Janša: Za volilce se bomo bojevali do zadnje preverjene glasovnice

N1 video 19. Apr 202223:02 > 20. Apr 2022 09:18 42 komentarjev
Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO

Kljub optimizmu, ki je prežemal torkovo predvolilno konvencijo SDS, je prvak stranke Janez Janša izpostavil, da se bodo za zmago na nedeljskih državnozborskih volitvah morali v prihodnjih dneh še krepko potruditi. Če bodo v naslednjem mandatu kot vodilna vladna stranka nadaljevali tempo zadnjih dveh let, pa jih po Janševih navedbah v prihodnje ne bo mogel premagati noben novi obraz iz "kakršnegakoli golobnjaka". Ostre kritike je poleg prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu namenil še nevladnikom, petkovim kolesarjem, stricem iz ozadja z Milanom Kučanom na čelu ... V nasprotju s preteklimi velikimi dogodki SDS pa je tokratni minil brez navzočnosti ali nagovora madžarskega premierja Viktorja Orbana.

V SDS so pred skorajšnjimi državnozborskimi volitvami optimistični in pričakujejo zmago. Kot je na predvolilni konvenciji stranke dejal prvak SDS Janez Janša, pa slavje vendarle še ni zanesljivo. “Razmerja so tesna. Za glasove se bomo bojevali danes, jutri, pojutrišnjem. Bojevali se bomo vse do zadnje preštete in preverjene glasovnice, zato ne pozabite na nadzor,” je poudaril premier. Ob tem je napovedal, da se bodo bojevali v vaseh, trgih, mestih, po hišah, po blokih in na družbenih omrežjih – povsod tam, kjer živijo in delajo dobri ljudje. “In tokrat ne bomo dopustili, da bogata Ljubljana premaga celotno ostalo Slovenijo.”

Janša je v svojem nagovoru na predvolilni konvenciji članom SDS obljubil, da bodo Slovenijo, če bo državo še naprej vodila njegova stranka, do leta 2030 popeljali med petnajst gospodarsko najbolj razvitih držav, po kvaliteti življenja pa se bodo Slovenci približevali prvemu mestu na svetu.

Že sedaj pa bi bili po Janševih besedah uspehi njegove vlade večji, če jim ne bi mnogi nagajali. Kritike je namenil opoziciji, osrednjemu izzivalcu na državnozborskih volitvah prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, stricem iz ozadja z Milanom Kučanom na čelu, nevladnim organizacijam, javnomnenjskim raziskavam …

Na Goloba so se nanašale Janševe besede o tem, da se v Sloveniji dogajajo čudeži. Po navedbah prvaka SDS zadnje čase poslušamo, da ima nekdo na mesec šest tisoč evrov, pa se mu na koncu leta nabere pol milijona. Ali pa, da nekdo odpre žiro račun na banki v tujini in se nanj steka denar, ne da bi to vedel. “To so čudeži, ki bi jim zavidal celo Jezus v Kani Galilejski. Mi ne delamo čudežev, mi delamo tisto, kar je mogoče, včasih nekoliko več, ampak čudežev ne znamo,” je dejal Janša. Po njegovem prepričanju pa je SDS, da se bistveno razlikuje od pretekle vlade. “Če s sedanjim tempom nadaljujemo, bo ta razlika tako očitna, da lahko pripeljejo kakršenkoli novi obraz iz kakršnegakoli golobnjaka, pa ne bo nič pomagalo,” je bil slikovit Janša.

Poleg Goloba ga vznemirjajo tudi nevladniki. Zanje je šlo po prepričanju prvaka SDS preveč denarja, rezultatov pa ni. “Za nevladne organizacije, zamaskirane v paravojsko levih strank, je šlo v zadnjih mandatih več denarja kot za vse investicije v slovensko šolstvo,” je izračunal. Ob tem je ocenil, da je glas poštenega kmeta in delavca vreden več kot glas petkovega kolesarja, saj da se slednji vozijo po žuljih delovnih ljudi.

S prstom je pokazal še na bivšega predsednika države Milana Kučana, ki je tokratne volitve označil kot morebitno zadnjo veliko bitko njegove generacije. “To lahko reče samo nekdo, ki brani preteklost,” je poudaril Janez Janša. “Te stvari o zadnji bitki generacije izrekajo tisti, ki imajo na prsih krvava Putinova odlikovanja, ki jih še vedno niso vrnili,” je dodal.

Na koncu je prvi mož SDS strankarske kolege še enkrat pozval k boju za sleherni glas. “Nikoli ne bomo obupali, nikoli ne bomo odnehali,” je napovedal.

Zbrane je pozdravila tudi podpredsednica stranke in evropska poslanka Romana Tomc, ki meni, da je SDS v zadnjih dveh letih Slovenijo ponovno “postavila na svetovni zemljevid” in jo spremenila iz pasivnega opazovalca mednarodnega okolja v “močnega in prodornega sogovornika”.

Državni sekretar v Janševem kabinetu Vinko Gorenak je izpostavil več svojih “pravih odločitev”. Od tega, da je vstopil v SDS, do tega, da je na njeni listi večkrat uspešno kandidiral na državnozborskih volitvah in da se je pred dvema letoma pridružil Janševi državnosekretarski ekipi. Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je ocenil, da ima Slovenija “resne probleme s protidemokratičnimi silnicami, ki zavirajo popolno uveljavljanje svobodne demokracije na glavnih področjih”.

Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO
Konvencija SDS Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO

Zbrane na konvenciji je v živo pozdravil vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki se je pred tem že srečal s predsednikom NSi Matejem Toninom. Čeprav je obema zaželel srečo na volitvah, je bilo večjo naklonjenost razbrati iz govora krščanskim demokratom.

Po video povezavi je člane SDS nagovoril še poljski premier Mateusz Morawiecki. Na konvenciji pa smo pogrešali navzočnost ali vsaj nagovor madžarskega premierja Viktorja Orbana. Ta se je namreč v preteklosti rad udeležil pomembnih dogodkov SDS. Tako je svojemu prijatelju Janezu Janši zmago na volitvah zaželel na konvenciji slovenskih demokratov pred štirimi leti v Celju.

Zunanjega ministra in predsednika sveta SDS Anžeta Logarja smo povprašali, čemu lahko pripišemo Orbanovo odsotnost, vendar na naše vprašanje ni želel odgovoriti. Več vidnih članov SDS pa je po konvenciji optimistično napovedalo, da bodo na volitvah čez pet dni slavili zmago. Najbolj samozavesten je bil Janšev državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je SDS napovedal zmagoviti rezultat in ponovno vodenje vlade. Na vprašanje, kakšne bodo posledice za stranko, če se to ne bo zgodilo, pa je odgovoril, da druge možnosti, kot je zmaga, pravzaprav ni. Nekoliko bolj previden je bil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, čeprav ima tudi on glede volilnega rezultata SDS dober občutek. “Na zmagi SDS intenzivno delamo,” je še dodal Krivec.

Konvencije se je udeležil tudi član SDS in generalni direktor Pošte Slovenija Tomaž Kokot. “Verjamem, da bomo na volitvah zmagali in da bomo lahko sestavili vlado,” je napovedal. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo enkrat v prihodnosti mogoče preseči tudi delitev na leve in desne in oblikovati skupno vlado. Ali se bo to zgodilo že po tokratnih volitvah, si ni upal napovedati. Tudi, če bo prihodnja vlada levosredinska, pa ne pričakuje zamenjave na čelu Pošte Slovenije, saj ta po Kokotovi oceni dobro dela.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje