Kdo je novi milijonar? Na Loteriji to ve zgolj ena oseba

Slovenija 24. Apr 202411:34 11 komentarjev
Loterija
Foto: PROFIMEDIA

To jutro verjetno marsikdo sanjari o tem, kaj bi storil, če bi na lotu zadel 60 milijonov evrov. Možnosti in odgovorov je pri tem seveda nešteto, mi pa smo poskusili odgovoriti na nekaj bolj tehničnih vprašanj v povezavi z vrtoglavim dobitkom.

Kako igralce obvestijo o dobitku?

Tudi v primeru rekordnega dobitka Loterija Slovenije o tem srečneža ne obvesti posebej. Znotraj hiše obstajajo zelo strogi protokoli, kdo sploh ima dostop do informacij o dobitnikih, saj so drugače anonimni. Tako tam za podatke o dobitniku ve le oseba ali osebe, ki so neposredno vpletene v izplačilo dobitka.

Igralci, ki igrajo prek spleta, lahko obvestila o dobitkih prejemajo bodisi po elektronski pošti bodisi prek SMS-sporočil – to je odvisno od osebnih nastavitev. Prav tako imajo posamezniki vpogled v svojem igralnem računu, kjer dobijo avtomatska obvestila.

Kdaj oziroma kako občina izve, da bo prejela davek na dobitek?

Ko dobitnik pride po izplačilo dobitka, gre 85 odstotkov denarja na njegov račun, 15 odstotkov denarja pa na račun občine, kjer ima dobitnik stalno prebivališče. Takrat občina (uradno) izve, da je bogatejša za davek na dobitek. V primeru 60-milijonskega dobitka je ta znesek 9 milijonov evrov.

Kdaj izvemo, iz katere občine je dobitnik?

Loterija Slovenije v primeru velikih dobitkov sporoči le, kje je bil dobitek vplačan, torej v katerem kraju – kadar gre za fizično vplačilo. V tem primeru so sporočili, da je bil dobitek vplačan prek spleta. Nikoli pa ne sporočijo, kje ima dobitnik stalno prebivališče – občina se v primeru velikih dobitkov pohvali sama, pojasnjujejo na Loteriji.

Je srečnež že prevzel dobitek?

Ne. Na Loteriji Slovenije lahko večji dobitek izplačajo sedmi delovni dan po objavi poročila, kar v konkretnem primeru pomeni, da bo možnost izplačila 60-milijonskega dobitka po 6. maju. Rok za prevzem dobitka je sicer 22. julij 2024.

Eurojackpot
Foto: PROFIMEDIA

Kako poteka prevzem dobitka?

Za vse dobitke nad 2.000 evrov posameznik prevzame na glavni blagajni Loterije Slovenije v Ljubljani. Naročiti se mora prek telefona, potem pa ga na Loteriji sprejme zaposlena.

Kaj se zgodi, če igralec ne prevzame dobitka?

Denar oziroma dobitek gre nazaj v igralni sklad. Ko se začne bližati rok za prevzem dobitka, Loterija Slovenije sicer aktivno poziva po vseh možnih kanalih, naj se dobitnik zglasi pri njih.

V zgodovini Loterije Slovenije se je enkrat sicer že zgodilo, da posameznik ni prevzel večmilijonskega dobitka. Takrat je šlo za igro Loto in dobitek Lotko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje