Jasnič o zgovornosti referenduma in glasovanju po lastni vesti

Slovenija 13. Jul 202115:54 > 16:21 2 komentarja
Ljubo Jasnič
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Novi predsednik stranke Desus Ljubo Jasnič je po sestanku s poslanci ob prihajajočem vnovičnem glasovanju o noveli zakona o nalezljivih boleznih in demografskem skladu poudaril pomen glasovanja po lastni vesti. Nedeljski referendum je označil za povednega in napovedal, da bodo v stranki povlekli določene poteze.

“Na sestanku sem poslancem razložil, kaj sem želel povedati v pismu kot predsednik stranke prejšnji teden. Analizirali smo tudi, kaj pomeni eno in drugo glasovanje (o noveli zakona o nalezljivih boleznih in demografskem skladu, op. p.). Ne eno ne drugo ni dobro za njih kot za osebnosti in poslance, vendar se morajo odločiti sami,” je dejal predsednik stranke Desus Ljubo Jasnič.

Kot je povedal, spoštuje ustavo in samostojnost poslancev pri njihovih odločitvah. “V pismu sem poslance pozval, naj še enkrat premislijo, koliko je vreden ja in koliko ne,” je dodal.

Za zdaj se kot stranka ne nameravajo povezovati z nikomer. “Poslanci se odločajo samostojno v okviru poslanske skupine, a stranka se v tem trenutku ne povezuje.” Jasnič je sicer zavrnil tako včerajšnjo povabilo na koalicijsko kosilo kot na sredin sestanek z opozicijo.

Jasnič: Nedeljski referendum je veliko povedal

Na vprašanje, ali meni, da je potrebna nova koalicija, je Jasnič odgovoril, da je potrebno vse mogoče. “Najprej pri nas v stranki se postaviti drugače, kot smo se … Verjetno se bo prej ali slej to zgodilo. Nedeljski referendum je ogromno povedal, in tisti, ki zna razmišljati in zaključevati stvari, bo moral potegniti poteze tudi zase. Mi jih bomo.”

Na podlagi tega, kako se bodo poslanci odločili na glasovanjih, se bodo organi stranke odločali, kako naprej.

“Poslanci zastopajo ljudstvo in lahko glasujejo po svoji vesti. V vseh parlamentarnih demokracijah glasujejo po svoji vesti, seveda v posvetu s svojo stranko. Če pa se nikoli ne upošteva nasvetov stranke, je pa nekaj hudičevo narobe, ali s stranko ali pa poslanci,” je še dejal.

Glede ponovnega glasovanja o zakonu o nalezljivih boleznih bodo po Jasničevih informacijah proti, pri glasovanju o demografskem skladu pa se bodo odločali vsak zase.

Da bi bila novela zakona o nalezljivih boleznih sprejeta, jo mora ob ponovnem odločanju podpreti najmanj 46 poslancev. Minuli teden jo je DZ sprejel s 44 glasovi za in 42 proti.

“Spoštujem vsakega človeka in vsakega želim razumeti. A želim jim samo povedati, da bo tudi tega mandata enkrat konec in se bo treba vrniti domov,” je še dejal predsednik stranke Desus Ljubo Jasnič. O kandidiranju poslancev stranke na naslednjih državnozborskih volitvah je dodal še, da se bodo po njegovih informacijah vsi upokojili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje