Robert Golob zanika, da bi zahteval umik Marte Kos iz predsedniške tekme

Slovenija 31. Avg 202217:49 > 20:32

Dobri poznavalci dogajanja okoli kandidature Marte Kos za predsednico države vztrajajo: Kos je bila "odstopljena" iz predsedniške tekme. Njen umik naj bi zahteval Robert Golob. Predsednik Gibanja Svoboda to zanika. Po današnji seji izvršnega odbora stranke je napovedal, da se bo Gibanje Svoboda o tem, koga bo podprlo na predsedniških volitvah, odločilo v 14 dneh.

Kandidatka vladajočega Gibanja Svoboda in podpredsednica stranke Marta Kos je, kot smo v torek prvi poročali na N1, odstopila od volilne tekme za predsednico države. “Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov,” je navedla v pojasnilu. Bolj konkretna ni bila. Dobri poznavalci dogajanja, povezanega z njeno predsedniško tekmo, pa poudarjajo: Marta Kos ni odstopila, Marto Kos so odstopili.

Iz njihovih besed je mogoče sklepati, da je bil odstopu Marte Kos naklonjen – oziroma da ga je celo zahteval – predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.Ta Golobova zahteva in njena utemeljitev naj bi po besedah naših virov pri Marti Kos povzročili veliko presenečenje in razočaranje, menda je prišlo tudi do spora z Golobom.

Golob: Ni bila moja zahteva, ampak njena odločitev

Prvak Gibanja Svoboda je po današnji seji izvršnega odbora, na kateri so spregovorili o nadaljnji vlogi stranke v predsedniški tekmi, zanikal, da bi zahteval odstop Marte Kos od predsedniške tekme. “Ko nekdo poda izjavo, da odstopa iz osebnih razlogov, se lahko sami odločite, ali boste verjeli. To ni bila moja zahteva, ampak njena odločitev,” je dejal. O tem, kakšni so bili osebni razlogi Marte Kos za takšno odločitev, ni želel govoriti.

“Če bi šlo za moje razloge, bi bil prava oseba za komentar,” je poudaril.  Golob je še izpostavil, da je bil v torek nad odločitvijo Kos, da odstopi, presenečen. “V ponedeljek, ko sva govorila, je bila ta možnost sicer na mizi, potem pa je bila to dejansko njena osebna odločitev v torek,” je dodal. Na vprašanje, ali je  Marto Kos prepričeval, naj se ne umakne iz predsedniške tekme, pa je odgovoril: “Ne bom komentiral osebnih razlogov.”

Kos, ki sicer ostaja podpredsednica Gibanja Svoboda, se današnje seje izvršnega odbora stranke ni udeležila. Kot je dejal Golob, je na poti in je svojo odsotnost opravičila.

Izvršni odbor je po njegovih besedah odstop Marte Kos sprejel z obžalovanjem, njeno odločitev pa spoštuje. V 14 dneh bodo sklicali sejo sveta Gibanja Svoboda, na kateri se bodo odločali o nadaljnjih korakih stranke v predsedniški tekmi. Do izbiranja novega kandidata Gibanja Svoboda za predsednika republike po Golobovih besedah ne bo prišlo, verjame pa, da bodo podprli koga od ostalih kandidatov. Kdo bi bil lahko deležen njihove podpore, ni želel napovedati.

“Želim, da bomo čim bolj enotni pri podpori tistega, ki bo najbolj okrepil demokratično sredino,” je dejal. Na seji izvršnega odbora so razpravljali tudi o lokalnih volitvah. Kot je dejal Golob, kandidatov še niso potrjevali, saj so postopki v teku. “Kandidate za lokalne volitve in župane bomo potrjevali v roku 14 dni,” je dodal.

Pomisleki v Gibanju Svoboda glede Marte Kos

Kot smo poročali v torek, so bili nekateri vidni člani stranke do Marte Kos v preteklih dneh precej kritični. Izpostavljali so rezultate javnomnenjskih merjenj, ki ji uvrstitve v drugi krog predsedniških volitev niso nakazovali. Ocenjevali so, da se kampanje ni dobro lotila – ob tem naj ne bi bilo osamljeno mnenje, da bi kljub podpori stranke morala zbirati podpise volilcev, kar da bi prispevalo k njeni večji prepoznavnosti in k širšemu nagovoru volilcev.

Marta Kos, Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Po besedah naših sogovornikov naj bi bilo v stranki zaznati tudi nezadovoljstvo, da bo veliko število predsedniških kandidatov povzročilo drobitev glasov na levi sredini – nekateri naj ne bi skrivali, da bi lahko podprli tudi Natašo Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.