Je srbski predsednik Vučić Jankoviću ponudil, da kandidira za župana Beograda?

Slovenija 18. Jan 202216:30 > 17:57 9 komentarjev

Srbski portal direktno.rs je že prejšnji teden objavil, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ponudil, naj na letošnjih beograjskih volitvah v imenu vladajoče stranke v Srbiji, Srbske napredne stranke (SNS), kandidira za župana Beograda. Portal je poročal tudi, da je Janković Vučiću obljubil, da bo o morebitni kandidaturi za beograjskega župana razmislil do konca januarja. Danes se je na to odzval tudi Janković.

V Srbiji bodo 3. aprila poleg predsedniških volitev tudi volitve v beograjsko mestno skupščino. Trenutno jo obvladuje Srbska napredna stranka srbskega predsednika Aleksandra Vučića. 

Srbski portal direktno.rs pa je prejšnji teden objavil, da srbski predsednik Vučić h kandidaturi za župana Beograda nagovarja celo župana Ljubljane Zorana Jankovića. Na vprašanje, ali Janković res razmišlja, da bi letos za župana kandidiral v Beogradu in ne v Ljubljani, kot je pisal direktno.rs, so v kabinetu ljubljanskega župana za N1 že minuli teden odgovorili, da to ne drži.

Aleksandar Vučić
Marko Djurica/REUTERS

“Z Vučićem o tem nisva govorila”

Danes se je na zapis srbskega portala odzval tudi Janković sam. “S predsednikom Vučićem o tem nisem govoril. Vučić je dober predsednik, Srbija ima izjemen dvig gospodarske rasti, poleg je tega naredil to, kar bi naredil tudi jaz, z Rusijo je dogovoril dolgoročno pogodbo o ceni in dobavi plina,” je danes povedal ljubljanski župan. In nadaljeval: “Je pa zanimivo, jaz imam tukaj (v Ljubljani; op.a.) še kakšnih deset mesecev mandata in se še nisem odločil niti, ali bom ponovno kandidiral za župana Ljubljane. Vendar to, da bi bila moja kandidatura v Beogradu lahko tako popularna, če bi bil Vučićev kandidat, da tako kažejo ankete in analize, da je torej zanimanje tako veliko, da me tudi kličejo ljudje iz Beograda, to pa je res velika čast. Ampak ne, s predsednikom Vučićem o tem nisva govorila.”

Na dodatno vprašanje, ali je torej dobil Vučićevo ponudbo za župansko kandidaturo v Beogradu ali ne, ali je ta opcija na mizi, je Janković še enkrat zatrdil: “Je ni, ker s srbskim predsednikom o tem nisva govorila. Razen tega, da sem zapise v srbskih medijih bral tudi sam, o tem ne vem nič.”

Župana srbskega glavnega mesta beograjski volivci ne volijo neposredno, izvoli ga večina v beograjski mestni skupščini. Predstavnike v beograjsko mestno skupščino bodo beograjski volivci izbirali 3. aprila. Po napovedih poznavalcev iz Srbije bo bitka za Beograd med Vučićevo Srbsko napredno stranko in opozicijo tokrat precej napeta in tudi zato so srbski mediji ugibali, da bi lahko bil domnevni Vučićev manever s kandidaturo v srbskih Saraorcih rojenega Zorana Jankovića za župana Beograda prepričljiv.

V Sloveniji bodo županske volitve v jeseni, Janković, ki je župan Ljubljane od leta 2006, pa se, kot je povedal zdaj že drugič, še ni odločil, ali se bo za ta položaj še potegoval. Prav tako je že povedal tudi, da ne bo kandidat na letošnjih parlamentarnih volitvah, ki bodo 24. aprila, da pa bo pred volitvami nekoga na levi sredini podprl. Svojo stranko, Pozitivno Slovenijo, je, kot je povedal pred časom za N1, pripravljen prepustiti nekdanjemu predsedniku uprave GEN-I Robertu Golobu, če bi jo ta potreboval kot platformo za nastop na letošnjih volitvah v državni zbor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje