Novi šef policije zavrača očitke o političnem imenovanju: Sem karierni policist

Slovenija 24. Feb 202314:05 > 14:46 8 komentarjev

V četrtek je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije postal Senad Jušić, ki je danes s predhodnikom Boštjanom Lindavom opravil primopredajo poslov. Kot je zatrdil v izjavi po tem, jih sprejema z vso resnostjo, na vodstvenih mestih v policiji pa trenutno ne načrtuje nobenih menjav. Sem karierni policist. S politiko do sedaj nisem imel nikoli opravka," je novi šef policije zavrnil očitke, da je njegovo imenovanje na ta položaj politične narave.

Potem ko je vlada v četrtek soglasno potrdila številne menjave na notranjem resorju, ki jih je predlagal novi notranji minister Boštjan Poklukar, je v. d. generalnega direktorja policije postal Senad Jušić.  Danes je z njegovim predhodnikom na tem položaju Boštjanom Lindavom opravil primopredajo poslov, na prvi izjavi za javnost po tem pa je zatrdil, da jih sprejema z vso resnostjo.

Preberite še: Novi šef policije Senad Jušić, druga državna sekretarka na MNZ Helga Dobrin

Novi v. d. generalnega direktorja je ocenil, da je policija v dobrem stanju. “Še naprej bomo skrbeli za zagotavljanje varnosti ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem prebivalcem,” je dejal. Med trenutnimi prioritetami policije je Jušić naštel prilagoditve delovanja policije ob vstopu Hrvaške v schengen, uresničitev navodil ministra o prednostni obravnavi korupcijskih dejanj in uresničitev kariernega sistema zaposlitev. “Sem človek dialoga, moja vrata so za sindikate in stanovske organizacije so odprta,” je povedal novi šef policije.

Na vodstvenih mestih trenutno ne načrtuje nobenih menjav. Očitke, da je njegovo imenovanje politične narave, pa je zavrnil z besedami, da je karierni policist. “S politiko do sedaj nisem imel nikoli opravka,” je zatrdil v. d. generalnega direktorja policije. Podobno je svojo izbiro v četrtek pojasnil tudi notranji minister Poklukar, ki je dejal, da si je v ekipi želel policista s terena.

Jušić je v policiji zaposlen od leta 1991, v zadnjem času pa je delal na generalni policijski upravi. V preteklosti je bil tudi pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, pred tem pa je bil inšpektor sektorja uniformirane policije koprske policijske uprave.

Kot smo poročali, je zbira Jušića poznavalce dogajanja na MNZ precej presenetila. V preteklih dneh se je namreč omenjalo več možnih Lindavovih naslednikov, a Jušića med njimi ni bilo. Najpogosteje se je omenjalo Darka Muženiča. Lindav je namreč v decembrskem poročilu navedel, da je Robert Golob še kot mandatar izvajal pritisk na policijo, da se Muženič vrne na čelo NPU. Državna sekretarka v Golobovem kabinetu Maša Kociper je takrat dejala, da je predsednik vlade zgolj izrazil pričakovanje o čim hitrejši uresničitvi sodbe delovnega sodišča, ki je pritrdilo Muženiču v tožbi po razrešitvi v času Janševe vlade. “Šlo je zgolj za željo po uresničitvi pravnomočnih sodb sodišča,” je dodala. Po nekaterih navedbah naj bi bila sicer Jušić in Muženič prijatelja. Poklukar je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da je Muženič še vedno direktor NPU.

Dosedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Lindav se je na imenovanje v četrtek odzval z oceno, da to mesto zapušča z dobrimi rezultati in da so policijo vodili v pravo smer. Ko gre za zrelost in razumevanje, da je treba policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela, pa ugotavlja, da je v tem pogledu očitno pričakoval preveč. “Depolitizacija niso samo besede, štejejo zgolj dejanja,” je dejal.

Preberite še: Lindav po razrešitvi: Očitno sem pričakoval preveč

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje