Je bila napoved Tanje Fajon o kandidatu SD za predsednika preveč dokončna?

Slovenija 04. Jul 202211:01 > 20:26 2 komentarja
Tanja Fajon
Borut Živulović/BOBO

O predsedniških volitvah je danes popoldan spregovorilo tudi predsedstvo SD. Kot je prejšnji teden napovedala predsednica stranke Tanja Fajon, je predlagala, da Socialni demokrati – tako kot vselej doslej – tudi tokrat nastopijo s svojim kandidatom za predsednika republike. Predsedstvo se je s predlogom strinjalo.

“SD je velika, tradicionalna stranka z močno mrežo na terenu in spodobi se, da imamo svojega kandidata oziroma kandidatko,” je prejšnji teden dejala predsednica Socialnih demokratov in zunanja ministrica Tanja Fajon. S tem se je odzvala na besede kandidatke Gibanja Svoboda Marte Kos, da si želi, da bi jo podprli tudi ostali dve koalicijski stranki, torej SD in Levica.

Fajon je danes predsedstvu stranke predlagala, da gre stranka na predsedniške volitve s svojim kandidatom, s čimer se je to strinjalo. Postopek evidentiranja kandidatov so podaljšali do sredine julija. Kdo bo kandidat Socialnih demokratov, torej še ni jasno. Evropski poslanec Milan Brglez, ki se ga je v preteklosti omenjalo, poudarja, da ima še dovolj ambicij na sedanjem položaju.

Nekateri kot možnega predsedniškega kandidata SD vidijo bivšega predsednika stranke in sedanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana. Ob tem sicer dodajajo, da v njegovo korist ne govori dejstvo, da na aprilskih državnozborskih volitvah ni bil izvoljen za poslanca. Židan nam je danes na vprašanje, ali bi kandidiral za predsednika republike, če bi to na primer želela stranka, odgovoril, da nima takšne ambicije.

Nekateri naši sogovorniki iz SD pa imajo o ravnanju Tanje Fajon določene pomisleke. Sprašujejo se, ali ni ta preveč trdno izpostavila, da bodo Socialni demokrati nastopili s svojim kandidatom. Dvomijo, da bi se jim takšna poteza, če jim ne bo uspelo najti res dobrega kandidata, obrestovala.

Jasno je namreč, da bo kandidat SD – tako kot odvetnica Nataša Pirc Musar in podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki sta obe močni kandidatki – nagovarjal leve in sredinske volilce. Zato nekateri naši viri iz vrst Socialnih demokratov menijo, da bi morala Fajon pustiti več manevrskega prostora, da bi njihova stranka (že v prvem krogu) podprla katero od njiju. Pri tem se naši sogovorniki sicer nagibajo k podpori Pirc Musar, se pa zavedajo, da v največji koalicijski stranki ne bi bili zadovoljni, če bi v SD podprli glavno tekmico kandidatke Golobove stranke.

Predsedstvo SD je danes razpravljalo tudi o pripravah  na prihajajoče lokalne volitve in na kongres, ki ga mora stranka izpeljati v šestih mesecih po parlamentarnih volitvah. Kot datum kongresa so določili 8. oktober. Tanja Fajon je v preteklih dneh že napovedala, da se bo potegovala še za en mandat na čelu stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje