Minister za solidarno prihodnost napoveduje ukrepanje: “Cene najemnin so nore”

N1 video 28. Jan 202306:00
Simon Maljevac
N1 / Denis Sadiković

Po devetih mesecih se je vlada Roberta Goloba oblikovala tako, kot si je zamislila. Dve izmed prioritetnih področij, stanovanjska politika in dolgotrajna oskrba, sta zdaj uvrščeni pod ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga vodi Simon Maljevac. Koalicija bo o stanovanjski politiki razpravljala na koalicijskem vrhu prihodnji teden, o tem se je Maljevac ta teden dogovarjal tudi z Golobom. Med prvimi ukrepi novega ministrstva pa napoveduje sprejem interventnega zakona, ki bo reševal kadrovsko problematiko socialnega varstva.

Eno izmed prioritetnih področij novoustanovljenega ministrstva za solidarno prihodnost, ki ga vodi Simon Maljevac, bo stanovanjska politika.

Ker bo ta tudi v ospredju koalicijskega vrha, ki bo potekal prihodnji teden, se je minister v petek dopoldne sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom. Novo nastalo ministrstvo bo predstavilo analizo stanja in časovnico ukrepov, je Maljevac napovedal v N1 STUDIO. Ob vprašanjih o ciljih ministrstva je Maljevac ponovil, da je prioriteta ministrstva vzpostavitev dolgoročnega, jasnega in predvidljivega sistema, ki bo omogočil javna neprofitna najemna stanovanja, ki bodo dostopna vsem. Cilj tega sistema je, da bi jih vsako leto zgradili 2.000.

Številni se ob zvišanju minimalne plače soočajo z nižjo kreditno spodobnostjo, minister za delo Luka Mesec je že pritisnil na Banko Slovenije, naj spremeni pogoje. Čeprav gre za težavo, ki marsikomu onemogoča rešitev stanovanjske problematike, se bo s tem še naprej ukvarjalo ministrstvo za delo.

Vladna stanovanjska politika se bo osredotočala predvsem na povečanje sklada javnih neprofitnih najemnih stanovanj. “Zaradi trenutnega stanja je marsikdo pahnjen v nakup. Cene najemnin so nore,” je poudaril minister in dodal, da si želijo ceno najemnine približati sedmim evrom na kvadratni meter, kolikor stane najem neprofitnega stanovanja na Dunaju. Med prvimi ukrepi bodo spodbujanje investicij, ki jih je stanovanjski sklad že zagnal, in spodbujanje dolgoročnega najema.

Maljevac je napovedal, da bo v prvi polovici letošnjega leta sprejeta nova zakonodaja o dolgotrajni oskrbi, ki se bo začela uporabljati z začetkom prihodnjega leta. A se bodo s pristojnimi deležniki še morali dogovoriti, ali bodo prenovili obstoječ zakon ali bodo spisali novega.

Je pa ob tem minister napovedal, da bo eden od prvih ukrepov novega ministrstva interventni zakon za reševanje kadrovske problematike na področju socialne oskrbe. “Pomemben element so plače, ki so absolutno prenizke,” je glede vsebine zakona dejal minister. Izpostavil pa je še področje izobraževanja, saj bodo zaradi staranja družbe potrebe po teh kadrih naraščale.

V primerjavi s tujino pa slovensko ministrstvo ne pokriva enega ključnih področij prihodnosti: podnebne politike. Ta je na primer v ospredju ministrstev za prihodnost oziroma vladnih služb na Švedskem, v Izraelu, Kanadi in Walesu. “To je ena izmed prioritet vlade, ki potrebujejo svoje ministrstvo,” je odgovoril Maljevac.

Maljevac je bil štiri leta generalni sekretar Levice. Kako je zadovoljen z vlogo stranke v Golobovi koaliciji? Je stranka, kot je delovalo ob podpori zakonu o finančni upravi, res v podrejenem položaju? “Levica je trden člen koalicije in verjame v zaveze,” je odvrnil minister. Maljevac pa je bil tudi med ustanovitelji Inštituta 8. marec, a se je po prevzemu vladne funkcije iz njega umaknil. Se bo pri sprejemanju odločitev posvetoval z direktorico tega inštituta Niko Kovač? In kdo mu je bližje: Luka Mesec ali Nika Kovač?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.