Kaj se bo še podražilo do konca leta

cene hrane
Profimedia

Po skorajda dveh letih podražitev hrane, energentov, storitev tem še ni videti konca. Analitika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki jo vodi Bojan Ivanc, po nekaj mesecih umirjanja cen hrane do konca leta pričakuje zmerno rast v tem segmentu. Zaradi napovedanega zmanjšanja črpanja nafte pa obstaja tudi tveganje ponovne rasti cen naftnih derivatov, pravi. Se pa po koncu visoke turistične sezone napoveduje nižanje cen v turizmu, pocenili naj bi se tudi rabljeni avtomobili.

Inflacija je dosegla praktično celoten nabor izdelkov in storitev, vključen v izračun indeksa cen življenjskih potrebščin. Začelo se je z energenti, a zadnje leto najbolj občutimo podražitve hrane, ki glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) predstavlja vse večji del porabe slovenskih gospodinjstev.

Če je predlani gospodinjstvo za hrano namenilo povprečno 16,6 odstotka mesečne porabe, se je lani delež dvignil na 17,7 odstotka. Hrana se je v zadnjem letu podražila za 12,5 odstotka. Analitika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki jo vodi Bojan Ivanc, napoveduje, da nas po dveh mesecih pocenitev do konca leta čaka – kot navede – “zmerna rast cen” v višini 0,2 odstotka mesečno. Tolikšna naj bi bila v prihodnjih mesecih tudi skupna inflacija.

Vlada poskuša nadaljnje podražitve hrane omejiti z uredbo, s katero podjetjem nalaga obvezno poročanje o cenah živil po verigi, od kmeta, proizvajalca do trgovca. Cilj uredbe, ki velja od včeraj, je po besedah premierja Roberta Goloba zajeziti “neupravičene dobičke in oderuške marže”.

Nepredvidljive cene goriva

Naftna goriva, katerih cene so po začetku vojne v lanskem februarju močno zrasle, nato pa tudi precej padle, se zadnje čase znova dvigajo zaradi vladnega dvigovanja trošarin. Liter bencina trenutno stane 1,511 evra, liter dizelskega goriva pa 1,558 evra, kar je največ letos.

V zadnjem letu so se pocenili rabljena vozila in kolesa. Cene teh so v epidemiji precej narasle zaradi težav z dobavami in presežnega povpraševanja.

Prav v segmentu prevoza pa je po besedah Ivanca najtežje napovedati, kaj bo. "Pričakujemo padec cen avtomobilov (predvsem rabljenih, delno pa tudi novih), na drugi strani pa obstaja tveganje ponovne rasti cen naftnih derivatov," pravi. Pri pripravi napovedi niso predvideli zmanjšanja načrpanih količin nafte, ki ga je napovedalo združenje proizvajalk nafte OPEC. Zmanjšano črpanje pa prinaša dvig cen surove nafte na mednarodnih trgih.

Junija se je dvignila tudi položnica za elektriko, saj je vlada odpravila začasno znižanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Cena elektrike se zdaj verjetno do konca leta ne bo občutneje spremenila, saj do novega leta velja regulacija cen. Prihodnje leto pa je pričakovati umik regulacije in dvig cen na položnicah.

Cene zemeljskega plina prav tako ostajajo regulirane, podobno kot pri elektriki je s 1. januarjem pričakovati umik regulacije.

nafta
PROFIMEDIA

Cene storitev navzgor potiska strošek dela

Višji stroški dela, hrane, energentov se zdaj že nekaj časa prelivajo tudi v hitro rast cen storitev, ki so se v zadnjem letu dni v povprečju zvišale za 8,3 odstotka. Dražji so komunalne storitve, obrtniška dela, bančne in zavarovalniške storitve.

Cene oskrbnin v domovih za starejše občane so se pravkar dvignile, a bi se glede na naraščajoče stroške morale znova, ministrstvo za solidarno prihodnost pa uskladitve cen verjetno ne bo dovolilo do marca prihodnje leto.

Profesorica z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani Polona Domadenik Muren pove, da je k rasti cen na določenih področjih – denimo pri komunalnih storitvah – prispeval letošnji dvig minimalne plače.

V odgovoru na vprašanje, ali bi lahko vlada naredila več, da bi zajezila učinke inflacije, Domadenik Muren poudarja, da mora tudi fiskalne ukrepe pomoči na koncu nekdo plačati. Omeni primer trošarin na goriva. Kot pravi, bi jih Slovenija lahko znižala, kar bi pomenilo nižjo ceno goriv in tudi znižanje inflacije. "Je pa pri tem odprto vprašanje, ali je to smiselno narediti zdaj, ko je tu veliko turistov. Z znižanjem trošarin bi subvencionirali tudi njihovo kupno moč."

Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

"Nekaj pomembnih pocenitev"

Po besedah Ivanca pa prihaja tudi "nekaj pomembnih pocenitev", in sicer v segmentu rekreacije in kulture zaradi konca sezone in padca cen počitniških paketov ter v kategoriji restavracije in hoteli.

Analitika GZS tako za letos napoveduje 7,7-odstotno povprečno inflacijo, decembra pa bo ta šestodstotna. Prihodnje leto pričakujejo štiriodstotno povprečno inflacijo s 4,7-odstotno medletno stopnjo v decembru.

Urad RS za makroekonomske analize (Umar) medtem za letos napoveduje 7,1-odstotno povprečno inflacijo, ki naj bi bila decembra 5,1-odstotna. Za prihodnje leto pa, da se bo inflacija v odsotnosti zunanjih šokov še naprej umirjala in naj bi ob podpori ukrepov denarne politike do konca leta padla pod tri odstotke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje