“Glavna varovalka proti prostovoljnemu končanju življenja je, da zakona ni”

Slovenija 01. Avg 202314:00 0 komentarjev
evtanazija
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Rešitev v predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, po kateri bi bila pomoč pri samomoru in evtanazija naložena zdravnikom kot poklicna dolžnost, je nesprejemljiv pritisk na zdravništvo in medicino kot stroko, meni dekan medicinske fakultete v Ljubljani Igor Švab. Rešitev je po njegovem v nasprotju z načeli medicinske etike.

Omenjena rešitev v predlogu je po njegovih besedah v nasprotju tako z načeli medicinske etike kot profesionalizma, ki so jim zdravniki zavezani že od takrat, ko se vpišejo na medicinsko fakulteto, še posebej pa potem, ko začnejo delati kot zdravniki, je zapisal v stališču, ki so ga poslali z Zdravniške zbornice Slovenije.

V prid trditvi, da taka rešitev ni ustrezna, po besedah dekana ljubljanske medicinske fakultete  Igorja Švaba govori tudi to, da so se v drugih državah odločili za drugačne rešitve. V drugih državah ta storitev ne sodi v področje medicine in zdravstvenih storitev, je opomnil.

Boji se, da bo prihajalo do zlorab. V teh primerih bo v postopkih po njegovem svarilu odgovoren tisti, ki je postopek izvedel, ne pa denimo predlagatelji zakona. Hkrati ga skrbi, da bo zakon pokazal tiste stranske učinke, na katere ljudje zdaj ne pomislijo tako pogosto, to pa je denimo širjenje indikacij za evtanazijo in t. i. evtanazijski mobing.

Upa, da bomo tudi v Sloveniji prišli do drugačne odločitve. Hkrati si želi, da bi bil dialog obsežen in dolgotrajen. V njem naj bi po njegovih besedah prišli do skupnega stališča, ki bo sprejemljivo za celotno družbo.

Predstavniki ljubljanske medicinske fakultete, Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, Komisije za medicinsko etiko in Slovenske medicinske akademije so že na novinarski konferenci 25. julija izrazili nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

evtanazija, invalidski voziček
PROFIMEDIA

V združenju Srebrna nit, ki so zakonski predlog 17. julija vložili v zakonodajni postopek skupaj z več kot 5.500 podpisi volivk in volivcev, želijo neozdravljivo bolnim z neznosnimi bolečinami s predlogom zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Toda po Švabovem opozorilu je dozdajšnja praksa evtanazije v državah, ki jo izvajajo, pokazala, da nobene varovalke ne morejo preprečiti zlorab. “Glavna varovalka proti evtanaziji in prostovoljnemu končanju življenja posameznika (samomoru) je, da zakona ni,” je prepričan.

Celotno izjavo člana Zdravniške zbornice in dekana Medicinske fakultete v Ljubljani Igorja Švaba lahko pogledate v spodnjem posnetku:

O pomoči pri prostovoljnem končanju življenja smo pred časom obširno pisali v rubriki Poglobljeno. Preberite še:

BOJ ZA DOSTOJNO SMRT V SLOVENIJI: O čem teče razprava, kakšni so argumenti, kakšni pomisleki in kakšne so varovalke?

INTERVJU Z DDDR. PLETERSKIM: “Če ne bi imel očeta, ki je prosil, naj ga pustijo izkrvaveti …

BOJ ZA DOSTOJNO SMRT PO SVETU: Vse več držav omogoča pomoč pri končanju življenja

EVTANAZIJA V KANADI: “Hitro smo začeli povzeti po spolzki strmini …”

“Zame je pomembno življenje, ne životarjenje”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!