Janša zaradi odpovedi nakupa boxerjev omenja interpelacijo Šarca

Slovenija 16. Sep 202212:14 > 19:24
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je napovedal, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo" ministra za obrambo Marjana Šarca. Gre za "neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev", je tvitnil. V SDS naj bi sicer razpravljali tudi o interpelaciji Tanje Fajon. V koalicijskih vrstah poudarjajo, da je lahko interpelacija tudi priložnost za ministra in ministrico, da javnosti podrobneje predstavita svoje odločitve.

V iskanju odziva SDS, ki je kot vladajoča stranka prejšnje vlade sodelovala pri sklenitvi pogodbe z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) za nakup 45 vozil tipa boxer, so iz stranke danes opozorili zgolj na tvit, ki ga je Janez Janša objavil v četrtek zvečer. Drugega odziva iz SDS za STA niso posredovali.

“Interpelacija je institut opozicije, ki je odraz demokracije,” je za N1 povedal vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Jani Prednik. Interpelacija je lahko tudi koristna za ministra oziroma ministrico, je menil. “Tako lahko širši javnosti pojasni, da je imel prav.”

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic pa je danes glede možnosti interpelacije dejal samo, da so pri interpelacijah pomembna dejstva, odločilni pa so glasovi v državnem zboru.

70 milijonov evrov pogodbene kazni

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba se je v četrtek odločila, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu 45 boxerjev za skupno 343,4 milijona evrov, ki jo je predhodnik Marjana Šarca Matej Tonin podpisal 11. maja – po državnozborskih volitvah, ko je bilo že jasno, da se SDS in NSi selita v opozicijo.

Vlada je poleg tega ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni, je nakazal minister Šarec. Hkrati je sicer opozoril, da bo to še stvar pogajanj.

Sajovic je danes dejal, da je odločitev za odpoved pogodbe vseeno pravilna. “Seveda nam je žal za izgubljenih 70 milijonov evrov, a to ne pomeni, da je treba slediti napačni, nepremišljeni odločitvi in za to zapraviti še milijardo evrov ali več,” je pojasnil, “šlo je za pogodbo, ki omogoča nakup prototipov in je bila zaprta navzdol, nikakor pa ne navzgor.” V času visoke inflacije je prav, da vlada denar nameni drugim stvarem, je še dodal.

“Revizija je jasno pokazala, da je prejšnja vlada izbrala najdražji projekt,” pa je dejal Prednik. Kljub 70 milijonom evrov pogodbene kazni je odpoved pogodbe z vidika javnih financ dobra odločitev, je menil. “Na drugi strani je najdražji projekt, ki bi stal petkrat, šestkrat toliko,” je pojasnil.

V SDS razmišljajo še o eni interpelaciji

Interpelacija Šarca pa očitno ni edina, o kateri v SDS razmišljajo v zadnjih dneh. Kot poroča Nova24TV.si, stranka danes odloča tudi o interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon, ki da je “zlorabila diplomatsko mrežo” za zbiranje podpisov kandidatke Nataše Pirc Musar za vložitev predsedniške kandidature.

V tem tednu je sicer prišlo na dan, da veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema zunanjega ministrstva, ker naj bi Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ta pa je nato ta posnetek zaslona objavil na spletu. Po poročanju Dela je vlada v četrtek že sprejela odločitev za odpoklic Kajzerja. Ukaz o odpoklicu mora podpisati le še predsednik republike Borut Pahor.

“Prepričan sem, da ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, deluje na pravnih podlagah,” je danes dejal Prednik in ponovno pozdravil možnost, da ministrica podobneje predstavi svoje delo.

Prav tako so v minulih tednih iz SDS prihajali namigi o možni interpelaciji ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, na portalih, ki so blizu stranki, pa omenjajo tudi možnost interpelacije ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Po trenutnih neuradnih informacijah bi se lahko v kratkem dejansko obetala vsaj ena interpelacija.

V SD so za zdaj skopi z odzivi na ugibanja o morebitni interpelaciji zunanje ministrice in njihove predsednice Fajon. V stranki odgovarjajo le, da se bo ministrica nanjo odzvala, ko in če bo vložena. Podobno tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki napoveduje, da bodo ministri na morebitne očitke odgovarjali, če bo do interpelacij res prišlo. “Ko bodo te interpelacije prišle, bomo nanje pač odgovarjali”, pravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.