Kaj je pokazal nadzor socialne inšpekcije ob smrti sedemmesečnega dojenčka?

dojenček
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Socialna inšpekcija je končala nadzor, ki ga je nad delom pomurskega centra za socialno delo uvedla zaradi nenadne smrti sedemmesečnega dojenčka. Februarja so ga na murskosoboško urgenco pripeljali z reševalnim vozilom, a je kljub oživljanju umrl. Na videz je bil izčrpan in oslabel. Kaj je ugotovil inšpektor?

Socialna inšpekcija je v primeru smrti sedemmesečnega dojenčka, ki je z družino živel na Goričkem, končala nadzor, so potrdili za N1. Inšpektorja je še posebej zanimalo, ali je Center za socialno delo Pomurje – enota Murska Sobota razpolagal s kakršnimkoli podatkom oziroma informacijo, ki bi kazala na ogroženost kateregakoli od otrok v družini umrlega otroka, na podlagi katerih bi CSD moral začeti poseg v izvajanje starševske skrbi. Gre za ukrepe za zaščito otrokove koristi.

Spomnimo: 17. februarja so v urgentnem centru Splošne bolnišnice Murska Sobota sprejeli sedemmesečnega dojenčka, ki so ga tja prepeljali z reševalnim vozilom in v spremstvu zdravnika reševalca, a je kljub oživljanju umrl. Na videz je bil izčrpan in oslabel, pristojni v bolnišnici pa so o smrti obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota. V slednjem so pojasnili, da patronažna služba o nosečnosti matere in rojstvu otroka ni bila obveščena, saj starši uradne prijave niso oddali. Na Policijski upravi Murska Sobota so za N1 potrdili, da v konkretni zadevi v predkazenskem postopku policija zbira obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

Inšpektor je zdaj pregledal dokumentacijo centra za socialno delo. Ta je namreč družino zaradi bivalnih pogojev in nerednega šolanja otrok začel obravnavati septembra lani, je za N1 pojasnila direktorica Sandra Babič. Po njenih besedah so starši s socialnimi delavci sodelovali, bivalni pogoji so se izboljšali, otroci pa so začeli redno obiskovati šolo.

Inšpektor je ugotovil, da v dokumentaciji centra ni informacij, ki bi utemeljevale poseg CSD v izvajanje starševske skrbi, torej v začetek priprave predloga sodišču za ukrep za varstvo otrokovih koristi.

“Šola je takoj obvestila CSD, ta pa je nemudoma vzpostavil stik s starši in jih uspešno spodbujal k iskanju rešitev. Inšpektor je ocenil, da je bilo sodelovanja šole s CSD ob prepoznavi učnih težav in težavah s prisotnostjo pri pouku zgledno,” so pojasnili na socialni inšpekciji. Starši so se po njihovih besedah na pomoč in usmeritve CSD ustrezno odzivali, v družini pa ni bilo prepoznati nobenih elementov nasilja ali zanemarjanja otrok, zaradi katerih bi moral CSD s pomočjo sodišča ukrepati.

Inšpekcija o sprevrženem prijavitelju, ki naj bi fotografiral dojenčka

Socialna inšpekcija se je odzvala tudi na prijavo, ki jo je anonimnež poslal nekaterim medijskim hišam pa tudi inšpekciji, ter ji priložil fotografijo otroka. Ali je na fotografiji, ki naj bi nastala pred smrtjo, dejansko pokojni dojenček, ni jasno, a odziv socialne inšpkecije je oster.

“Želimo opozoriti na sprevrženost prijavitelja oziroma tistega, ki je, v kolikor gre dejansko za sliko umrlega otroka, to sliko posnel. Namreč – kdorkoli je to sliko posnel, se je moral zavedati, da je otrok življenjsko ogrožen, in bi moral takoj o tem obvestiti policijo, CSD, zdravnika, medije … in ne čakati, da je otrok najprej umrl ter čez en mesec o tem obveščati javnost in pristojne institucije. Če je na sliki dejansko otrok, ki je kasneje umrl, je tisti, ki je to sliko posnel in o tem ni takoj obvestil pristojnih institucij, sokriv njegove smrti.”

V primeru smrti sedemmesečnega otroka sicer obstaja več odprtih vprašanj. Še vedno ni jasno, kaj je pokazala sodna obdukcija, pa tudi, zakaj starši novorojenčka niso prijavili v zdravstvenem domu.