“Javna televizija pod takšnimi pogoji ne zmore dostojno opravljati svoje vloge”

Slovenija 19. Dec 202319:55 3 komentarji
Foto: Alen Milavec/BOBO

Osem uredništev kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija je pristojne pozvalo k sistemski rešitvi v obliki sodobnega zakonskega okvira za javno RTV z njenim učinkovitim financiranjem. "Tako osiromašena javna televizija pod takšnimi pogoji tudi ne zmore več dostojno opravljati svoje vloge največje kulturne ustanove v Sloveniji, nepogrešljive za obstoj in razvoj jezika in kulturne skupnosti, ki živi v njej," so opozorili.

Uredniki vseh osmih uredništev in odgovorni urednik kulturnega in umetniškega programa (KUP) TV Slovenija Andraž Pöschl so danes vse pristojne pozvali, naj v soglasju s stroko poiščejo dolgoročno sistemsko rešitev v obliki sodobnega zakonskega okvira za javno Radiotelevizijo (RTV) z učinkovitim financiranjem javne RTV. To si, kot so med drugim zapisali, zaslužijo tako ustvarjalci, predvsem pa javnost.

Pri reševanju javne televizije in vzpostavljanju evropski primerljivih finančnih in gospodarskih standardov gre, kot so še zapisali, za zavedanje o pomenu osrednjega javnega medija, ki velik nabor programskih vsebin gledalcem distribuira tudi v sodelovanju s slovenskimi neodvisnimi producenti in avtorji širokega spektra.

“Gre torej za vprašanje zavzemanja za demokratično, sodobno, solidarno in vitalno skupnost, ki potrebuje javni medijski prostor za pluralno izmenjavo idej, odprt prostor za ustvarjalnost, za jezikovno in vsakršno kulturo, za vpetost v širši evropski in svetovni prostor, gre za vrednote, ki so skupne vsem in usmerjene v prihodnost, za prihodnost tistih, ki prihajajo za nami. Gre tudi za javni interes in odgovornost, ki bi se ju morali zavedati kot odločevalci, gre za nujno spoznanje, da je neodvisen in stabilen medijski javni servis pomemben za dobrobit slovenske družbe, pa tudi preseganje sedanje ujetosti v družbeno razklanost in navidezno brezizhodnost,” so zapisali.

V pozivu so še opozorili, da se bodo kulturi programi ob finančnem siromašenju programa za prihodnje leto potopili pod raven, ki so jo dolžni zagotavljati gledalcem javne televizije. “Tako osiromašena javna televizija pod takšnimi pogoji tudi ne zmore več dostojno opravljati svoje vloge največje kulturne ustanove v Sloveniji, nepogrešljive za obstoj in razvoj jezika in kulturne skupnosti, ki živi v njej,” so še opozorili.

Spomnili so tudi, da se kulturni in umetniški program TVS že več kot desetletje sooča z nenehnim zniževanjem sredstev za svoje oddaje in da gledalcem že dolgo ne zmorejo ponuditi primernejšega števila zahtevnejših dokumentarnih, igranih, opernih in baletnih vsebin.

Poleg odgovornega urednik KUP in in v. d. urednika uredništva dokumentarnih oddaj Pöschla so se pod poziv podpisali urednik uredništva glasbenih in baletnih oddaj Daniel Celarec, urednica uredništva oddaj o kulturi Natalija Gorščak, urednica uredništva otroških in mladinskih oddaj Martina Peštaj, urednica uredništva izobraževalnih oddaj Katja Stamboldžioski, urednik uredništva verskih oddaj Vid Stanovnik in urednik uredništva igranih oddaj Jani Virk.

Na Društvu slovenskih pisateljev so v torek s Slovensko matico in Društvom slovenskih skladateljev priredili javno tribuno, na kateri so izrazili nasprotovanje načrtom RTV Slovenija, ki bi za boljšo finančno stabilnost zavoda zarezala v tretji radijski program Ars.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje