Lindav o izjavi uradniškega sveta: Poskus diskreditacije in ustrahovanja

Slovenija 12. Sep 202313:05 > 19:19 8 komentarjev
Boštjan Lindav
Boštjan Lindav. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Natečajna komisija, ki je presodila, da Senad Jušić izpolnjuje pogoje za delo generalnega direktorja policije, je podala prijavo na protikorupcijsko komisijo. Člani komisije so namreč ocenili, da je Jušićev protikandidat Boštjan Lindav prek svojega pooblaščenca poskušal nedovoljeno vplivati na njihovo odločitev. Zdaj se je na odločitev uradniškega sveta, ki je sporočilo, da se je natečajna komisija pri delu soočala s pritiski, odzval tudi Lindav, ki se je poleg Jušića prijavil na razpis za prvega moža policije.

Uradniški svet je včeraj obvestil javnost, da je zaradi poskusa nedovoljenega vplivanja na odločitev pri izbiri kandidata za zasedbo položaja generalnega direktorja policije podal prijavo na protikorupcijsko komisijo.

“Dejstvo je, da je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije v svojem javnem nastopu že 5. septembra 2023 povedal, da komisija vodi predhodni postopek v zvezi z delom uradniškega sveta v zvezi s konkretnim javnim natečajem, v okviru katerega bo komisija preučila vse okoliščine izbirnega postopka, tudi morebitne sume poskusa vplivanja na odločitev,” je v odzivu na objavo uradniškega sveta zapisal Boštjan Lindav, ki se je poleg Senada Jušića prijavil na javni razpis za prvega moža policije.

Izbirni postopek za zasedbo položaja generalnega direktorja policije je bil ves čas pod drobnogledom javnosti, večina medijskih objav je bila kritična do poteka postopka, dopis, ki ga je uradniški svet prepoznal kot poskus nedovoljenega vplivanja na odločitev, pa je bil z besedami odvetnika Lindava posredovan zgolj s ciljem preprečitve nastanka morebitnih škodljivih posledic.

Kot je v imenu svojega klienta odvetnik še zapisal v izjavi, včerajšnjo izjavo uradniškega sveta tako na eni strani dojema kot poskus vplivanja na javno mnenje, na drugi strani pa kot poskus diskreditacije in ustrahovanja s pozicije moči ter s tem odvračanja od nadaljnjih aktivnosti za zaščito pravic.

Boštjan Lindav in Senad Jušić
Boštjan Lindav in Senad Jušić. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Kot je v nadaljevanju v imenu svojega klienta, Lindava, še poudaril njegov odvetnik, so medijske objave, ki so sledile izbirnemu postopku, povzročile reakcije določenih interesnih skupin, ki da zdaj v javnosti poskušajo ustvariti vtis, da je Boštjan Lindav v javnem natečaju sodeloval zaradi neuresničene želje po zasedbi navedenega položaja. “Prav tako se poskuša ustvariti vtis, da so medijske objave posledica njegove užaljenosti zaradi neizbire za zasedbo tega položaja,” je še zapisal odvetnik Lindava.

Kot je še podaril, se je Lindav na javni natečaj prijavil zato, ker izpolnjuje vse formalne pogoje in ima ustrezne strokovne kompetence, v svojih javnih nastopih pa je večkrat tudi javno poudaril, da se zavzema za vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic in svoboščin. “Kot policist in nazadnje vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije se je zavzemal za avtonomnost in strokovnost dela slovenske policije, brez političnega vmešavanja in ta načela spoštuje še danes,” je v imenu Lindava še zapisal njegov odvetnik.

“Temelje pravne države med drugim predstavljajo načelo zakonitosti, enakosti pred zakonom, enakega varstva pravic in pravica do sodnega varstva, ki so zapisani tudi v Ustavi Republike Slovenije, pomembna pa je tudi transparentnost postopkov, ki jih vodijo državni organi. Temu se s prisego zaveže tudi vsakokratna oblast,” je še zapisano v izjavi. Uresničevanje načel pravne države in zavarovanje pravic pa je z besedami odvetnika Lindava edini interes njegovega klienta.

Po poročanju POP TV, naj bi Lindav z odvetnikom v prihodnjem tednu sprožil upravni spor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje