Kaj prestop Udovč pomeni za koalicijo in Našo deželo?

Slovenija 15. Dec 202117:31 > 18:29 5 komentarjev
Aleksandra Pivec in Mateja Udovč
Žiga Živulović jr./BOBO

Mateja Udovč je izstopila iz Počivalškove stranke, poslansko pot pa bo nadaljevala kot samostojna poslanka. A v poslanski skupini SMC njene izstopne izjave kljub napovedim, da jo bo poslala danes, še vedno nimajo. Kaj bi lahko prestop prinesel Mateji Udovč, kaj njeni novi stranki in kaj to pomeni za koalicijo?

Po tem, ko je zapustila novo nastalo stranko Konkretno, v katero sta se združili SMC in Gospodarsko aktivna stranka, je poslanka Mateja Udovč prestopila v Našo deželo Aleksandre Pivec.

Po besedah naših sogovornikov iz Počivalškove stranke je k njenemu odhodu odločilno prispevalo nezadovoljstvo, ker ni uspela s pobudo za referendum o ustanovitvi občine Golnik. Po njihovih navedbah naj bi namreč Udovč razmišljala o kandidaturi v okraju, ki naj bi vključeval novo občino, v primeru uspeha referendumske pobude pa bi se ji možnost za izvolitev povečala. Ob tem dodajajo, da se ob množici močnejših kandidatov na listi Povežimo Slovenijo v gorenjski volilni enoti njena izvolitev v državni zbor na prihodnjih volitvah sicer ni zdela zelo verjetna. Več možnosti naj bi imela na listi stranke Naša dežela.

V tej smeri gre tudi današnja izjava vodje poslancev SMC Gregorja Periča. Prestop Mateje Udovč je namreč označil za “racionalen in logičen”, saj da bo na listi Povežimo Slovenijo veliko kandidatov in kandidatk s prepoznavnostjo in težo.

Za novico o izstopu so poslanci SMC izvedeli iz medijev, ne od Udovč neposredno, je dejal Perič. Ocenjuje pa, da njena poteza ne bo zamajala koalicije. Prav tako je mnenja, da interpelacija zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka, o kateri bo državni zbor odločal v petek, ne bo uspešna.

Perič nam je sicer pozno popoldne potrdil, da v poslanski skupini izstopne izjave Mateje Udovč še vedno niso prejeli, čeprav so v njeni novi stranki napovedali, da jo bo poslala še danes. Po neuradnih informacijah N1 naj bi Udovč še naprej želela delovati v poslanski skupini SMC, a samostojno, čeprav je praksi to neizvedljivo. Prav tako se kaj takšnega v parlamentu še nikoli ni zgodilo. Možen razlog za ta preobrat pa bi bila lahko njena plača. Iz poslanske skupine je namreč ne more izključiti nihče, lahko odide le sama, ob odhodu pa bi ostala brez predsedniškega mesta v Odboru za gospodarstvo in članstva v drugih delovnih telesih. To bi po nekaterih ocenah iz parlamenta pomenilo, da bi se ji poslanska plača znižala za pet razredov oz. za približno 600 evrov neto.

Udovč je danes dejala, da je v stranki SMC dobila priložnost delati za ljudi in da so zgodbo korektno pripeljali do točke, ko je ocenila, da gre svojo pot. “Aleksandro spremljam že od njenega ministrovanja in sem ocenila, da je njen pristop pravi. Mi politiki se moramo spustiti do ljudi, ne pa da oni hodijo v parlament,” je pojasnila pridružitev stranki Aleksandre Pivec.

Dodala je še, da njena odločitev ni prišla kar naenkrat. “V človeku se stvari nabirajo,” je poudarila Udovč. Ob tem pa dodala,  da je bilo njeno sodelovanje s SMC korektno in dobro.”

Udovč na interpelaciji “po svoji vesti”

Ob izstopu poslanke iz vladne stranke se postavlja vprašanje, ali bi to lahko vplivalo na moč koalicije pri glasovanjih, na katerih ta potrebuje 46 glasov. Koalicija ima namreč z vsemi podporniki (SNS, poslanci Desusa in predstavnikoma narodnih skupnosti) v parlamentu 47 poslancev, ker pa je Franc Jurša iz stranke upokojencev že dlje časa odsoten, so v zadnjih mesecih vladajoči segli največ do 46 glasov.

Prvi preizkusni kamen njenega glasovanja bi lahko bili interpelaciji zoper ministra Aleša Hojsa in Andreja Vizjaka. Odločanje o slednjem se zdi bolj negotovo, saj po besedah vodje NSi Mateja Tonina Vizjak ne uživa več podpore krščanskih demokratov. Udovč je dejala, da bo počakala na to, kaj bo na interpelacijah povedala opozicija in kaj bosta ministra povedala v zagovor, na koncu pa se bo odločila po svoji vesti. Glede na njeno pojasnilo, da je v času mandata odlično sodelovala z obema ministroma, pa je mogoče pričakovati, da ju bo tudi pri interpelaciji podprla.

Zaradi prestopa Udovč Naša dežela ni parlamentarna stranka

Po prestopu poslanke Udovč so se na družbenih omrežjih vrstila vprašanja, ali je s tem Naša dežela postala parlamentarna stranka. Odgovor je: ne. Kot smo že poročali ob napovedih razhoda stranke Desus in njenih poslancev, je parlamentarna stranka tista politična stranka, ki je na zadnjih volitvah dosegla parlamentarni prag, kar pomeni, da je stranka dobila (vsaj) štiri odstotke glasov.

“Parlamentarna stranka  ostane vse do naslednjih volitev, ne glede na to, kaj se dogaja z njenimi poslanci. Volivci odločajo, katera politična stranka je parlamentarna,” je tedaj povedal direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.  Glede na volilni rezultat ji  po zakonu o financiranju političnih strank tudi pripadajo sredstva iz proračuna.

Pivec je danes dejala, da za prestopom Udovč ni bilo nobene namere, temveč je šlo le za to, da je poslanka v njihovi stranki prepoznala vrednote, podobne svojim. “Ni bilo nobene namere ali špekulacije, saj vsi vemo, kakšni so postopki in zakonodaja.”

Ali je stranka parlamentarna ali ne, je pomembno v luči prihajajočih volitev. Stranka namreč za nastop na volitvah potrebuje bodisi podpise treh poslancev bodisi podpise volivcev, kar je bolj zapletena pot. Stranka Naša dežela sicer s poslanko Udovč pridobi zgolj en podpis, a smo bili v preteklosti že priča, da so poslanci ene stranke prispevali podpise za drugo (zunajparlamentarno) stranko. Tako je poslanka Desusa Marija Antonija Kovačič pred prejšnjimi volitvami pomagala kandidatni listi stranke Dobra država.

Prednost strank, ki so zastopane v državnem zboru oziroma v evropskem parlamentu, je tudi ta, da imajo na soočenjih na RTV Slovenija na voljo več časa. Zakon o RTVS namreč določa, da imajo parlamentarne stranke na voljo dve tretjini vsega časa, ki je namenjen soočenjem.

Pivec je danes dejala, da je njena stranka na volitve že skoraj popolnoma pripravljena. V večini volilnih okrajev že imajo izbrane kandidate in se osredotočajo na kampanjo. Po njenih besedah ima stranka več kot 2000 članov, skoraj vsak dan pa “nastane kak nov odbor”.

Čeprav se bodo pogovarjali z vsemi, ki to želijo, namerava Naša dežela na volitvah nastopiti samostojno. Spomnimo, da so nekateri želeli, da bi se tudi ona pridružila listi Povežimo Slovenijo. “Pozdravljam sodelovanje sredinskih strank in močno sredinsko zavezništvo, ki je lahko alternativa obema skrajnima opcijama,” je še dodala predsednica zunajparlamentarne stranke Naša dežela. Po njenih besedah bi se v kratkem utegnil zgoditi še kakšen prestop v njeno stranko, od kod, pa ni želela razkriti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje