tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija. Po Janševi oceni gre pri analizah za "nastavljanje ogledala novinarjem, tako kot ga oni nastavljajo drugim".

“Novinarji bi morali biti veseli, da jim nekdo nastavlja ogledalo, tako kot oni nastavljajo ogledalo drugim,” je predsednik vlade Janez Janša komentiral analize dela novinarjev, novinark ter ustvarjalcev na RTV Slovenija, ki jih upravlja urad vlade za komuniciranje (Ukom).

Na vprašanje dopisnice RTV iz Bruslja Mojce Širok, ali analize vidi kot obliko pritiska, kakor to dojemajo novinarji, pa je Janša dejal: “Vi prihajate z nacionalne radiotelevizije, kjer zelo veliko novinarjev nima potrebnih kvalifikacij. Hvala lepa.”

Direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki se je včeraj na N1 soočil s profesorjem s Fakultete za družbene vede dr. Markom Milosavljevićem, težave na RTV vidi v političnem aktivizmu, političnem opredeljevanju in – po njegovi oceni – kršenju številnih novinarskih standardov. Analize njihovega dela Ukom sicer opravlja že od novembra lani, pri njihovi pripravi pa sodeluje tudi Urbanija sam.

“Mislim, da je za javni diskurz zelo pomemben pregled tega, v čem se pojavljajo ta odstopanja od novinarskih standardov. Zbir analiz to zelo natančno prikaže,” je včeraj ocenil Urbanija. Kot je dejal, novinarjem sam večkrat reče, naj povejo, če kaj v teh analizah ne drži. “Žal do zdaj razen pavšalnih ocen ali celo žaljivih obtožb nisem dobil nobenega odgovora za konkretni primer. Sem pa dobil od posameznih novinarjev informacijo, da je bilo točno tako in da se je zgodila napaka,” je dodal.

Dr. Marko Milosavljević, predstojnik Oddelka za komunikologijo na Fakulteti za družbene vede (FDV), pa je v oddaji na voditeljevo vprašanje o dogajanju na RTV Slovenija odgovoril, da je RTV trenutno pod napadom. “Gotovo se strinjam s tem, da je RTV Slovenija trenutno pod napadom, pod napadom v metaforičnem pomenu, saj se vrši kadrovski in s tem tudi vsebinski napad na to, kar javna radiotelevizija počne,” je opozoril Milosavljević in dodal, da je to tudi napad na ustvarjalce ter na neodvisnost RTVS.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje