Kaj piti med vročinskim valom? Voda ni edina dobra izbira

Slovenija 10. Jul 202321:27 1 komentar
voda, vročina
Profimedia

Ob hudi vročini je pomembno skrbeti za zadosten vnos tekočine. Če želite svojemu telesu nuditi optimalno podporo pri visokih temperaturah, bi se morali izogibati sladkih pijač. Ni pa navadna voda edino, kar si lahko v teh dneh privoščite.

Slovenijo je zajel drugi vročinski val v letošnjem poletju, njegov vrhunec pa bomo dosegli v prvi polovici tedna, ko se bo živo srebro čez dan povzpelo do 35 stopinj Celzija. “Julijski vročinski val bo torej ponekod trajal kar okoli 10 dni,” so opozorili meteorologi.

Najbolj ogroženi so otroci, nosečnice, starejši in nekateri bolniki, v teh dneh pa je za vsakogar nujno, da poskrbi za primerno hidracijo. Navadna voda, najsi bo iz pipe ali ustekleničena, dobro zadovolji potrebe telesa. Če ne marate piti zgolj navadne vode, ji lahko dodate sadje ali zelišča.

Poleg vode pa naše telo v vročih poletnih dneh potrebuje tudi druga hranila, kot so magnezij, natrij, kalcij in kalij, ki jih izgubljamo ob potenju. Športne pijače oziroma izotonični napitki vsebujejo veliko elektrolitov. Če imate raje bolj naravne izbire, pa lahko navadni vodi dodate ščepec soli in malo limone.

Poleg vode tudi nekatere druge pijače v vročih dneh služijo kot dobra osvežitev. “Pijače brez sladkorja ali z zmanjšano vsebnostjo sladkorja poleti dobro odžejajo,” pravijo pri Nemškem društvu za prehrano (DGE). Pozorni bodite, da imajo čim manj sladkorja in kalorij. Dobra izbira so na primer (ohlajeni) sadni ali zeliščni čaji in kokosova voda.

Teh pijač se izogibajte

Kava, črni in zeleni čaj pa v teh dneh niso primerni za zadovoljevanje potreb po tekočini. Kofein in tein namreč dodatno spodbujata prekrvavitev, s tem pa tudi potenje. Kava je tudi diuretik, kar pomeni, da izgubimo več tekočine. Tudi alkohol ni koristen, saj dehidrira.

Prva vaša skrb v teh dneh mora biti, da ne pijete premalo. Nemško združenje za prehrano (DGE) navaja, da bi morala zdrava odrasla oseba piti 1,5 litra na dan. Ko je vroče, pa morate piti več. “V vročini je za zdrave ljudi priporočljivo, da popijejo tri litre tekočine dnevno,” navaja DGE.

Če želite biti optimalno hidrirani, morate čez dan redno piti manjše količine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje