Kaj bo zraslo na območju Pivovarne Union v Ljubljani? (FOTO & VIDEO)

Slovenija 19. Jun 202321:12 4 komentarji

Lastniki pivovarne Union so večji del dejavnosti iz prestolnice že preselili v Laško. Možnosti razvoja lokacije v ljubljanski Šiški, tik ob mestnem središču, so iskali študenti arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture. Iz njihovih idej bodo zdaj črpali vodstvo in lastniki pivovarne. Da nameravajo del območja prodati, pa je napovedal direktor.

Lastniki Pivovarne Union, podjetje Heineken, so iz glavnega mesta v Laško že preselili najprej varjenje piva, nato še polnilnico. Letos januarja so prodali blagovni znamki brezalkoholnih pijač. “Naša odločitev za prodajo teh blagovnih znamk izhaja iz dejstva, da ima mestno središče Ljubljane omejene možnosti za nadaljnji dolgoročni razvoj in rast proizvodnje na trenutni lokaciji,” je tedaj povedal glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina in dodal, da se bodo osredotočili na njihovo jedrno, to je pivovarsko dejavnost.

O tem, kaj bi lahko v prihodnje nastalo na lokaciji v Spodnji Šiški, pivovarsko podjetje ne želi odločati samo, ampak v sodelovanju z mestom Ljubljana, prebivalci in drugimi deležniki, so poudarili. Zato so študentom arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture dali nalogo, da raziščejo potenciale lokacije v projektu Srčni utrip lokacije Union.

Direktor Zooullis Mina je poudaril pomen ohranjanja dediščine in zgodovine pivovarne, ki na tej lokaciji deluje od leta 1864, torej skoraj 160 let. “Ne zapuščamo lokacije, tukaj bodo še naprej sedež podjetja, mestna pivovarna oziroma razvojni center in muzej,” je poudaril in dodal, da morajo glede prihodnjih načrtov pridobiti tudi soglasje delničarjev. Na naše vprašanje, ali bodo del parcel prodali, je odgovoril pritrdilno. Kupec bi lahko bili tako občina kot zasebniki. Več o zamislih študentov in načrtih poslovodstva si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

union union
Egon Parteli, N1
UNION UNION
Egon Parteli, N1
UNION UNION
Egon Parteli, N1
union union
Egon Parteli, N1
union union
Egon Parteli, N1
union union
Egon Parteli, N1
union union
Egon Parteli, N1
UNION UNION
Egon Parteli, N1
UNION UNION
Egon Parteli, N1

Pomemben del območja je železniška infrastruktura. Študenti so med drugim iskali rešitev za to, kako s prehodi čez ali pod železnico povezati Šiško in Bežigrad. Ljubljanski mestni urbanist in profesor fakultete za arhitekturo Rok Žnidaršič, ki je študente vodil pri tem projektu, je dejal, da ga je pri projektu najbolj navdušilo, da lahko združijo interese lastnikov pivovarne in javni interes. Omenil je možnost, da bi v tem delu mesta svoj prostor našla tudi univerza. “To območje bi lahko v malem pokazalo vse potenciale, ki jih ima Ljubljana,” je poudaril in dodal, da je industrijska arhitektura lahko priložnost za razvojni korak v smeri revitalizacije. “Torej ne gradnje iz nič, da se odstrani vse stare objekte, ampak da bi prepoznali kvalitete obstoječih gradenj in jih z aktivno ponovno uporabo preoblikovali za nove rabe.”

Profesorica Polona Filipič Gorenšek, mentorica študentov urbanizma, je dejala, da je tako sodelovanje podjetja s fakulteto in mestom zelo redko oziroma da gre za precedens. Poudarila je pomen tega, da so vsi deležniki že od začetka vpeti v proces. “Zdaj je treba pretehtati te scenarije, kateri so tisti, ki bodo prinesli največjo dobrobit v prizmi družbene krize, podnebnih sprememb in ekonomske trajnostnosti,” je povedala.

Študentka arhitekture Nika Zorko pa je dejala, da je bilo pri tej nalogi zanimivo, ker so morali študenti razmišljati tudi o interesu zdajšnjega lastnika oziroma naročnika, hkrati pa so se naučili predstavljati in zagovarjati svoje ideje.

Leta 1864 sta brata Ivan in Peter Kosler z denarjem, ki sta ga podedovala od očeta – najbogatejšega kranjskega poslovneža Johanna Koslerja – v Ljubljani ustanovila pivovarno. Lokacijo v Spodnji Šiški (ki je bila takrat vas, in ne del Ljubljane) sta izbrala zaradi bližine odličnega vodnega vira in železnice. Najprej majhno družinsko podjetje je sčasoma zraslo v veliko pivovarno, ki je prevzelo tudi druge manjše pivovarne. Leta 1909 so Pivovarno bratov Kosler preoblikovali v delniško družbo in takrat je dobila ime Union. Po drugi svetovni vojni je bila podržavljena. Investicije v sodobno tehnologijo in razvoj so ljubljanski pivovarni vse od njenih začetkov omogočale rast in konkurenčnost. Leta 2015 je Pivovarno Laško, katere del je tudi Union, kupilo nizozemsko pivovarsko podjetje Heineken International.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje