Javni poziv k predvolilnemu povezovanju KUL in Golobove Svobode

Slovenija 31. Jan 202207:48 > 08:37 8 komentarjev
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec
Žiga Živulovič jr/BOBO

Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo je v javnem pozivu pozvalo vse "demokratično usmerjene politične stranke, še zlasti pa SD, LMŠ, Levico, SAB in Gibanje Svoboda", da se pred volitvami povežejo v koalicijo, upoštevajo zahteve civilne družbe, podprejo neodvisno delo novinarjev in novinark ter zavrnejo potvarjanje slovenske zgodovine. Pod poziv so se podpisali številni slovenski akademiki.

Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo, v katero so povezani Forum za demokracijo, Alternativna akademija in Gibanje za družbeno odgovornost, je oblikovalo javni poziv demokratično usmerjenim političnim strankam, pri čemer je izpostavilo Socialne demokrate, Listo Marjana Šarca, Levico, Stranko Alenke Bratušek in Gibanje Svoboda, stranko, ki jo je pred kratkim prevzel Robert Golob.

V prvi točki poziva so pozvali, da se stranke pred volitvami povežejo v predvolilno koalicijo, ki bi imela jasno opredeljene skupne cilje, vizijo in zaveze za obnovo demokracije, pravne in socialne države ter za zeleni in digitalni preboj Slovenije.

V nadaljevanju so pozvali k upoštevanju 138 zahtev civilnodružbenih organizacij, ki so povezane v iniciativo Glas ljudstva, oziroma k vključitvi teh zahtev v program koalicije v največji skupni meri, pa tudi k spoštovanju kulture dialoga in neodvisnega dela novinarjev v vseh medijih.

V četrti točki so podpisniki pozvali k zavrnitvi potvarjanja slovenske zgodovine, znanosti, kulture in umetnosti.

Kot zadnje pa so navedli, da bi morale demokratično usmerjene stranke k nadzoru volilne kampanje, predvolilnih opravil in volitev pozvati neodvisne predstavnike civilne družbe in mednarodne javnosti. “Drža in govorica vladajoče stranke sta simptoma resne nevarnosti, da je sedanja koalicija pripravljena uporabljati vsa sredstva – tudi nelegalna – za zmago na volitvah,” so ob tem zapisali.

Zgoraj omenjene stranke so prejele poziv pred prvim skupnim srečanjem, ki se bo zgodilo jutri. Do zdaj so se predstavniki koalicije KUL z Golobom sestali le posamezno.

Podpisniki v imenu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo:

Rado Bohinc, Lucija Čok, Božidar Flajšman, Spomenka Hribar, Polona Jamnik, Dušan Keber, Bogomir Kovač, Vlado Miheljak, Boris A. Novak, Vesna Mikolič, Stane Pejovnik, Emil Milan Pintar, Jože Pirjevec, Barbara Rajgelj, Danijel Rebolj, Božo Repe, Rado Riha, Rudi Rizman, Blaž Rozman, Svetlana Slapšak, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Ivan Svetlik, Niko Toš, Vito Turk in Boris Vezjak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje