Preobrat: zakon o finančni upravi potrjen tudi z glasovi Levice

Slovenija 24. Jan 202310:18 > 11:31 7 komentarjev
dz
Foto: Matija Sušnik/DZ

Državni zbor je po odložilnem vetu državnega sveta znova podprl novelo zakona o finančni upravi. Glede na napovedi je bilo sicer pričakovati nasprotno, a so poleg poslancev Svobode glasove prispevali tudi v Levici. Za sta glasovala tudi poslanca narodnih skupnosti Ferenc Horvath in Felice Žiža. V SD so se vzdržali, v SDS in NSi so bili proti. Levico je prepričala obljuba, da bodo v koaliciji sporni člen zakona poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.

Novela zakona o finančni upravi je bila konec lanskega leta sprejeta zgolj z glasovi poslancev Gibanja Svoboda, poslanci ostalih dveh koalicijskih strank, torej SD in Levice, pa so se pri glasovanju vzdržali. Razlog je bilo določilo, po katerem bi lahko uradna oseba pri finančni preiskavi hujših davčnih prekrškov brez odredbe sodišča oziroma brez zunanjega nadzora namestila sledilno napravo, ki bi ugotavljala položaj oziroma gibanje blaga.

Po potrditvi v državnem zboru je državni svet na novelo zakona o finančni upravi izglasoval veto. Da bi zakon obveljal, ga mora pri ponovnem glasovanju v parlamentu, podpreti vsaj 46 poslancev. To se je na današnji seji tudi zgodilo. 48 poslancev je zakon podprlo, 22 jih je bilo proti.

Poslanci SD in Levice so še nedavno vztrajali, da novele zakona o finančni upravi ne morejo podpreti in da se nameravajo tudi pri ponovnem glasovanju vzdržati. V Levici so takrat poudarili, da se z uvedbo možnosti sledenja blaga načeloma sicer strinjajo, a da je vprašljiva podlaga, kdo lahko tovrstno sledenje odredi. “Predlog namreč močno odstopa od podobnih ureditev na ostalih področjih, kjer sledenje odredi sodišče oziroma sodnik. Zaradi tega ocenjujemo, da gre za prevelik poseg, ki je lahko interpretiran tudi kot vrzel, ki jo bodo lahko tihotapci izpodbijali na sodišču,” so takrat dejali v najmanjši koalicijski stranki in dodali, da zakona niso in ne morejo podpreti.

Kaj je prepričalo Levico?

Koordinator Levice Luka Mesec je za N1 pojasnil, kaj je stranko prepričalo, da je podprla novelo zakona:

Danes pa so iz Levice sporočili, da bodo zakon o finančni upravi pri ponovnem odločanju podprli, bodo pa sporni člen zakona poslali v ustavno presojo. Po naših informacijah je tako rešitev, ki je prepričala Levico, predlagalo finančno ministrstvo. “Naj uvodoma poudarimo, da zakon odpravlja škodljive posege, ki jih je v organizacijo in delovanje finančne uprave vnesla prejšnja vlada. Poleg tega zakon prinaša novo določbo glede sledenja blagu, s katero bo lahko finančna uprava učinkoviteje sledila blagu in odkrivala morebitne poskuse utaje davkov in hujše davčne prekrške,” so sporočili iz najmanjše koalicijske stranke. “Ker je pri slednji, kljub izdatnim pojasnilom in strokovnim utemeljitvam, podanih s strani predlagatelja, prišlo do številnih pomislekov, tako znotraj koalicije kakor tudi zainteresirane in strokovne javnosti, se partnerji v dogovoru z ministrstvom za finance in vlado zavezujemo, da bomo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.”

Na tak način bodo lahko uspešno odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi – ustavno sodišče, svojo odločitev še pojasnjujejo v Levici. Zanikajo namigovanja, da bi šlo pri pridobivanju njihovih glasov za nekakšno “trgovino” oziroma da bi od Gibanja Svoboda v zameno za podporo zakonu dobili kakršnokoli obljubo. Prav tako zanikajo, da bi bila podpora povezana z zdravstveno reformo, h kateri so se včeraj enotno zavezali v vseh treh vladnih strankah.

Kot je po glasovanju pojasnil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, je ministrstvo za finance predlagalo več rešitev, a za Levico nobena od ostalih ni bila zadostna. “Predlagali smo, da bi sodišče bilo tisto, ki bi odredilo takšno sledenje. Rešitve ministrstva so šle v smeri, da bi še zmeraj ostalo to znotraj ministrstva, se pravi kot je praktično že zdaj. Najbolj elegantna rešitev je ta, da ustavno sodišče opravi ta test sorazmernosti, kot se temu reče, in presodi, ali je to poseg, ne samo v človekove pravice in svoboščine, ampak tudi, ali je skladno z ustavnopravnim redom Slovenije. Tako lahko pridemo do zagotovila, ali je takšna ureditev v redu ali ni v redu in bo potem posledično treba popravljati osnove, ki jih ima Furs za svoje delovanje,” je dejal Vatovec.

Tretja koalicijska stranka, Socialni demokrati, se je danes glasovanja ponovno vzdržala. Ob prvem glasovanju so izpostavili, da je na vprašljivost določila o uporabi tehničnih sredstev za spremljanje prevoza blaga opozorilo tudi več pravnih strokovnjakov. “Ne gre toliko za uporabo te metode kot take, temveč za to, kdo jo odreja in kdo nadzira. Odreja jo predstojnik organa, nadzira pa pravzaprav nihče,” so takrat navedli v SD.

Predsednik vlade Robert Golob je bil že pred današnjim sporočilom Levice prepričan, da bo novela prestala ponovno glasovanje. V intervjuju za Dnevnik je namreč napovedal, da zakon o finančni upravi – tako kot vsi zakoni v tem mandatu doslej – ne bo “obstal v parlamentu”. Kot razlog za takšno oceno je navedel, da znajo dialektično prilagoditi rešitve temu, da pridejo do rezultata. “Usmerjen sem v rezultat, ne v vztrajanje na izgubljenih pozicijah. Zato bo tudi ta zakon sprejet in potrjen,” je tik pred novim letom dejal Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje