Janša že kliče na volitve, za Prednika izjava o čiščenju janšistov šla čez rob

Slovenija 26. Okt 202312:46 > 14:37 59 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred parlamentarno preiskovalno komisijo odmeva že četrti dan, prav tako odmevajo reakcije predsednika vlade Roberta Goloba, ki so temu pričanju sledile. Janez Janša že kliče na volitve, vse bolj ostri postajajo tudi koalicijski Socialni demokrati.

Politično eksploziven teden se nadaljuje. Pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred parlamentarno preiskovalno komisijo odmeva že četrti dan, prav tako odmevajo reakcije predsednika vlade Roberta Goloba, ki so temu sledile.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pravi, da je izjava premierja, naj nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar “očisti policijo janšistov”,  šla čez rob. Ostri so tudi v Mladem forumu Socialnih demokratov. V pismu premierju so zapisali: “Medtem ko se ukvarjate z mešetarjenjem po represivnih organih, vprašanje, kdaj bomo živeli v socialni državi, ostaja neodgovorjeno.” Podmladek SD predsedniku vlade očita tudi, da njegova vlada ponavlja napake prejšnje vlade, “proti kateri smo protestirali”.

“Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati,” pojasnjuje vodja poslancev SD Jani Prednik. In nadaljuje: “Za SD so pritiski na policijo nesprejemljivi, ne glede na to, kdo je na oblasti.” Po pričanju Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo bo pričal tudi premier Golob in Prednik pravi, da bo moral “na vse te očitke tudi odgovoriti”.

Golob je Tatjano Bobnar že obtožil laganja pred preiskovalno komisijo, dejal je, da drži le ena stvar, ki jo je povedala, in sicer, da ji je na sestanku dan pred nastopom njegove vlade dejal, da je njena naloga, da “policijo očisti janšistov”. Ker je ta premierjeva izjemno na tankem ledu, saj noben zakon ne omogoča “čiščenja” zaposlenih na podlagi njihovih političnih preferenc, je predsednik vlade v sinočnjih nastopih besedo “janšisti” že zamenjal za besedo “janšizem”. In dodal, da ta njegova izjava pomeni, da se vsa nezakonita imenovanja in napredovanja odpravijo. “To smo obljubili volilcem pred volitvami, ne le za policijo, tudi za RTVS in druge institucije, in za to so nam volilci na volitvah podelili mandat.”

Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vodja poslancev SD Prednik je še povedal, da Socialni demokrati niso zadovoljni z dogajanjem v zadnjem tednu. “Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot je število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev,” je dejal. Ob tem je dodal, da apelirajo na celotno vlado, da se začnejo posvečati vsebinskim težavam, ki jih imajo.

Izpostavil je reševanje posledic ujme, zdravstvo,  plače v javnem sektorju ter napovedano davčno in šolsko reformo. “To so težave, s katerimi se moramo soočiti, in ne ravno krčenje ministrstev,” je prepričan.

Jani Prednik
Denis Sadiković/N1

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec pa je povedal, da se mora “vlada resno pogovoriti”. “Ni edina težava njena struktura, bistveno večja težava je, kako ta vlada deluje,” je izpostavil. In dodal, da je treba zelo jasno določiti, katere politične cilje bodo do konca mandata izpeljali.

Zato v Levici pozdravljajo, da se bodo 8. novembra v koaliciji “resno pogovorili”, sami pa bodo vztrajali pri razpravi o treh točkah: načinu delovanja vlade, strukturi vlade in političnih ciljih do konca mandata.

Na vprašanja, kaj konkretno vidi kot težave v načinu delovanja vlade in kaj meni o domnevnih pritiskih premierja Goloba na delo policije, pa je dejal, da je “timski človek”, in da bo težave v prvi vrsti reševal znotraj stranke in koalicije, šele nato pa jih bo javno komentiral.

“Če poslušamo obe strani, ministrico Bobnar in premierja Goloba, nas lahko skrbi, kakšni so bili oziroma so odnosi med sedanjimi koalicijskimi partnerji ter najožjimi sodelavci, torej ministri, in premierjem,” pa je komentirala vodja poslancev SDS Jelka Godec. O tem, ali v največji opozicijski stranki razmišljajo o možnosti ustavne obtožbe predsednika vlade, pa je dejala, da ustava varuje človekove pravice vsakogar ne glede na njegovo politično usmerjenost, predsednik vlade pa da je v tem delu kršil ustavo. Kot je spomnila, je njen poslanski kolega Žan Mahnič vložil tudi poslansko vprašanje, ali je predsednik vlade z izjavo o “očiščenju policije janšistov” prekoračil svoja pooblastila.

Predsednik SDS Janez Janša pa je medtem na omrežju X že zapisal, da so edina rešitev takojšnje, torej predčasne volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje