Jušić ob imenovanju trdil, da ministra Poklukarja ne pozna, zdaj pravi drugače

Slovenija 08. Okt 202311:31 11 komentarjev
Senad Jušič, Boštjan Poklukar
Policija/BOBO

Generalni direktor policije Senad Jušić je v enem od prvih intervjujev po imenovanju za polni mandat potrdil, da se z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem pozna že od prej, saj je bil ta že minister. A še februarja je zatrjeval, da se ne poznata in da se nikoli nista srečala. Njegovo imenovanje je sicer že dlje časa pod drobnogledom javnosti, bivši šef policije Boštjan Lindav je v zvezi s tem vložil tudi upravni spor.

Natanko mesec dni po imenovanju za generalnega direktorja policije s polnimi pooblastili je Senad Jušić dal tudi prve intervjuje. V pogovoru za POP TV je tako ta konec tedna odgovarjal tudi na vprašanje, kako je notranji minister Boštjan Poklukar prišel do njega – za vršilca dolžnosti je bil prvič imenovan februarja letos – in ali sta se prej poznala.

“Minister Poklukar me je predlagal za generalnega direktorja slovenske policije oziroma za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, tako kot so ministri predlagali vse predhodnike pred menoj. To je ministrova odločitev.”

Na ponovljeno vprašanje, ali sta se z ministrom poznala, pa je odgovoril: “Sva se, ker je že bil notranji minister.”

To pa je v popolnem nasprotju s tem, kar je Jušić govoril po februarski primopredaji poslov od predhodnika Boštjana Lindava. Takrat je namreč na izjavi za medije na vprašanje, kako komentira očitke, da gre pri njegovem imenovanju za politično menjavo, odgovoril, da je karierni policist in da s politiko doslej nikoli ni imel opravka. Dodal je, da se z ministrom Poklukarjem ne poznata in da se z njim pred tem ni nikoli srečal.

Boštjan Lindav, Senad Jušić
Primopredaja poslov med Lindavom in Jušićem (Foto: Policija)

Poklukar je bil sicer minister za notranje zadeve že v vladi Marjana Šarca, od septembra 2018 do marca 2020.

Na policijo smo zato poslali vprašanje, zakaj takšna sprememba pri trditvah generalnega direktorja. Prosili smo tudi za pojasnilo, ali sta se torej Jušić in Poklukar že srečala v času prvega ministrovega mandata. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Zakaj se mu tako mudi pri kadrovanju?

V intervjuju je Jušić v teh dneh spregovoril tudi za Primorske novice. Dejal je, da med prioritetami svojega mandata vidi pregon organiziranega kriminala, gospodarskega kriminala in korupcije.

Pomen prioritetnega pregona korupcije generalni direktor policije vidi v tem, ker korupcija slabi javne storitve, zaradi gospodarske škode, ki pri tem nastaja, pa se tudi dražijo javne storitve. Gre za nekaj, kar čutimo vsi prebivalci, je dejal.

Verjame, da je policija do zdaj na področju pregona organiziranega kriminala in korupcije naredila veliko in bo veliko naredila tudi v prihodnosti. “Naredili smo pomembne korake, vsako leto pripravimo več kot 60 usposabljanj, in to samo s področja dela kriminalistične policije, o različnih vsebinah, ki so povezane med seboj. To velja tako za delo na področju organiziranega kriminala, korupcije pa tudi gospodarske kriminalitete,” je dejal.

Na očitke neizbranega kandidata za generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki je zoper njegovo imenovanje sprožil upravni spor, ker naj bi imel premalo zahtevanih vodstvenih izkušenj, Jušić odgovarja, da ima izkušenj dovolj. “V svoj 32-letni policijski karieri sem dobro spoznal delo policije na vseh področjih. Vedno sem si prizadeval za zakonito opravljanje nalog in izvajanje pooblastil, spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine ter deloval tako, da ni prihajalo do kršitev pravic nikogar.”

Avtomobil slovenske policije
PROFIMEDIA

Nekateri Jušiću tudi očitajo, da je začel na veliko kadrovati še kot v. d. generalnega direktorja. Med drugim je zamenjal direktorja uprave kriminalistične policije in nekatere direktorje policijskih uprav. “Kadrovanje je sestavni del vodenja slovenske policije. Mi smo velik organ, kadrovski premiki in spremembe se dogajajo dnevno. Vsi kadrovski premiki, ki sem jih opravil, so bili v skladu z zakonom, upoštevajoč potrebe delovnega procesa ter tudi želje in interese posameznikov,” je odgovoril na vprašanje, zakaj se mu je s kadrovanjem tako mudilo.

Zavrača tudi očitke, da je na nekaterih položajih pustil kader prejšnje vlade. “Gre za insinuacije in škodoželjne diskreditacije posameznikov, ki so vrhunski strokovnjaki v slovenski policiji, ki so karierni policisti, ki so skozi svoje delo in svoj trud dokazali in ne nazadnje tudi pokazali, da so sposobni prevzeti zaupanje in funkcije.” Tudi za direktorja novogoriške uprave, ki bi ga moral po mnenju nekaterih zamenjati, pravi, da korektno sodelujeta in da korektno opravlja svoje delo.

Depolitizacija policije zanj sicer “pomeni, da se začne policija ukvarjati s stroko, svojim poslanstvom, svojimi vrednotami, svojo vizijo”.

Na vprašanje, ali je bila napaka ustanovitev avtocestne policije ali njena ukinitev, ni odgovoril neposredno, je pa poudaril, da policija na avtocestah dnevno izvaja vse ukrepe za zagotavljanje varnosti. Za prometne zamaške in prometne zastoje policija sicer po njegovih besedah ni kriva, pač pa so ti posledica velikega števila vozil na cestah in nepretočnosti prometne infrastrukture. Rešitev zato vidi v cestni infrastrukturi.

Glede migracij je zagotovil, da so ena od njihovih strateških nalog, vaške straže za preprečevanje kriminalnih dejanj pa odsvetuje in jih označuje kot zelo tvegano početje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje